Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Wagnerova skupina - informace o tématu

Trosky letadla Embraer 600, ve kterém se měl nacházet Jevgenij Prigožin

Bomba nebo sestřelení? Prigožinův poslední let je protkán tajemstvím

Tragická nehoda letadla Embraer Legacy 600, ve kterém zemřel šéf soukromé ruské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, velitel Prigožinových žoldnéřů Dmitrij Utkin a šéf jejich logistiky Valerij Čekalov, vyvolává čím dál více otázek. Verzí proč se stroj zřítil je několik.

Přečíst článek
Wagnerova skupina v době, kdy mířila směrem na Moskvu

Rušno v čele wagnerovců. Po vzpouře zadržely ruské úřady deset velitelů, někteří přišli o funkci

Přečíst článek

Konec postupu na Moskvu. Prigožin se dohodl s Lukašenkem, členové Wagnerovy skupiny nemají být stíháni

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin.

Prigožinova vzpoura je vážným ohrožením Putinovy autority a celého režimu, tvrdí analytik Valvoda

Přečíst článek
Návštěvníci ve vojenské kamufláži stojí u vchodu do „PMC Wagnerova centra“, které je spojeno s podnikatelem a zakladatelem soukromé vojenské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, během oficiálního otevření kancelářského bloku během Dne národní jednoty v St. Petersburg, Rusko, 4. listopadu 2022.

Brusel si vyšlápl na Wagnerovu armádu miliardáře Prigožina. Uvalil na ni sankce

Evropská unie zařadila na svůj sankční seznam ruskou Wagnerovu (v ruském přepisu Vagnerovu) skupinu kvůli její "aktivní" účasti na ruské agresivní válce proti Ukrajině. Informovala o tom ve čtvrtek večer Rada EU. Činnost žoldnéřské skupiny podle členských zemí unie ohrožuje "územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny".

Přečíst článek
Sergej Aksjonov (na snímku z roku 2014) založil novou soukromou vojenskou skupinu.

Na Krymu vznikla nová soukromá vojenská společnost. Konvoj má vazby na wagnerovce

Šéf ruské okupační správy poloostrova Krym Sergej Aksjonov založil novou soukromou vojenskou společnost s názvem Konvoj. Její vznik oznámil Aksjonov tento měsíc. Ve velení Konvoje jsou bývalí spolupracovníci Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) vojenské společnosti, uvedl ruský investigativní portál Važnyje istorii.

Přečíst článek
Miliardář Jevgenij Prigožin, vlastník soukromé vojenské společnosti Wagner Group, která v březnu útočí na ukrajinský Bachmut.

Wagnerovi nájemní žoldáci obsadili většinu východního Bachmutu. Ukrajina čelila stovce ruských útoků

Žoldnéři ruské Wagnerovy skupiny za poslední čtyři dny převzali kontrolu nad většinou východní části ukrajinského města Bachmut, uvedlo ve své dnešní analýze vývoje bojů na Ukrajině britské ministerstvo obrany. Frontová linie se tam podle něj nyní nachází v centru města – u řeky Bachmutky. Ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném ranním operačním hlášení oznámil, že obránci země odrazili za uplynulý den na východě Ukrajiny více než sto ruských útoků.

Přečíst článek
Nástěnná malba zobrazující žoldáky ruské Wagnerovy skupiny, která zní: „Wagnerova skupina – ruští rytíři“ poničená barvou na zdi v Bělehradě, Srbsko, 13. ledna 2023. Ruská Wagnerova skupina, soukromá vojenská společnost vedená Jevgenijem Prigozhinem , darebácký milionář s dlouholetými vazbami na ruského prezidentaVladimír Putin, hraje stále viditelnější roli v bojích na Ukrajině.

Rusko zahájilo velkou ofenzívu v Luhansku. Stoupá role soukromé Wagnerovy armády

Ruské síly znovu získaly iniciativu na Ukrajině a zahájily další velkou ofenzivu v Luhanské oblasti, uvedl ve své aktuální zprávě o stavu bojů na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Tempo ruských operací podél linie Svatove-Kreminna v západní Luhanské oblasti se za poslední týden výrazně zvýšilo a ruské zdroje podle ISW informují o tom, že ruské jednotky útočí na ukrajinské obranné linie a postupují na hranicích Charkovské a Luhanské oblasti, především pak severozápadně od Svatove u Kupjanska a západně od Kreminny.

Přečíst článek
Reklama

News box

Soudy přestanou rozhodovat od ledna některé spory v senátech s laickými přísedícími, dříve známými jako 👨‍⚖️ soudci z lidu. Znovu o tom rozhodla Sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Petra Pavla. Hlava státu vetovala vládní předlohu se zdůvodněním, že zrušení laických přísedících v tak velkém rozsahu, včetně trestních kauz na okresních soudech, měl předcházet důkladnější rozbor. 
Lidé, kteří byli vážně zasaženi letošními povodněmi,  dostanou od státu mimořádnou finanční pomoc na péči o děti a na bydlení. Sněmovna to jednomyslně schválila ve stavu legislativní nouze, tedy ve zkráceném režimu. Normu nyní dostane k projednání Senát, který má o ní rovněž ve zrychleném režimu rozhodnout příští týden. O
Pražská burza 📈 posílila podeváté v řadě, dnes index PX stoupl o 0,23 procenta na 1631,26 bodu. Index dál vylepšil svá dlouholetá maxima, od minulého týdne je nejsilnější od poloviny června 2008. Vyšší byl naposledy 17. června 2008, kdy dosáhl 1633,60 bodu. Dnes se dařilo zejména energetické společnosti ČEZ, jejíž akcie si připsaly přes procento a půl. Z předních emisí zdražily ještě Moneta Money Bank a pojišťovna VIG, naopak Erste Bank ztratila a cena akcií Komerční banky se oproti pondělí nezměnila. 
Americký dolar se pohybuje kolem 2,5měsíčního maxima. Investoři věří, že 🏛️ americká centrální banka (Fed) bude úrokové sazby snižovat opatrně. V napětí drží měnové trhy těsný volební souboj před listopadovou volbou prezidenta Spojených států. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, je krátce před 17:00 středoevropského letního času téměř beze změny na 104,04 bodu.
Americké úřady kvůli obvinění ze sexuálního vykořisťování zadržely někdejšího šéfa 👕 oděvní společnosti Abercrombie&Fitch Mikea Jeffriese a dva další muže. Informovala o tom agentura AP s tím, že podrobnosti nejsou prozatím dostupné. Dodala, že zadržení přišlo poté, co Jeffries čelil roky obviněním ze sexuálního zneužívání.
Irácké ozbrojené složky zabily vůdce takzvaného Islámského státu (IS) v Iráku. Spolu s ním bylo zabito osm dalších ☝ významných členů této teroristické sítě. Podle agentury AP to dnes oznámil irácký premiér Muhammad Súdání.
Starostové a Spolu ve středních Čechách podepíšou ve čtvrtek 📜 koaliční smlouvu. Stejně jako před čtyřmi lety ji zástupci koaličních uskupení stvrdí v Dienzenhoferových sadech před krajským úřadem, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.
Rusko, Čína a Írán chtějí Američany před nadcházejícími prezidentskými a kongresovými volbami  rozdělit, vyloučeny nejsou ani násilnosti. Dnes to s odvoláním na nejmenovaného představitele amerických tajných služeb napsala agentura Reuters.
Americká zbrojovka Lockheed Martin, která vyrábí například ✈️ stíhačky F-35, zlepšila odhad celoročního zisku a tržeb. Lockheed Martin podobně jako jeho rivalové těží ze silné poptávky po vojenském vybavení, která je důsledkem rostoucího geopolitického napětí, uvedla agentura Reuters. Výsledky podniku bývají považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se po loňském poklesu o 0,1 procenta v letošním roce o 1,1 procenta 📈 zvýší. Ve svém podzimním výhledu světové ekonomiky to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Zlepšil tak svou dubnovou prognózu, ve které na letošek předpovídal české ekonomice růst o 0,7 procenta. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme