Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prigožin dorazil až do Kremlu. Po vzpouře wagnerovců ho přijal Putin

Putin přijal v Kremlu Prigožina, několik dní po vzpouře wagnerovců
ČTK / AP
 ČTK

Pět dní po vzpouře žoldnéřů z Wagnerovy soukromé společnosti přijal ruský prezident Vladimir Putin jejich šéfa Jevgenije Prigožina v Kremlu. Spolu s ním se setkal i s více než 30 dalšími lidmi z vedení skupiny a veliteli. Podle agentury Interfax to nyní přiznal prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov.

Reklama

Wagnerovci podle Peskova na schůzce v Kremlu zdůraznili, že Putina jako hlavu státu a vrchního velitele ozbrojených sil uznávají. Schůzka se se odehrála 29. června, trvala asi tři hodiny a Putin na ni pozval 35 lidí včetně Prigožina.

Putin podle mluvčího shrnul působení wagnerovců na Ukrajině a zhodnotil také „události 24. června”, kdy žoldnéři na protest proti ruskému armádnímu vedení podnikli tažení na Moskvu. Šéf Kremlu pak zástupcům žoldnéřské společnosti navrhl možnosti "dalšího pracovního a bojového uplatnění".

Ruský prezident Vladimir Putin.

Prigožinova vzpoura je vážným ohrožením Putinovy autority a celého režimu, tvrdí analytik Valvoda

Vzpoura předáka soukromé žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina proti ruskému vojenskému velení je zatím nejvážnějším ohrožením a podkopáním autority prezidenta Vladimira Putina a celého režimu, ať už dopadne jakkoliv. Uvedl to ředitel Prague Civil Society Centre Rostislav Valvoda. "Je to rozhodně převratná událost, která bude mít dalekosáhlé a dlouhodobé důsledky. A to při jakémkoliv scénáři," uvedl analytik, který v minulosti působil jako vedoucí východoevropských projektů organizace Člověk v tísni. Byl také jedním z iniciátorů Fóra občanské společnosti EU-Rusko.

Přečíst článek

Kde je Prigožin?

Putin dva dny po tažení wagnerovců na Moskvu pronesl projev, v němž řekl, že většina wagnerovců jsou vlastenci a že mohou přesídlit do Běloruska nebo vstoupit do ruské pravidelné armády. O přesunu žoldnéřů do Běloruska nebo jejich začlenění do armády ale od té doby žádná oficiální prohlášení nebyla. Běloruský lídr Alexandr Lukašenko sice původně řekl, že Prigožin dorazil do Běloruska, o několik dní později ale tvrdil, že šéf wagnerovců je na území Ruska.

Sergej Surovikin

Ruský generál Surovikin dopředu věděl o vzpouře wagnerovců, píše NYT

Vysoce postavený ruský generál Sergej Surovikin podle listu The New York Times (NYT) dopředu věděl o chystané vzpouře Wagnerovy skupiny. USA se teď snaží zjistit, jestli ji tento bývalý velitel ruských jednotek nasazených na Ukrajině pomáhal i plánovat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme