Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruské jednotky téměř obklíčily Bachmut, uvedl ukrajinský generální štáb

Ukrajinští vojáci se připravují k palbě z minometu na ruské pozice na frontě u Bachmutu.
ČTK/AP
 ČTK

Ukrajinský generální štáb v shrnutí situace na bojišti nepřímo potvrdil, že ruské jednotky téměř obklíčily východoukrajinské město Bachmut. Píše to ruskojazyčný server BBC. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruské síly v posledních dvou dnech pokračovaly v útocích na město a postoupily z jihu směrem k centru a na severozápadě města.

Reklama

„V bachmutském směru nepřítel pokračuje v útocích na Bachmut, který drží naši obránci, a na oblasti u obcí Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske a Ozarjanivka,” napsal generální štáb v pravidelné ranní svodce.

Tank Leopard 2 ve výzbroji německé armády.

Na Ukrajinu už dorazilo 18 tanků Leopard, Britové poslali Challengery

Na Ukrajinu z Německa dorazilo 18 tanků Leopard 2, které Berlín přislíbil Kyjevu zhruba před dvěma měsíci. Na Ukrajině už jsou také tanky Challenger 2 z Británie a německá bojová vozidla pěchoty Marder, oznámil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Británie se jich zavázala na Ukrajinu poslat 14.

Přečíst článek

Bohdanivka leží západně od Bachmutu, Orichovo-Vasylivka na severozápad od města. Ivanivske se nachází podél silnice vedoucí na jihozápad, směrem k blízkému města Kosťantynivka. Ruské síly, které zahájily ofenzivu z východu a drží přístupové cesty k městu ze severu i z jihu tak město až na západní směr téměř obklíčily.

Miliardář Jevgenij Prigožin, vlastník soukromé vojenské společnosti Wagner Group, která v březnu útočí na ukrajinský Bachmut.

Wagnerovi nájemní žoldáci obsadili většinu východního Bachmutu. Ukrajina čelila stovce ruských útoků

Žoldnéři ruské Wagnerovy skupiny za poslední čtyři dny převzali kontrolu nad většinou východní části ukrajinského města Bachmut, uvedlo ve své dnešní analýze vývoje bojů na Ukrajině britské ministerstvo obrany. Frontová linie se tam podle něj nyní nachází v centru města – u řeky Bachmutky. Ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném ranním operačním hlášení oznámil, že obránci země odrazili za uplynulý den na východě Ukrajiny více než sto ruských útoků.

Přečíst článek

ISW s odkazem na videa ruských vojáků, u kterých se podařilo určit místo, kde byla pořízena, uvádí, že ruské síly postoupily v několika ulicích na severozápadě Bachmutu, jen několik kilometrů od centra. Jiné ověřené záběry ukázaly majitele ruské soukromé žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina, který byl v pondělí v jedné ze zničených školních budov v Bachmutu. Ta se přitom nachází méně než kilometr jihovýchodně od bachmutské radnice. Ruští vojáci také postoupili severozápadně od města, v tamní průmyslové zóně.

Sergej Aksjonov (na snímku z roku 2014) založil novou soukromou vojenskou skupinu.

Na Krymu vznikla nová soukromá vojenská společnost. Konvoj má vazby na wagnerovce

Šéf ruské okupační správy poloostrova Krym Sergej Aksjonov založil novou soukromou vojenskou společnost s názvem Konvoj. Její vznik oznámil Aksjonov tento měsíc. Ve velení Konvoje jsou bývalí spolupracovníci Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) vojenské společnosti, uvedl ruský investigativní portál Važnyje istorii.

Přečíst článek

Ruské invazní síly se snaží dobýt Bachmut už dlouhé měsíce. Ukrajinští představitelé i pozorovatelé dlouhodobě uvádějí, že se u města vedou nejintenzivnější boje z celé fronty, které si vyžádaly nespočet mrtvých na obou stranách.

Ruští vojáci se podle velitele ukrajinských pozemních sil Oleksandra Syrského nepřestávají pokoušet o obklíčení a dobytí Bachmutu. „Naším hlavním cílem je vyčerpat obrovské síly nepřítele a způsobit mu těžké ztráty. Vytvoří to nezbytné podmínky, které pomohou osvobození ukrajinského území a urychlí naše vítězství,” řekl Syrskyj vojákům, které podle ukrajinských médií navštívil na frontě.

Tvrdě se nyní bojuje i u Avdijivky a Marjinky, obcí u proruskými silami ovládaného Doněcku, zhruba 55 až 70 kilometrů jihovýchodně od Bachmutu. Obě obce protíná frontová linie.

ISW uvádí, že ruské vojenské velení patrně v posledních týdnech rozhodlo, že do Avdijivky vyšle některé jednotky Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny. Žoldnéři jsou ve velkém nasazení právě u Bachmutu. Lépe vycvičení vojáci mají u Doněcku podpořit vyčerpané a méně schopné jednotky samozvané Doněcké lidové republiky (DNR). „Pokud Wagnerovci opravdu bojují u Avdijivky, tak by to vysvětlovalo omezený taktický úspěch (Rusů) v této oblasti za poslední týden,” uvádí ISW.

Ropný tanker (ilustrační foto).

Stínová flotila. Stárnoucí tankery převážející ruskou ropu představují ekologickou hrozbu

Flotila starých tankerů s nejasnými majiteli a postrádajícími bezpečnostní certifikáty se nyní plaví po světových oceánech napěchovaná ruskou ropou. Podle mnohých představují ekologickou hrozbu. Agentura Bloomberg uvádí, že v loňském roce vystřídalo majitele více než 100 ropných a palivových tankerů, přičemž ve stejném období došlo k prudkému poklesu počtu vyřazených lodí kvůli stáří.

Přečíst článek

Ukrajinská správa Avdijivky v pondělí oznámila, že se z města evakuují její zaměstnanci. Tamní administrativa také rozhodla o vypnutí mobilní sítě, což zdůvodnila přítomností ruských informátorů.

O upřednostnění posílení pozic u Avdijivky ze strany Ruska hovoří i britská vojenská rozvědka. V pravidelném situačním hodnocení uvádí, že se jednotky Moskvy snaží Avdijivku obklíčit. „Ruské síly nicméně postoupily jen nepatrně za cenu velkých ztrát obrněných vozidel,” píše vojenská rozvědka na twitteru.

Reklama

Související

Zvrat ve válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Zvrat v rok a půl trvající válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Přečíst článek
Zelenskyj ze summitu NATO odjíždí se sliby další podpory, pozvánky se nedočkal

Zelenskyj dostal od NATO sliby další podpory. Určitě budeme členy, ale až po válce, připustil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme