Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britský premiér odvolal předsedu Konzervativní strany. Podal nesprávné daňové přiznání

Nadhim Zahawi odvolaný předseda Konzervativní strany.
ČTK
 ČTK

Britský premiér Rishi Sunak odvolal z vlády předsedu Konzervativní strany Nadhima Zahawiho kvůli jeho pochybení při platbě daní. Podle nezávislého vyšetřování Zahawi vážné porušil ministerský kodex, uvedla agentura Reuters. Zahawiho odvolání žádala i opozice.

Reklama

Zaotával za vysokým standardem chování

Pochybnosti vyvolalo vyrovnání s britským daňovým úřadem v době, kdy byl Zahawi ministrem financí. Podle médií se jednalo o zhruba pět milionů liber (135 milionů korun) a politik zaplatil i pokutu. Zahawi tvrdí, že nesprávné daňové přiznání podal neúmyslně.

V dopise, který zaslal Zahawimu, premiér tvrdí, že je jasné, že chování předsedy Konzervativní strany představuje „vážné porušení ministerského kodexu“.

Portrét zesnulé královny Alžběty II. na bankovce

Éru královny Alžběty vystřídala doba Harryho a Meghan. Snad ne napořád

Velká Británie prožívá turbulentní období. Sérii přehmatů, špatných rozhodnutí i stín populismu. Během nastalého chaosu zemřela královna Alžběta, což mnozí interpretovali jako ústup staré éry. Někdejší slávy. Zesnulá královna tak je další z osobností roku 2022 byznysového portálu newstream.cz.

Přečíst článek

Podle Sunakova poradce pro etiku Laurieho Magnuse, který vedl vyšetřování, Zahawiho počínání „zaostávalo za vysokým standardem chování“, které premiér očekává od členů své vlády. Podle Magnuse nejednal Zahawi jako "poctivý, otevřený a příkladný vůdce". Magnus politikovi mimo jiné vyčetl, že dlouhou dobu na veřejnosti popíral, že jednal o daňovém vyrovnání s úřady.

„Nechápu, proč to premiérovi trvalo tak dlouho,“ řekla o odvolání představitelka labouristické strany Bridget Phillipsonová. Podle ní to ukazuje Sunakovo slabé postavení ve vládě i v Konzervativní straně.

Podle Sunaka byl měl být nicméně Zahawi hrdý na své výsledky v předchozích konzervativních kabinetech, kde působil mimo jiné jako ministr financí od července do září 2022. V současné vládě byl ministrem bez portfolia.

Britský penzista George Cowey mává na vládní auta vjíždějící do areálu parlamentu v Londýně, který 20. března 2019 jednal o otázkách spojených s brexitem. Nápis na ceduli vyzývá k "navrácení britské suverenity".

Daň za brexit. Z Británie stále prchají davy milionářů

Britská finanční smetánka loni pokračovala v úprku ze země. Země má zase o 1400 lidí se jměním přesahujícím milion dolarů méně. Důvodem jsou dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie v roce 2020. Počet bohatých exulantů ale loni přece jen ve srovnání s předcovidovými lety klesl, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na analýzu společnosti Henley & Partners.

Přečíst článek

Porušil pravidla ohledně střetu zájmů

Magnus politikovi mimo jiné vyčetl, že dlouhou dobu na veřejnosti popíral, že jednal o daňovém vyrovnání s úřady. Vyrovnání Zahawi přiznal až minulý týden. „Považuji takto dlouhý časový odstup v opravě nepravdivého veřejného prohlášení v nesouladu s požadavkem transparentnosti,“ uvedl Magnus. Zahawi podle něj také neuvedl spor v povinném prohlášení při nástupu do čela ministerstva financí a některé další informace zatajil i později. Tím porušil pravidla ohledně střetu zájmů.

Podle Sunaka byl měl být nicméně Zahawi hrdý na své výsledky v předchozích konzervativních kabinetech, kde působil mimo jiné jako ministr financí od července do září 2022. Podle premiéra sehrál například klíčovou roli v zajištění vakcín proti covidu-19, čímž přispěl k záchraně mnoha životů. V současné vládě byl ministrem bez portfolia.

Zahawi v dopise, který zveřejnil na sociálních sítích, poděkoval premiérovi za milá slova. Vyjádřil však znepokojení o tom, jak se zachoval tisk v jeho kauze v posledních týdnech.

Honosný dům na Eaton Square v centru Londýna se objevil na trhu za 39,5 milionu liber (asi 1,07 miliardy korun), což z něj dělá jednu z nejdražších nabídek na trhu v hlavním městě Británie.

FOTOGALERIE: Realitní deal roku. V Londýně je na prodej domov tří premiérů. Za miliardu

Na britském trhu se objevila jedna z realitních zakázek roku. Na prodej je honosný historický dům prodchnutý luxusem na Eaton Square v Londýně mezi Hyde Parkem a Westminsterem. Dům, jenž v minulosti sloužil jako domov třem britským premiérům a v jeho sousedství „bydlel“ i filmový agent 007, stojí 39,5 milionu liber (asi 1,07 miliardy korun), napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Zahawi byl ve vládě Borise Johnsona

Předsedou konzervativců - tedy nikoli nejvyšším představitelem strany, ale politikem odpovědným za vnitřní fungování strany nebo činnost volebního štábu, kterého jmenuje stranický lídr - se pětapadesátiletý Zahawi stal loni v říjnu, zároveň díky této funkci tradičně obsadil křeslo ministra bez portfeje. Předtím byl ve vládě Borise Johnsona od září 2021 do července 2022 ministrem školství a poté ministrem financí. V kabinetu zůstal po Johnsonově pádu, kdy se neúspěšně ucházel o post stranického lídra (vypadl už v prvním kole), za Liz Trussové ale zastával nižší vládní funkce.

Poslancem je od roku 2010, ve stejném roce se stal členem Konzervativní strany. Patřil k prvním konzervativním politikům, kteří loni v létě volali po Johnsonově k odchodu z premiérského úřadu, k rezignaci ho vyzval pouhých 36 hodin poté, co v 5. července 2022 nahradil čele ministerstva financí Rishiho Sunaka.

Zahawi se narodil 2. června 1967 v kurdské rodině v iráckém Bagdádu, v Británii žije od 70. let. Vystudoval chemické inženýrství na londýnské University College London (UCL). V roce 2000 spoluzaložil agenturu pro výzkum veřejného mínění YouGov a v letech 2005 až 2010 byl jejím generálním ředitelem. Poté byl ředitelem ve společnosti Gulf Keystone Petroleum, která se zabývá těžbou ropy v iráckém Kurdistánu. Je ženatý a má tři děti.

Logo mistrovství světa ve fotbale v katarském Dauhá

Fotbal přihrál britské ekonomice. Díky mistrovství překvapivě vzrostla

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v listopadu proti předchozímu měsíci překvapivě zvýšil o 0,1 procenta, přispělo k tomu i mistrovství světa ve fotbale. Oznámil to britský statistický úřad. Snížila se tak pravděpodobnost, že britská ekonomika už loni vstoupila do recese. Vyhlídky na letošní rok však podle analytiků zůstávají nepříznivé.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme