Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fotbal přihrál britské ekonomice. Díky mistrovství překvapivě vzrostla

Logo mistrovství světa ve fotbale v katarském Dauhá
ČTK / AP
 ČTK

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v listopadu proti předchozímu měsíci překvapivě zvýšil o 0,1 procenta, přispělo k tomu i mistrovství světa ve fotbale. Oznámil to britský statistický úřad. Snížila se tak pravděpodobnost, že britská ekonomika už loni vstoupila do recese. Vyhlídky na letošní rok však podle analytiků zůstávají nepříznivé.

Reklama

Británie by se mohla recesi vyhnout 

Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters v průměru předpovídali, že britská ekonomika po říjnovém růstu o půl procenta vykáže za listopad pokles o 0,2 procenta. Ve třetím čtvrtletí se HDP snížil o 0,3 procenta. Aby vykázal pokles také za čtvrté čtvrtletí, musel by se HDP za prosinec snížit zhruba o půl procenta. Britská ekonomika by v takovém případě zaznamenala dvě čtvrtletí poklesu za sebou, což je obvyklá definice hospodářské recese.

„Británie by se nyní mohla recesi vyhnout, ačkoli prosinec poznamenaly rozsáhlé stávky a průzkumy zaměřené na ekonomickou aktivitu přinesly slabé výsledky,“ uvedla ekonomka Liz Martinsová z banky HSBC.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru v listopadu zvýšilo návštěvnost britských hospod. Hospodářský růst podpořily také zvýšené výdaje na videohry před vánočními svátky.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Ekonom Thomas Pugh z firmy RSM UK nicméně předpověděl, že spotřebitelské výdaje budou ochabovat v důsledku negativního dopadu vysoké inflace na reálné příjmy domácností. "Nadále proto očekáváme, že HDP bude v prvních třech čtvrtletích letošního roku klesat," uvedl.

Buenos Aires, hlavní město Argentiny

Čechy trápí inflace. Ovšem v Argentině je téměř sto procent

Míra inflace v Argentině v prosinci činila 94,8 procenta, a zvýšila se tak z listopadových 92,4 procenta. Informoval místní statistický úřad. Argentina má pátou nejvyšší inflaci na světě, prosincové tempo růstu bylo nejrychlejší od roku 1991.

Přečíst článek

Kaufland ve slovenském Prešově

Slováci měli loni nejvyšší inflaci od rozdělení bývalé federace

Spotřebitelské ceny na Slovensku v průměru za celý loňský rok stouply o 12,8 procenta. To je nejvíce od roku 1993, kdy inflace v zemi při mírně odlišné metodice výpočtu překročila 23 procent. Jen za loňský prosinec meziroční míra inflace zůstala na listopadové hodnotě 15,4 procenta, což znamená na více než 22letém maximum, uvedl slovenský statistický úřad.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme