Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Boj na dvou frontách. Zelenskyj válčí s Rusy i korupcí, padají první hlavy

Volodymyr Zelenskyj
ČTK
 ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil personální změny na různých úrovních státní správy. Učinil tak poté, co zemí otřásly největší korupční skandály od zahájení ruské invaze v únoru minulého roku, uvedla agentura Reuters. Zelenskyj nezmínil, koho by se změny měly týkat, těsně poté ale rezignoval zástupce šéfa prezidentské kanceláře i náměstek ministra obrany.

Reklama

Ukrajina se dlouhodobě potýká s problémem korupce, jejíž omezení je jednou z podmínek členství země v Evropské unii. Skandály by rovněž mohly podkopat ochotu západních spojenců poskytovat zemi napadené Ruskem vojenskou i finanční pomoc.

Generátory za miliony

V neděli ukrajinská protikorupční policie oznámila, že zadržela náměstka ministra infrastruktury pro podezření z přijetí úplatku ve výši 400 tisíc dolarů (8,8 milionu korun) za umožnění dovozu generátorů elektrické energie v září loňského roku. Ukrajinská média současně s touto kauzou zveřejnila, že ministerstvo obrany platilo neodůvodněně vysoké částky za dodávky jídla pro ukrajinskou armádu. Ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že se jednalo o technickou chybu, nikoliv korupci.

Babiš výrokem o vojenské nepomoci Polsku naštval půlku střední Evropy. Myslel jsem na mír, hájí se

Babiš výrokem o vojenské nepomoci Polsku a Pobaltí naštval střední Evropu. Jen Orbán mlčí

Kritiku na domácí politické scéně i rozhořčené reakce zahraničních politiků a komentátorů sklidil prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) za výrok z nedělní televizní předvolební prezidentské debaty, že by v případě zvolení nevyslal české vojáky na obranu v případě napadení Polska či pobaltských zemí. Kritiku schytal od Polska, Estonska, Litvy, Lotyška i Ukrajiny, překvapena byla i německá média. Jen Maďarsko v čele s Viktorem Orbánem se ke kauze nevyjádřilo.

Přečíst článek

Po Zelenského prohlášení na svou pozici rezignoval zástupce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Důvod neuvedl, nicméně podle ukrajinských médií by mohl být součástí plánovaných personálních změn na různých úrovních státní správy, které ohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. Nedlouho po Tymošenkovi oznámil rezignaci náměstek ministra obrany Vjačeslav Šapovalov zodpovědný za zásobování vojáků potravinami a vybavením.

Třiatřicetiletý Tymošenko působil od roku 2019 jako zástupce šéfa prezidentské kanceláře, měl na starosti regiony a regionální politiku, píše Reuters. Se Zelenským spolupracoval už v době jeho volební kampaně, kdy dohlížel na mediální a kreativní obsah. Od začátku ruské invaze loni v únoru se Tymošenko podle ukrajinských médií zapletl do několika skandálů souvisejících s osobním užíváním drahých automobilů. On sám všechna obvinění popíral. V úřadu by ho podle listu Ukrajinska pravda mohl nahradit dosavadní šéf Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba.

Německé Leopardy zatím Ukrajina nedostane.

Rozhodnutí o tancích nepadlo, Ukrajina dostane jiné zbraně

Zástupci pěti desítek zemí podporujících Ukrajinu na konferenci na americké letecké základně Ramstein v Německu nerozhodli o poskytnutí německých tanků Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Schůzka, která Kyjevu zaručila další podporu, se podle amerického ministra obrany Lloyda Austina soustředila na posílení ukrajinské vzdušné obrany proti ruským úderům. Česká ministryně obrany Jana Černochová spojence ujistila, že Česko bude ve zbrojní pomoci Ukrajincům nejen pokračovat, ale že chce tempo dodávek v příštích měsících zintenzivnit.

Přečíst článek

Již nyní existují personální rozhodnutí (...), která se týkají činitelů na různých úrovních ministerstvech a dalších ústředních vládních struktur, stejně jako v regionech a orgánech činných v trestním řízení," řekl Zelenskyj v pondělí v noci ve svém pravidelném nočním videoposelství.

Uvedl také, že ukrajinská rada národní bezpečnosti a obrany v pondělí zakázala pracovníkům ve státní správě odjezd ze země vyjma služebních cest. Učinil tak ve zjevné reakci na informace ukrajinských médií, že náměstek generálního prokurátora Oleksij Symonenko odjel na dovolenou do Španělska autem ukrajinského podnikatele. Podle agentury Unian již byl Symonenko vyzván, aby odstoupil.

 

Reklama

Související

Čistka mezi ukrajinskými úředníky kvůli korupci smetla z funkcí šéfy všech odvodových center

Čistka mezi ukrajinskými úředníky kvůli korupci smetla z funkcí šéfy všech odvodových center

Přečíst článek
Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na českou iniciativu

Další posun české iniciativy. Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na koupi munice

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme