Reklama

Biden: Čína si zahrává s ohněm. Tchaj-wan jsme připraveni bránit

Americký prezident Joe Biden na návštěvě v Japonsku
ČTK/AP
 ČTK

Spojené státy by byly ochotny vojensky zasáhnout v případě útoku na ostrov Tchaj-wan, který si Čína nárokuje jako součást svého území. Na tiskové konferenci v Tokiu to uvedl americký prezident Joe Biden.

Reklama

Podle zahraničních zpravodajských agentur dodal, že Čína si zahrává s ohněm. Agentura AP hovoří o jednom z nejsilnějších vyjádření podpory Tchaj-wanu z posledních desetiletí.

Biden jej učinil při společné tiskové konferenci po jednání s japonským premiérem Fumiem Kišidou, kde byl tázán, zda by USA přišly Tchaj-wanu vojensky na pomoc, kdyby ostrov čelil čínské invazi. Americký prezident odpověděl kladně a následně dodal: „To je závazek, který jsme učinili.“

Biden

USA zmírňují sankce proti Kubě. Nadále ale platí embargo na tamní komunisty

Spojené státy oznámily zmírnění sankcí vůči Kubě, které na tento karibský ostrov uvalil bývalý americký prezident Donald Trump. Administrativa současného šéfa Bílého domu Joea Bidena chce zmírnit omezení pro cestování nebo peněžní převody od Kubánců z USA jejich rodinám na ostrově. Zrychlí se také vyřizování amerických víz pro Kubánce.

Přečíst článek

Podle Bílého domu se Biden s Kišidou shodli na spolupráci v souvislosti s „čím dál více nátlakovým chováním Číny“. Šéf Bílého domu zároveň při své první návštěvě Asie ujišťoval japonského premiéra, že Spojené státy jsou odhodlány podpořit obranu Japonska. Kišidu přitom označil za dobrého přítele.

Američané i Japonci jsou připraveni bránit Tchaj-wan

Americko-japonské spojenectví je již dlouho základním kamenem míru a prosperity v Indo-Pacifiku a Spojené státy zůstávají plně odhodlány podpořit obranu Japonska,“ řekl Biden na začátku jednání s Kišidou.

Na následné tiskové konferenci mimo jiné oznámil spuštění Indopacifického hospodářského rámce (IPEF), což je nový druh obchodní dohody, čítající více než desítku partnerů. Podle Bidena pro obyvatele regionu z dohody vyplynou „konkrétní přínosy“.

Japonský premiér Fumio Kišida

Ruská agrese mění světový pořádek. Japonci chystají změnu ústavy, chtějí méně pacifismu

Japonský premiér je blízko první změně japonské ústavy od konce druhé světové války, kdy se země zavázala zůstat striktně pacifistickým státem. Rusko tak nezáměrně mění svět. Vedle Japonska své obranné strategie mění také Finsko a Švédsko.

Přečíst článek

Před jednáním s Kišidou se šéf Bílého domu setkal s japonským císařem Naruhitem. Bílý dům uvedl, že Biden pozdravil císaře jménem amerického lidu a zdůraznil sílu americko-japonských vztahů.

Bidena během dvoudenní návštěvy Japonska čeká v úterý summit lídrů zemí čtyřstranné bezpečnostní aliance Quad, v níž jsou kromě Japonska a USA také Indie a Austrálie. Biden do Japonska přiletěl v neděli z Jižní Koreje, zpět do Spojených států odletí v úterý.

Burza, ilustrační foto

Technologické akcie se topí v nejdelší sérii ztrát od splasknutí dotcom bubliny

Technologické akcie mají za sebou nejdelší ztrátovou sérii od splasknutí internetové bubliny v roce 2001. Klesají již sedm týdnů v řadě, píše CNBC. Akcie velkých společností, měřeno indexem Dow Jones, klesají již osm týdnů po sobě. To je nejdéle od roku 1932, tedy blízko vrcholu Velké hospodářské krize.

Přečíst článek

Peking

Globální dluh stoupl k rekordu. Nejvíce si půjčují největší ekonomiky: USA a Čína

Globální dluh napříč všemi sektory v prvním čtvrtletí stoupl na rekordních více než 305 bilionů USD (7,2 biliardy korun). Nejvíce si půjčily dvě největší ekonomiky světa, Čína a Spojené státy. Poměr globálního dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) ale klesl.

Přečíst článek

Reklama

Související

USA a Čína se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami

Biden a Si a se domluvili na obnovení komunikace mezi armádami, problémem zůstává Tchaj-wan

Přečíst článek
Prezident Spojených států Joe Biden

Lukáš Kovanda: Biden se pustil do Číny. Z jeho výroků se dělá mdlo v centrále Volkswagenu i Elysejském paláci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme