Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská agrese mění světový pořádek. Japonci chystají změnu ústavy, chtějí méně pacifismu

Japonský premiér Fumio Kišida
ČTK
 ČTK

Japonský premiér je blízko první změně japonské ústavy od konce druhé světové války, kdy se země zavázala zůstat striktně pacifistickým státem. Rusko tak nezáměrně mění svět. Vedle Japonska své obranné strategie mění také Finsko a Švédsko.

Reklama

Japonský premiér Fumio Kišida vyzval ke změně ústavy, která v zemi platí od konce druhé světové války. Kišida by chtěl změnit „zastaralé části“ ústavního textu, napsal deník Asahi Šimbun. V minulosti návrhy na změnu ústavy výrazně dělily japonskou společnost. Podle průzkumu deníku ale v současnosti reformu podporuje více než polovina voličů.

Ceny bytů v Tokiu dosáhly loni třicetiletého maxima.

Ceny bytů v Tokiu jsou na rekordu. A jen o čtvrtinu dražší než v Praze

Průměrná cena nového bytu v Tokiu loni dosáhla 62,6 milionu jenů (asi 11,9 milionu korun) a překonala tak 30 let starý rekord. Důvodem je rostoucí poptávka domácností s dvojím příjmem, větší podíl pracujících žen i zvyšující se náklady na výstavbu, uvedla agentura Bloomberg. Pro srovnání – nový, sedmdesátimetrový byt v Praze se podle CG Indexu společnosti Central Group koncem loňského roku prodával v průměru za 9,6 milionu korun. 

Přečíst článek

„Ústava je v platnosti 75 let, takže možná některé její části jsou zastaralé nebo mají mezery,“ uvedl Kišida. Od vstupu v platnost nebyl totiž text základního zákona země novelizován. Kišida chce o změnách jednat i s dalšími parlamentními stranami. Cílem reformy má podle něj být posílení pravomocí vlády v mimořádných situacích.

Neuspěl ani Šinzó Abe

O změnu ústavy se snažili i Kišidovi předchůdci z vládnoucí Liberálnědemokratické strany (LPD). Bývalý premiér Šinzó Abe chtěl prosadit změnu znění pacifistické ústavy tak, aby explicitně uznala existenci japonské armády. LPD chtěla navíc prosadit změnu, která by v případě přírodních katastrof vládě umožnila vyhlásit nouzový stav a dočasně omezit některá práva.

Intel, výrobce čipů, chystá obří akvizici

Ze spojení Nvidie a Arm sešlo. Proti čipové megafúzi se postavili regulátoři

Americký výrobce čipů Nvidia svého britského rivala Arm nepřevezme, firmy transakci v hodnotě až 80 miliard dolarů (1,7 bilionu korun) zrušily. Nvidia o tom informovala ve společném prohlášení s japonskou investiční firmou SoftBank, která je majitelem společnosti Arm. Důvodem jsou podle prohlášení regulační překážky. SoftBank nyní místo prodeje zahájí přípravy na uvedení akcií firmy Arm na burzu.

Přečíst článek

Předchozím premiérům se změny nepodařilo prosadit mimo jiné kvůli zápornému postoji nemalé části japonské veřejnosti. V současnosti ale podpora reformě výrazně roste, uvedl japonský deník s odkazem na průzkum, který si nechal vypracovat. Se změnou pacifistické části ústavy souhlasí 56 procent respondentů, což je nejvíce od roku 2013, kdy deník tento druh průzkumu začal vydávat. Většina z respondentů je také pro zavedení nouzového stavu do ústavního pořádku země.

Podle odborníků souvisí změna postoje Japonců s ruskou agresí vůči na Ukrajině. Zhruba 80 procent lidí uvedlo, že se nyní více obává konfliktu se sousedním Ruskem. V případě nouzového stavu pak lidé reflektují zkušenosti z epidemie covidu-19, kdy japonská vláda nemohla v některých případech zavést tak striktní omezení právě kvůli znění ústavy.

Elon Musk

Vylepšená verze Twitteru na burzu patří. Vrátí se tam do tří let, slibuje Musk investorům

Nejbohatší člověk na světě Elon Musk má s Twitterem velké plány. Nechce se přitom ohlížet na akcionáře, a tak sociální síť stáhne z burzy. Nevylučuje však, že tam Twitter vylepšený o nové funkce brzy vrátí.

Přečíst článek

Petr Fiala, premiér republiky

Fiala: Podpoříme embargo na ruskou ropu, ale chceme až tříletý odklad

Česko je připraveno podpořit zákaz dovozu ruské ropy do EU, pokud bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme