Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politolog: Jmenování premiéra nesmí proběhnout za zavřenými dveřmi

Tomáš Lebeda, politolog
ČTK
Petra Jansová

Otázky kolem zdraví prezidenta Zemana čeří volební debaty. Podle politologa Tomáše Lebedy, ale informace zatím nikdo nepotvrdil a vyvolávání paniky není proto na místě. „Zrušení programu kvůli nemoci je přeci standardní. Byť si samozřejmě uvědomuji závažnost situace. Jmenování premiéra by mělo proběhnout natolik transparentně, aby bylo zjevné, že prezident jmenování skutečně provedl,” říká v rozhovoru politolog Tomáš Lebeda.

Reklama

Volby do Sněmovny zpestřují debaty o zdraví prezidenta Miloše Zemana. Čistě hypoteticky, nakolik může případná vážná nemoc ovlivnit vyjednávání o vládě?

Upřímně se mi moc nechce spekulovat o něčem, co není jisté a potvrzené a zatím jde opravdu jen o spekulace. My ale vlastně řešíme to, že nemoc může být vážná nebo i fatální, ale zrušení programu kvůli nemoci je přeci standardní. Byť si samozřejmě uvědomuji závažnost situace. 

Jak by mělo vypadat pověření k sestavení nové vlády? Stačí k tomu oznámení skrze hradního mluvčího?

Jmenování premiéra by mělo proběhnout natolik transparentně, aby bylo zjevné, že prezident jmenování skutečně provedl. Nestačí ani prokázat se podepsaným jmenovacím dekretem, ani ujištěním, že se kandidát na premiéra s prezidentem sešel. Je nutné, aby krok byl proveden tak, aby veřejnost měla jistotu, že pověření provedl skutečně prezident, a nikoliv nikdo jiný. 

Miloš Zeman

Letošní kampaň byla více konfrontační než ty v minulosti, míní politolog

Prezident Miloš Zeman, jenž rozhodne o tom, který politik bude po volbách sestavovat nový kabinet, by měl vystupovat nadstranicky a realisticky vyhodnotit situaci, říká politický analytik Grigorij Mesežnikov z bratislavského Institutu pro veřejné otázky.

Přečíst článek

Vládnout by měla strana, která se opírá o většinu

Tedy za účasti televizních kamer?

Vykonat se to dá mnoha způsoby, televizní přenos je jednou z možných variant. 

Prezident netradičně odvolil přímo na zámku v Lánech a zrušil i plánované nedělní televizní vystoupení. Jediné, co zatím nezrušil, je schůzka s Andrejem Babišem. Je to standardní?

Prezident má právo si pozvat premiéra na schůzku kdykoliv. Na druhou stranu to za standardní nepovažuji. Vnímám to jako gesto prezidenta, že jako vítěze favorizuje Andreje Babiše.

Výstavba bytů Praha, ilustrační foto

Přehledně: Jak chtějí strany zajistit dostupné bydlení pro každého

Bydlení levné, dostupné, na hypotéku nebo se státním příspěvkem. Pokud lze považovat předvolební programy za základ politického programu, příští vláda rozhodně pomůže lidem k bytu či domu.

Přečíst článek

Což z Pražského hradu zaznělo mnohokrát.

Ano, již dlouhodobě je deklarováno, že sestavením vlády bude pověřen lídr vítězné strany. Tento termín ale česká ústava nezná a nenajdete v ní ani princip, že má být vládnutím pověřen předseda vítězné strany. V parlamentním režimu přeci nemají vládnout vlády, které odpovídají představám prezidenta, ale takové, které se opírají o parlamentní většinu.

Jak by mohla vypadat budoucí česká vláda?

Pokud se do sněmovny nedostane žádný z malých subjektů – ČSSD, komunisté nebo Přísaha, tak je téměř jisté, že Andrej Babiš s SPD většinu nesestaví. Pak se tedy otevírá cesta pro vytvoření vlády z koaličních uskupení. Pokud se ale do sněmovny byť jen jeden z menších subjektů, které jsme jmenoval, dostane, pak bude situace hraniční. 

Budova Pražské filharmonie by měla stát na Vltavské.

Nouvel nebo Snøhetta. O pražskou filharmonii soutěží světové špičky

O mezinárodní soutěž na podobu plánované budovy filharmonie na Vltavské projevilo zájem 120 architektonických ateliérů z tuzemska i ze zahraničí. A jsou mezi nimi i jména architektonických hvězd.

Přečíst článek

Tato čerpačka má benzín jen pro členy integrovaného záchraného systému

REPORTÁŽ: Program na rodinné odpoledne v Londýně? Hledání benzínky

Když se za deštivého pátečního odpoledne vydáváme na jih od Londýna hledat otevřenou čerpací stanici, tak nějak tuším, že to nebude akce na deset minut, jak jsme zvyklí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme