Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Země nemocných prezidentů

Miloš Zeman volí v Lánech
Twitter Jiřího Ovčáčka
Jana Havligerová

Tápí vás zdraví prezidenta Miloše Zemana? Jana Havligerová připomíná, že nemocné hlavy státu jsou tak trochu česká klasika.

Reklama

Dnešní Česko, od doby vzniku samostatného státu, nemělo zrovna štěstí na zdravé prezidenty. Stačí vzít si k ruce pár publikací historiků.

Ze zdravotních důvodů abdikovali Masaryk i Beneš, z deseti Zemanových předchůdců na Pražském hradě dva zemřeli v úřadu, jeden byl kvůli zdravotnímu stavu odvolán na základě ústavního dodatku, další dva měli v průběhu mandátu vážné zdravotní potíže…

Tomáš Lebeda, politolog

Politolog: Jmenování premiéra nesmí proběhnout za zavřenými dveřmi

Otázky kolem zdraví prezidenta Zemana čeří volební debaty. Podle politologa Tomáše Lebedy, ale informace zatím nikdo nepotvrdil a vyvolávání paniky není proto na místě. „Zrušení programu kvůli nemoci je přeci standardní. Byť si samozřejmě uvědomuji závažnost situace. Jmenování premiéra by mělo proběhnout natolik transparentně, aby bylo zjevné, že prezident jmenování skutečně provedl,” říká v rozhovoru politolog Tomáš Lebeda.

Přečíst článek

Případný je příběh prezidentství generála Svobody. Na Hrad podruhé vstoupil v roce 1973, přitom ho už o rok dříve postihla mozková mrtvice. V roce 1974 se jeho zdravotní problémy rapidně zhoršily, funkci prezidenta nebyl schopen vykonávat. Někteří historici uvádějí, že chtěl podat demisi, ale kvůli pletichám mezi tehdejšími komunistickými prominenty byl držen v úřadu. Jiní naopak tvrdí, že generál na své funkci lpěl. Svobodův stav se nakonec stabilizoval, politické špičky s ním ale už nepočítaly, a tak byl narychlo přijat ústavní dodatek. Zakotvil, že pokud prezident nemůže řádně vykonávat úřad, lze zvolit nového prezidenta. Svoboda prezidentské období nedokončil, do čela republiky se postavil Husák.

Moc bezmocného Zemana

Historické paralely skoro vždy pokulhávají. Zeman ale nemocný je, a vůbec není jisté, jestli bude schopen vést povolební vyjednávání. O funkci by přitom kvůli tomu přijít nemusel. Jak vysvětluje ústavní právník Kysela, parlament by mu mohl jen odejmout svěřené pravomoci.

Na tom by se ovšem museli shodnout poslanci společně se senátory, ke stvrzení aktu by stačila prostá většina. Sejít by se dokonce mohla stávající sněmovna, nynějším poslancům platí mandát do konce října. Pohled na politickou scénu ale už nyní dává stoprocentní předpověď, jak by takový pokus dopadl. Byl by to debakl.

Vlivným lidem Hradu i šéfovi dosud nejsilnějšího politického hnutí se osobně víc hodí nedůstojná hra na jen tak trochu nemocného prezidenta.

Prezident Zeman je stabilizovaný. V nemocnici může strávit týdny

Současná hospitalizace prezidenta Miloše Zemana neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Přečíst článek

zavřené restaurace

Lockdown bude v pět aneb Co vláda může po volbách udělat proti koronaviru

Šíří se spekulace, že v pondělí dojde k výraznému zpřísnění protipandemických opatření. Co za současné situace může udělat vláda? A k čemu by potřebovala parlament?

Přečíst článek

Reklama

Související

Miloš Zeman

Jana Havligerová: Vyjednávání o vládě? Kdy bude prezident schopen vykonávat funkci je nejisté

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme