Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prezident Zeman je stabilizovaný. V nemocnici může strávit týdny

Prezident Zeman je stabilizovaný. V nemocnici může strávit týdny
ČTK

Současná hospitalizace prezidenta Miloše Zemana neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Reklama

Zeman byl dnes v poledne převezen do Ústřední vojenské nemocnice, podle ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala jsou důvodem hospitalizace komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Prezident je podle něj hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny. Převoz Zemana do nemocnice vyvolal otázky ohledně sestavování nové vlády, při kterém prezident hraje klíčovou roli.

„Pan prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodují lékaři. Po dobu pobytu v nemocnici má pan prezident zajištěn informační servis, včetně monitoringu médií, který si sám vyžádal dodávat každý den,” uvedl Ovčáček. „Nejdůležitější je ale teď zdraví, a proto s veškerou vážností žádám redakce, aby projevily trpělivost a nevyžadovaly informace každou hodinu nebo každý den. Informace budeme poskytovat s úměrou, jak bude nezbytné,” dodal mluvčí na dotaz na aktuální stav prezidenta a na jeho plány ohledně povolebního vyjednávání. „Současná hospitalizace pana prezidenta nikterak neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci,” dodal mluvčí.

Důvodem jeho hospitalizace jsou komplikace provázející jeho chronické onemocnění, řekl v krátkém prohlášení před Ústřední vojenskou nemocnicí v Praze lékař Miroslav Zavoral. Zeman je podle něj hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny.



Je jasno. V parlamentních volbách 2021 zvítězila koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09. ANO dosavadního premiéra Andreje Babiše skončilo druhé. Koalice spolu a Piráti se Starosty dají dohromady většinu 108 hlasů. Mimo sněmovnu skončily KSČM, ČSSD i Přísaha.

Hotovo. Jak dopadly volby? Předně lidé přišli volit ve větší míře než při minulých volbách. Volební účast přesáhla 65 procent, oproti předchozím šedesáti procentům.

Čtyři subjekty, celkem sedm politických stran. To je nejpravděpodobnější složení nové sněmovny po aktuálních volbách. Nejvíc poslanců zcela jistě bude mít hnutí ANO (72), následovat budou strany STAN a ODS (oba více než 30) a následovat budou koaliční jejich koaliční partneři a SPD (20 poslanců). Piráti budou mít jen několik poslanců.

Rozložení sil v Poslanecké sněmovně Newstream.cz

Petr Fiala za Spolu a Ivan Bartoš za Piráty a STAN ohlásili, že začnou vyjednávat o povolební koalici. Aktuálně totiž mají dohromady 108 poslanců, tedy velmi pohodlnou většinu. „Do 24 hodin dojde k jednání o koalici s Piráty a Starosty. Výsledky jsou jednoznačné, demokratická opozice má jasnou většinu. Čekáme, jak se k tomu postaví pan prezident, ale tyto skutečnosti nemůže ignorovat,“ prohlásil Petr Fiala.

„S tím, že prohrajeme, jsme nepočítali. Gratuluji předsedovi Fialovi ke skvělému finiši. Ale co se mandátů týče, je to stejné,“ uvedl Andrej Babiš. Podle něj jsou volby velice těsné a za hlavní prohru označil hlavní město Prahu. „Uvidíme, jak se rozhodne pan prezident. Rozhovory mají začít ve středu. Zda mě pověří, to se uvidí,“ dodal stávající předseda vlády, podle něhož jde hnutí ANO dál.

Na otázky, zda odejde z politiky, Babiš odmítl odpovědět. Nejprve jde o to, kdo bude sestavovat vládu, uvedl Babiš.

Debakl levice

Již nyní je jisté, že mimo sněmovnu skončí Komunistická strana Čech a Moravy, velmi pravděpodobně těsně pod potřebou pětiprocentní hranicí skončí také ČSSD a nováček voleb - Přísaha Roberta Šlachty. Tím se výrazně zkomplikovala cesta Andreje Babiše k sestavování příští vlády. 


Sledujte živě povolební dění:

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si vylepšila rozpočet laciným trikem. Pomáhá jí inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme