Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šmyhal: Ukrajina přišla kvůli válce o 30 procent své ekonomiky

Ukrajina za války přišla o 30 procent ekonomiky a pětinu území
ČTK
 ČTK

Ukrajina kvůli ruské agresi přišla o 30 procent své ekonomiky, asi pětinu svého území a 3,5 milionu pracovních míst. Více než deset milionů lidí muselo kvůli válce opustit své domovy, mnozí uprchli do ciziny. Uvedl to ukrajinský premiér Denys Šmyhal v rozhovoru, který zveřejnila japonská televize NHK.

Reklama

Šmyhal se při pondělní návštěvě Tokia zúčastnil podpisu desítek memorand týkajících se japonské pomoci s poválečnou obnovou Ukrajiny, která se již téměř dva roky brání ruské agresi.

Šmyhal upozornil také na 8400 kilometrů silnic poškozených za války. Nejkritičtější jsou ale podle premiéra škody na domech. Postiženy byly téměř dva miliony domácností. Jen v Kyjevě a okolí Rusové poškodili více než 29 tisíc budov, ale pouze tři pětiny byly mezitím opraveny. Z okolí hlavního města se ruské síly stáhly na jaře 2022.

„Japonsko má zkušenosti s obnovou země po velké katastrofě, po zemětřesení, po cunami. Tyto zkušenosti, znalosti a technologie mohou pomoci obnovit naši zemi, naši infrastrukturu, naše domovy, naše podniky, mosty a silnice velmi rychle,“ řekl Šmyhal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Situace na frontě je složitá, Rusové využívají zpoždění dodávek zbraní

Rusko využívá zpoždění v dodávkách západní pomoci Ukrajině a situace na frontových úsecích, kde se soustředily rezervy ruských sil, je mimořádně obtížná, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina se téměř dva roky brání ruské agresi.

Přečíst článek

Ukrajina se ruské agresi brání od února 2022. Světová banka minulý týden podle agentury Reuters odhadla, že poválečná obnova Ukrajiny by ke konci loňského roku stála 486 miliard dolarů (asi 11,48 bilionu korun), tedy 2,8násobek objemu ukrajinské ekonomiky v roce 2023. Desetiroční odhad výdajů na obnovu tvoří například ze 17 procent bydlení, z 15 procent doprava a ze 14 procent obchod a průmysl. Finančně, nikoliv vojensky, Ukrajinu ze zahraničních partnerů nejvíce podporuje Evropská unie.

Japonsko podle Kielského institutu pro světové hospodářství (IfW) Ukrajině poskytlo ve finanční a humanitární pomoci od začátku války do letošního ledna 7,4 miliardy eur (asi 188 miliard korun).

Reklama

Související

Fotografie padlého ukrajinského vojáka u památníku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Ukrajinská armáda se potřebuje nadechnout. Dokáže posílit, aniž by zdecimovala celou generaci?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme