Reklama

Živě o studii EWL: Většina ukrajinských uprchlíků chce v Česku pracovat

 ČTK

Naprostá většina ukrajinských uprchlíků, kteří našli dočasné útočiště v Česku, má vysokoškolské vzdělání. Více než polovina z nich pak hodlá v zemi nastoupit do zaměstnání. To jsou závěry studie „Ukrajinští uprchlíci v České republice“, kterou vypracovala Migrační platforma EWL a Centrum východoevropských studií Varšavské univerzity.

Reklama

Téměř dvě třetiny uprchlíků, kteří překročili české hranice po 24. únoru 2022, mají vysokoškolské vzdělání a zastupují profese, které jsou v České republice považovány za nedostatkové. Nejčastěji se jedná o vysoce kvalifikované odborníky (22 %), pracovníky ve službách (13 %), manuální pracovníky a techniky (11 %), učitele a pracovníky ve školství (9 %).

Autoři studie upozornili, že až 52 % uprchlíků z Ukrajiny hodlá během svého pobytu v České republice nastoupit do zaměstnání. Pouze 14 % respondentů deklaruje záměr živit se vlastními finančními prostředky. Jen 7 % z nich plánuje požádat v ČR o status uprchlíka.

Výsledky studie odprezentují její autoři 22. června od 10:00.

Tisková konference k výsledkům studie EWL k uprchlíkům z Ukrajiny

Speciální zpráva vznikla na základě analýzy výsledků sociologického výzkumu ukrajinských uprchlíků, který od 13. do 23. května 2022 realizovala Migrační platforma EWL a Centrum východoevropských studií Varšavské univerzity v Praze, Ostravě a Bohumíně. Dotazováno bylo 400 ukrajinských občanů, kteří se rozhodli přijít do České republiky po 24. únoru 2022 kvůli ruské agresi na Ukrajině.

Ostrov Palm Džumeira v Dubaji je jedním z míst, kam bohatí Ruskové a Ukrajinci jezdí

Putin a Zelenskyj mají stejný problém: jejich země opouštějí elity. Míří do Emirátů, na Maltu či Mauricius

Zvýšené množství luxusních vozů s ukrajinskou SPZ v Praze a dalších městech nejsou překvapením. Letos se očekává, že Ukrajinu opustí dvě pětiny tamních milionářů, což je nejvíc v historii. A ještě horší situace se čeká u ruských elit.

Přečíst článek

Český premiér Petr Fiala a polský premiér Mateusz Morawiecki

Plyn a uprchlíci. To byla hlavní témata setkání Fialy a Morawieckého

Česko bude s Polskem dál intenzivně jednat o energetické infrastruktuře, především o obnově projektu plynovodu Stork II nebo o využití kapacit polských LNG terminálů pro Česko. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS) po pátečním jednání se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým. Premiéři se v Praze také dohodli, že budou společně požadovat po Evropské unii nové prostředky na zvládnutí migrace z Ukrajiny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo), polský prezident Andrzej Duda (vpředu uprostřed) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na plátně) během hlavní akce charitní akce Stand Up for Ukraine, která vynesla na pomoc ukrajinským uprchlíkům 9,1 miliardy eur.

Stojíme za Ukrajinou. Iniciativa přinesla na pomoc devět miliard eur pro uprchlíky před válkou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme