Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Video: Jak tisíc dobrovolníků přetváří zdevastovaný hrad a zámek Hartenberg

Stanislav Šulc

Seriál Inspektoři památek zasahují se tentokrát vydá k hradu a zámku Hartenberg, na němž se čas a lidská lhostejnost podepsaly velmi negativně. Od roku 1997 ale ruinu dává znovu dohromady nový majitel Bedřich Loos, pomáhaly mu již stovky dobrovolníků. A za svou snahu získal i několik ocenění.

Reklama

Původně gotický Hrad přestavěný na zámek Hartenberg leží nad vsí Hřebeny v okrese Sokolov. Jeho dominanta je nepřehlédnutelná, i proto si jej Zora Cejnková a její tým vybrali pro další epizodu seriálu Inspektoři památek zasahují.

Po neúspěšné privatizaci na počátku devadesátých let odkoupil zdevastovaný areál hradu a zámku Hartenberg v roce 1997 soukromý majitel Bedřich Loos, který se snaží s pomocí četných dobrovolníků a vlastní stavební huti areál zachránit za pomoci původních technologií. V roce 2016 získala příkladná obnova hradu a zámku Hartenberg prestižní ocenění Patrimonium pro futuro Národního památkového ústavu,“ připomíná Cejnková. „Přes 20 let probíhající záchrana, vlastník kvůli obnově hradu založil stavební huť – vyškolil ze sociálně hendikepovaných kluků šikovné řemeslníky, dějiště kulturních akcí, nejvýchodnější ministeriální hrad, genius loci,“ dodává.

Inspektoři památek zasahují 3 Poskytnuto Zorou Cejnkovou

„Na záchraně se již podílelo více jak 1000 dobrovolníků ze 75 zemí světa. Z Hartenbergu se stala základna pro regionální a nadregionální kulturní akce. V současnosti je hlavní palác hradu obnoven do výše 2 patra a provizorně zastřešen. Zastřešila se věž u hradu a spolek Hartenberg také získal a opravil další hodnotné objekty v území a to především sýpku a bývalou školu,“ vysvětluje majitel zříceniny Bedřich Loos. „Dnes má stavební huť průměrem 12 zaměstnanců a díky svým dovednostem kromě domovského hradu obnovuje památky v celém regionu. Zaměřuje se především na odborné zednické práce, bednění na klenby, stabilizace, ale třeba i tesařinu,“ uzavírá odvážný muž.

Podívejte se na předchozí epizody seriálu Inspektoři památek zasahují

Druhý díl seriáluz Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Desítky let opravuje rodina Pincových památku v Jáchymově. Hotovo zdaleka nemají

Ve druhém díle seriálu Inspektoři památek zasahují hlavní hrdinové vyrazí do Jáchymova. Zde již pětadvacet let opravují manželé Pincovi měšťanský dům v ulici Mincovní, číslo popisné 33. Pro návštěvníky zde je otevřená kavárna.

Přečíst článek

Reklama

První epizoda seriálu Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Inspektoři památek zasahují. Jak vypadá obnova unikátního mlýnu na Karlovarsku

Vrátit ztracený lesk ruinám se snaží řada lidí po celém Česku. Romantici, snílci a srdcaři kupují nemovitosti, jejichž krásu vidí jen oni a pak se jí snaží obnovit i pro ostatní. Často velmi nákladně a za využití vlastních talentů. Sedm příběhů těchto lidí a jejich snů vypráví seriál filmařky Zory Cejnkové Inspektoři památek zasahují, který uvádí portál newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Inspektoři památek zasahují
video

Video: Stará věž tvrze oficiálně neexistovala, přesto byla památkou. Nový majitel ji dává opět dohromady

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme