Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

VIDEO: Desítky let opravuje rodina Pincových památku v Jáchymově. Hotovo zdaleka nemají

Stanislav Šulc

Ve druhém díle seriálu Inspektoři památek zasahují hlavní hrdinové vyrazí do Jáchymova. Zde již pětadvacet let opravují manželé Pincovi měšťanský dům v ulici Mincovní, číslo popisné 33. Pro návštěvníky zde je otevřená kavárna.

Reklama

Před pětadvaceti koupili manželé Pincovi z Prahy chátrající dům v Mincovní ulici v Jáchymově na Karlovarsku. Patricijský dům s jedinečně dochovaným renesančním jádrem z počátku 16. století jim oběma učaroval, a tak se ho rozhodli zachránit. Patricijský dům č. p. 33 v Mincovní ulici v podobě z konce 19. století s dochovaným renesančním jádrem zahrnujícím pevnostní stavbu z počátku 16. století patřil mezi právovárečné domy, což znamená, že se v něm smělo vařit a prodávat pivo.

Jak náročné jsou rekonstrukce historických památek? Podívejte se

Ve vnitřních prostorách domu je dodnes zachovalá celá řada renesančních stavebních prvků. Nejvýraznější jsou stavební oblouky v mase zdiva, renesanční schodiště ve hmotě zdiva a oblouk původního kočárového vjezdu zazděného v roce 1947.

Reklama

„Nejvýznamnější je původní opevnění nalezené štoly, které je ve hmotě domu zachovalé v převážné části, a to včetně střílny, která dnes slouží jako jakési vnitřní okénko,“ říká Milana Pincová. „Nejstarší zmínka o domu pochází z roku 1539, kdy jej po požáru města vlastnil Georg Pibenn,“ dodává majitelka historického domu. Kdo by chtěl dům navštívit, klidně může, v jeho přízemí majitelé provozují kavárnu.

Podívejte se na rekonstrukci historického mlýnu na Karlovarsku

První epizoda seriálu Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Inspektoři památek zasahují. Jak vypadá obnova unikátního mlýnu na Karlovarsku

Vrátit ztracený lesk ruinám se snaží řada lidí po celém Česku. Romantici, snílci a srdcaři kupují nemovitosti, jejichž krásu vidí jen oni a pak se jí snaží obnovit i pro ostatní. Často velmi nákladně a za využití vlastních talentů. Sedm příběhů těchto lidí a jejich snů vypráví seriál filmařky Zory Cejnkové Inspektoři památek zasahují, který uvádí portál newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme