Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FreshStart s jeho zakladatelem Kryštofem Kněžínkem: Peníze jsou prostředkem ke svobodě

Marie Kolajová

Kryštof Kněžínek je zakladatel marketingové agentury Notigo, spoluzakladatel firmy AutosEU a také vysokoškolský student. Vymyslel platformu FreshStart, skrze kterou začínajícím podnikatelům předává informace a tipy z byznysového světa. „Některé věci mě štvou, ale je to náplň mého života,“ přiznává. V rozhovoru dále popisuje svůj time management nebo způsob, jakým vyjednává s klienty.

Reklama

Co přesně dělá Notigo?

Notigo jsem založil před třemi lety, když mi bylo dvacet. Začínal jsem s bratrancem. Dělali jsme grafiku a weby. Postupem času jsem se snažil o to, abychom poskytovali komplexní marketingové služby. V dnešním světě globalizace se vše propojuje a já tak nahlížím i na marketing. Když přijde klient a chce propagovat produkt nebo službu, chci, aby jeho značka vypadala i vystupovala uceleně. Jsou agentury, které se zaměřují jenom na správu kampaní, na weby, či na sociální sítě. To já ale nechci, protože mi záleží na detailech. Takhle pomáháme našim klientům růst.

Seriál FreshStart o mladých podnikatelích sledujte zde

Jak zvládáte řídit projekty a  ještě studovat? 

Někdy je toho moc a moje okolí mi říká, že jsem magor a blázen. Ale mě baví všechno, co dělám a jsem rád v zápřahu. Samozřejmě, že mě některé věci štvou, ale ve výsledku je to náplň mého života. Jsou fáze, kdy toho mám hrozně moc a už si říkám, že bych měl trochu povolit. Třeba když mám zkouškové, tak z toho pracovního režimu trochu vypadnu a pak to doháním. Nicméně mám hnací motor a vím, že to chci dělat. I proto se snažím dávat dohromady tým lidí, abych se mi uvolnily ruce a měl jsem více času.

Jak vás napadlo začít budovat něco svého?

Po maturitě jsem omylem na jeden den nastoupil do call centra. To byl tak strašný zážitek, že jsem se naštval a řekl si, že nikdy nechci dělat nic, co mě nebaví. V jednu chvíli jsem měl pět brigád najednou a do toho jsem studoval. Po roce v tomto režimu jsme založili firmu. Ještě jsem si nějaké práce nechal a skončil s nimi až s příchodem pandemie. Od té doby se soustředím jen na Notigo.

Michal Perna
video

FreshStart s vynálezcem Kafánka Michalem Pernou: Směs kávy a cukru má nekonečně využití

Milovník kávy Michal Perna přišel před pár lety s nápadem, který je sice jednoduchý, ale jinde ve světě se nedělá. Spojil třtinový cukr a espresso. K této kombinaci začal přidávat různé příchutě, a tak vznikl Kafánek. Patentovaný český výrobek, který se hodí nejen do nápojů všech druhů ale i na vaření. Jakou kávu pijí Češi nebo co si Michal myslí o cibetkové kávě? Na to dá odpověď další díl série FreshStart.

Přečíst článek

Dobrý nápad i provedení

Které kanály teď fungují nejvíce pro dobrou reklamu?

Rozhodně videa, ať už na Instagramu, YouTube nebo TikToku. YouTube je velký kanál a láká pozornost, ale nemá už takový dosah. Teď je dobrá off-line reklama na Hornbach. Dělají kampaň, kde jim někdo ukradl písmena. Je to hmatatelné, osloví to hodně lidí a je to originální. Na to už je ale potřeba větší budget. Když ale někdo peníze nemá, nejlepší jsou videa, která potřebují jak dobrý nápad, tak dobré provedení. Jinak to stojí za prd.

Jaké metody využíváte k vyjednávání s klienty? 

V první fázi musím klienta přesvědčit, že to, co mu nabízím mu něco přinese. Když chce například snížit cenu, řeknu: „Dobře, ale máme tento požadavek.“ Můžou být klidně dva nebo i tři najednou.

Jak řešíte konflikty?

Co se týče zaměstnaneckých vztahů, snažíme se problémy řešit hlavně v klidu. Hlas jsem zvýšil jen párkrát, když mě něco opravdu naštvalo. Jsem ale rád, když se něco řekne napřímo a nechodí se kolem horké kaše. Snažím se hledat kompromisy.

Syndrom vyhoření
video

FreshStart: Jak poznat syndrom vyhoření

Pocit vyčerpání, únava, negativní emoce spojené s prací a snížená efektivita v zaměstnání. Tyto body tvoří dle Světové zdravotnické organizace základní příznaky syndromu vyhoření. Ne každý si může dovolit odejít z práce a tím utnout zdroj stresu. Účinnou prevenci tak může tvořit několik následujících bodů, které zároveň fungují jako první pomoc v případě, kdy už práce začíná přerůstat přes hlavu.

Přečíst článek

Dělat to, co mě baví a občas vypnout

Co vás motivuje k práci?

Dělám to, co mě baví. Samozřejmě jsou situace, kdy mi všechno leze krkem. Teď je to například účetnictví, předávám ho jiným lidem a je to trochu vysilující. Dál mě motivuje svoboda. Každá firma, pokud to není neziskovka, by měla fungovat za jedním jediným účelem – a to je vydělávat peníze. Peníze jsou pro mě prostředek, jak si užít svobodu a dělat a věci tak, jak chci a kdy chci. Je to pro mě mnohem víc než mít na účtu miliony. Nakonec mě motivuje i to, že mám lidi, o které se musím postarat, faktury, které musím zaplatit.

Kdybychom se na to podívali opačnou optikou, jak motivujete své zaměstnance?

Má to trojí formu. Za prvé chci, aby každý dělal to, co ho baví. Na začátku se každého ptám na jeho silné stránky a po pár měsících zjišťuju, co by si chtěl třeba vyzkoušet. Pracuju s mladými lidmi, kteří se ještě hledají a já jim chci dopřát to, aby dělali to, co sami chtějí. Druhé hledisko je to, že dávám lidem větší role, když dělají svou práci dobře. A nakonec jsou motivací peníze, kdy lidi za dobrou práci odměním finančně.

FreshStart: 3Kurátorky
video

FreshStart: Mladé kurátorky dokazují, že v umění lze podnikat

Diana Kněžínková, Kristýna Hájková a Alžběta Horáčková jsou tři kamarádky, co milují umění. Seznámily se při studiu kurátorství a založily společnost 3Kurátorky. Kurátorství pocházející z latinského slova curare znamená pečovat. „Řekla bych, že se česká společnost začala o současné umění zajímat v posledních pěti až deseti letech, díky designu,“ říká Diana Kněžínková.

Přečíst článek

Je něco, co vám pomáhá při blížícím se syndromu vyhoření?

Každý to má individuální, někomu pomůže být sám, někdo si o tom potřebuje popovídat. Když se u mě semele víc věcí najednou, snažím se změnit režim dne. Dělám malé, postupné krůčky ke zlepšení. Vstávat brzy, jíst zdravě, cvičit, pravidelně pracovat a tak dál. Také mi pomáhá sprchovat se studenou vodou. Pokud mám možnost někoho delegovat, tak to udělám. Hlavně se člověk nemůže do práce nutit, protože z toho pak bude akorát otrávený. Je fajn si najít chvíli, vypnout a přemýšlet, co by mi vlastně pomohlo pokračovat. Pro mě je navíc důležité překonávat sám sebe a nebýt spokojený s tím, jaký jsem.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Reklama

Související

video

Autenticita. To je nejlepší strategie při budování osobní značky, shodují se hosté pořadu Značka: Osobně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme