Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zvýšení porodnosti Čechů v pandemii se nepotvrdilo

Zvýšení porodnosti Čechů v pandemii se nepotvrdilo
ČTK
Lukáš Kovanda

Za první tři čtvrtletí letošního roku se počet obyvatel ČR zvýšil díky migraci o 10 200 na 10,527 milionu. Přirozeným způsobem podle statistiků obyvatel ČR od ledna do konce září ubylo, když počet zemřelých bylo o 11 200 více než narozených.

Reklama

V letošním roce Češi vymírají nebývale soustavným tempem. V každém z uplynulých tří čtvrtletí roku byl totiž počet zemřelých Čechů vyšší než ten živě narozených. 

Dohromady, od ledna do konce září, počet zemřelých převyšuje počet živě narozených o 11,2 tisíce. To je sice nižší údaj než ten za stejné období loňska, kdy se kvůli covidovým úmrtím zejména z první poloviny roku jednalo o údaj 17,9 tisíce. Jenže loni už ve třetím čtvrtletí byl počet živě narozených vyšší než počet zemřelých. V letech 2014 až 2020 byl počet živě narozených vyšší než počet zemřelých vždy ve druhém a třetím čtvrtletí roku.

Na světě je podle odhadu OSN od 15. listopadu 2022 osm miliard lidí.

Na světě je ode dneška osm miliard lidí. Miliarda přibyla za pouhých jedenáct let

Počet lidí na světě podle propočtů Organizace spojených národů (OSN) dnes dosáhl osmi miliard. Propočty se mohou lišit až o rok, dnešek je podle OSN nicméně tím nejlepším odhadem. Přesný den i čas stanovila organizace i před 11 lety, kdy 31. října 2011 světová populace přesáhla sedm miliard.

Přečíst článek

Covid neměl na porodnost žádný efekt

Letos je to tedy jiné. Letos Češi vymírají soustavněji než v uplynulém desetiletí, neboť v žádném z letošních uplynulých čtvrtletí nepřekonává počet živě narozených počet zemřelých. Covidová pandemie se tedy nestala výraznějším impulsem pro zvýšení porodnosti Čechů.

Obyvatel České republiky však letos i tak přibývá, a to o 10,2 tisíce. Celkově počet obyvatel země tak ke konci září činil 10,527 milionu. Tento nárůst je však dán výhradně tím, že počet přistěhovalých z jiných zemí dostatečně překonává počet vystěhovalých do zahraničí. Letos to je o 21,4 tisíce osob. Takže i když od této hodnoty odečteme počet Čechů letos „ztracený“ vymíráním, zmíněných 11,2 tisíce osob, stále setrváváme v kladném pásmu – přírůstek činí oněch 10,2 tisíce. 

Kříže na Staroměstském náměstí

Česko vymírá. K pandemické nadúmrtnosti se přidala slabá imigrace

Za první tři čtvrtletí letošního roku zemřelo v Česku téměř 103 tisíc lidí, meziročně o pětinu více, uvádí statistiky ČSÚ. Počet obyvatel země se od začátku roku snížil o téměř 20 tisíc. Pandemická nadúmrtnost je ale na vině jen zčásti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pietní akt za oběti pandemie koronaviru se na nádvoří Pražského hradu.

V letošním prvním pololetí zemřelo v Česku meziročně o třetinu víc lidí

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme