Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdeněk Pečený: Rusko vítá turisty, i ty z nepřátelského Česka. Dolary se hodí

Zdeněk Pečený: Rusko vítá turisty, i ty z nepřátelského Česka. Dolary se hodí
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Ačkoliv je Česko již přes dva roky na ruském seznamu nepřátelských zemí, vyrazit s českým pasem do Moskvy nebylo nikdy jednodušší. Válce navzdory.

Reklama

Rusko v tichosti minulý měsíc spustilo vydávání elektronických víz pro držitele pasů z dalších 55 zemí. Překvapivě je mezi nimi i Česká republika, kterou Kreml v roce 2021 zařadil na seznam nepřátelských zemí. Jde o projev zoufalé snahy Ruska přilákat a přiživit se na turistech z Evropy.

Získání víza nebylo nikdy jednodušší. To, co dřív vyžadovalo návštěvu dnes již opuštěné budovy ruské ambasády, dnes vyřešíte elektronicky. Stačí uhradit 52 dolarů (v přepočtu asi 1200 korun).

Hlava na hlavě? Kdepak. Podívejte se, jak to nyní vypadá v jinak turisty oblíbeném Petrohradu:

Nutno dodat, že držitelé pasů jediné další nepřátelské země – Spojených států – o elektronické vízum žádat nemohou.

„Zprocesování žádosti zabere v průměru 4 dny,“ říká Newstreamu byznysmen, který nedávno navštívil Moskvu i Petrohrad, a který si nepřeje být jmenován. Redakce ale jeho identitu zná.

Vízum platí 60 dní od vydání na maximálně šestnáctidenní pobyt. „Žadatelé o elektronická víza nejsou povinni předkládat zvací dopis, potvrzení o rezervaci hotelu nebo jakýkoli jiný dokument potvrzující účel jejich cesty do Ruské federace,“ píše se na webových stránkách ruského ministerstva zahraničí. Odpadá tedy veškerá byrokracie dříve pevně spojená s žádostí o ruské vízum.

Rusko zvažuje zákaz exportu paliv kvůli jejich nedostatku na domácím trhu

Rusko zvažuje zákaz exportu paliv. Chce stabilizovat jejich ceny na domácím trhu

Ruská vláda zvažuje, že na určitou dobu zcela zakáže vývoz ropných produktů, aby stabilizovala ceny pohonných hmot na domácím trhu.

Přečíst článek

Letenky do 15 tisíc

Ačkoliv lety mezi Evropskou unií a Ruskem ustaly loni v únoru, neznamená to, že cesta vzduchem je zavřená. Nejčastěji používaná je cesta s Turkish Airlines přes Istanbul či Air Serbia přes Bělehrad. Lety mezi Tureckem či Srbskem a Ruskem zakázané nejsou a od uzavření evropského vzdušného prostoru pro ruské aerolinky počet spojů a jejich kapacit na zmíněných trasách narostl. Konkrétně počet letů mezi Tureckem a Ruskem narostl mezi loňským a letošním létem o 400 týdně, z 800 na 1200 týdně.

Zmocněnec české vlády pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný

Tomáš Kopečný: České firmy by měly sledovat, do čeho na Ukrajině zamíří největší investice

Ukrajina se přetočila do módu celkové modernizace, a to ohromnou rychlostí. Zmocněnec české vlády pro obnovu Ukrajiny Tomáš Kopečný v rozhovoru pro Export.cz upozornil, že budoucí investice v napadené zemi půjdou i do nových oborů. „Pro české firmy bude důležité nejen sledovat sektory, v nichž byla Ukrajina tradičně silná, ale také pozorovat, do čeho budou investovat sami Ukrajinci i jejich partneři v mezinárodních institucích,“ dodal.

Přečíst článek

Do Ruska je tedy cesta volná. Cesta v ekonomické třídě vás vyjde mezi 12 až 15 tisíci korunami. Otázkou zůstává, kdo z Evropanů chce podporovat kremelský režim v jeho agresi proti Ukrajině. Útěchou mi zůstává, že v Moskvě nebo Petrohradu podle ověřeného zdroje Evropana spíše nepotkáte. Turisté ale přijíždějí, převažují ti z Asie či bývalého Sovětského svazu.

Ruský miliardář Volož se domáhá vyškrtnutí ze sankčního seznam EU

Ruský miliardář Volož odsoudil válku a chce pryč ze sankčního seznamu EU

Ruský miliardář a spoluzakladatel technologické společnosti Yandex Arkadij Volož požádal o vyškrtnutí ze sankčního seznamu Evropské unie. Na začátku srpna totiž odsoudil válku na Ukrajině, píše britský ekonomický deník Financial Times. O žádosti budou unijní úřady teprve jednat, výsledek však podle deníku zajímá mnoho bohatých Rusů, kteří jsou na unijním sankčním seznamu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Pro Rusy a Číňany přestalo Česko existovat. Už sem skoro nejezdí, trh přišel o milion turistů

Lukáš Kovanda: Pro Rusy a Číňany přestalo Česko existovat. Už sem skoro nejezdí, trh přišel o milion turistů

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme