Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Václav Kinský: Kolaps? Realitní dravci už větří příležitosti

Václav Kinský: Realitní dravci už větří příležitost
Reico ČS / užito se svolením
Václav Kinský

Letošní rok investicím do nemovitostí nepřeje. Inflace i vyšší úrokové sazby způsobily, že ani jeden z 33 českých realitních fondů investorům pořádně nevydělal. Tam, kde jedni vidí kolaps, jiní už cítí příležitost.

Reklama

Evropská centrální banka (ECB) minulý týden zastavila 16timěsíční úrokovou hiking jízdu a určila tím počátek nového úrokového cyklu. Může však být pomalejší, než si nyní trhy myslí, ale bezesporu začíná. Usuzuji tak i z řeči Christine Lagardeové, která nepřímo ale s jistým akcentem sdělila, že priorita ECB se lehce otáčí z boje s inflací na boj s udušenou evropskou ekonomikou.

ECB se jednoduše obává evropské stagnace či snad regionální recese. Boj s inflací tak pokračuje, ale vzhledem k tomu, že se ji daří krotit, přechází v politice ECB na druhou kolej. Česká národní banka (ČNB) reagovala podržením sazby na sedmi procentech a trh bude napjatě sledovat oznámení po měnově-politickém jednání 21. prosince, neboť přetrvává naděje na snížení sazby o 25 bazických bodů.

V aktuálním ekonomickém podnebí, kdy ECB ale i další centrální banky včetně té tuzemské signalizují rychlejší či pomalejší konec cyklu zvyšování úrokových sazeb, se investoři musí vyrovnat s novými tržními výzvami a strategicky přehodnotit svá investiční rozhodnutí. Co si z toho ale vzít prakticky?

Jak investovat do nemovitostí v nejisté době, radí experti

Liší se budoucnost realitního trhu v Česku od západní Evropy? A má v aktuálním prostředí smysl se investičně dívat za hranice? Tyto a další otázky zodpověděli experti na Investiční snídani s podtitulem Evropský realitní trh – příležitosti ve volatilním prostředí, kterou pořádala společnost EMUN ve spolupráci s hlavním partnerem KPMG ČR. Newstream byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Kam s pěnězi? 

Tradiční finanční nástroje, jako jsou spořicí účty, byly v dobách rostoucích sazeb považovány za bezpečné, stabilní a dokonce i výnosové a naprosto racionální střednědobé řešení. Jenže současné prostředí zastavení růstu sazeb může tuto perspektivu změnit. A právě společně s obrátkou na křivce úroků přijde čas s penězi uloženými v těchto tradičních bankovních instrumentech něco udělat. Ideálně alokovat do investicAle kam přesně?

Ať už jsou to aktuálně velice atraktivní bondy, akcie, ETF nebo třeba kryptoměny, to si samozřejmě musí každý investor určit primárně sám. Komu by ale po celkem nepovedeném roce 2023 mohla svitnout v rámci nového úrokového cyklu naděje, jsou reality a realitní investiční fondy.

bytové domy, byty, ilustrační foto

Nejhorší investice roku? Evropské nemovitosti

Bankovní krize z března sice byla krátká, ale měla dalekosáhlé důsledky. Největší obětí se podle očekávání stal evropský nemovitostní trh. Kombinace odlivu kapitálu do jiných sektorů, neochoty investovat a vysokých úrokových sazeb se na trhu podepsala velmi negativně. Vyjádřeno evropskými indexy tak právě nemovitostní trh platí za nejhorší letošní investici.

Přečíst článek

Světlo na konci tunelu

Samozřejmě i tahle volba má spoustu „ale”. Fakt, že si reality prošly v roce 2023 třemi krutými kvartály, potvrzují nelítostná data. V prvním pololetí 2023 ani jeden z 33 českých realitních fondů nedokázal porazit inflaci. Průměrně nemovitostní fondy vydělaly 2,5 procenta, některé z nich skončily v mínusu a vypadá to, že se z nich stává nechtěný investiční artikl.

Kanceláře se nestaví. Minimálně ne v Praze. Obsazenost logistických center se s lehkou nadsázkou blíží 100 procentům. Bytů je také stále nedostatek a trh, který se zdál velice drahý, signalizuje, že možná až tak drahý nebude a žádné velké výprodeje se v rezidenčním sektoru konat v roce 2024 nebudou.

Real Estate Market Autumn 2023

Konference Real Estate Market Autumn probere investice do nemovitostí či co zlepší stavební zákon

V rámci 22. ročníku konference remspace Real Estate Market Autumn 8.11. ve Spojka Events v Praze budou přední čeští odborníci na real estate, development, investice a územní plánování diskutovat o aktuální situaci a vývoji na realitním trhu, strategickém rozvoji měst a o změnách, které přináší nový stavební zákon. Na konferenci vystoupí například Jan Sedláček z Ewing, Lenka Kostrounová z ČSOB, bývalá náměstkyně pro místní rozvoj Marcela Pavlová, Eduard Forejt z Passerinvest Group, Martin Kodeš z J&T Real Estate či Karel Týc z Natlandu.

Přečíst článek

V neposlední řadě je velice pravděpodobné, že nám na konci roku 2024 spořící účet aktuální krásné úroky pět až šest procent nedodá. A zde přichází potenciální světlo na konci tunelu pro toho, kdo si z této rovnice chce vypočítat výsledek.

Neměli bychom však přehlížet i možná rizika spojená s investováním do realitního trhu. Velké množství projektů prošlo nebo bude procházet drahým refinancováním. Investoři také samozřejmě musí brát v potaz aktuální geopolitické a makroekonomické trendy. Úrokový cyklus také stále neprochází otočkou. Trhy čekaly například i od ČNB snížení sazeb o 25 bazických bodů. To ale nepřišlo.

Potřeba bydlet, pracovat, skladovat a prodávat logicky přetrvá, možná se po oživení hypotečního a úvěrového trhu díky nižším úrokům zvýší.

Nastává tedy doba, kdy je pro většinu retailových investorů real estate neatraktivní, a tedy možná atraktivní pro ty sofistikovanější?

Zde nechám úvahy na vás a jen doplním kontrariánský citát Warrena Buffetta: „Act greedy when others are fearful.“ (Buďte chamtiví, až když se ostatní bojí.)

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Některé dubajské čtvrti zažily za poslední roky růst cen nemovitostí na trojnásobek. Do Dubaje totiž přicházejí movití podnikatelé z neklidných koutů světa, kteří zde hledají bezpečí pro svoji rodinu a peníze. A nejsou to jen Rusové, kdo žene cenu dubajských realit vzhůru. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Rodinný dům, ilustrační foto

Boris Tomčiak: Českým realitním fondům propadnou výnosy. Katastrofa jako v USA to ale není

Přečíst článek

Češi se zbytečně zdráhají investovat skrze realitní fondy. Podle čeho vybírat a na co si dát pozor

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme