Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: V Česku masivně „vymírají“ živnostníci. Je za tím i přechod do šedé ekonomiky

Do poloviny března zrušilo v Česku živnost zhruba 146 tisíc podnikatelů.
ČTK
Lukáš Kovanda

Do poloviny března zrušilo v Česku živnost zhruba 146 tisíc podnikatelů. To je více než za poslední dva roky dohromady, vyplývá z údajů společnosti Dun & Bradstreet. Co je za tímto úbytkem, popisuje ve svém komentáři Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Reklama

Na první pohled je tak enormní nárůst ukončovaných živností skličující a zdá se být doložkou horšícího se stavu ekonomiky, případně rostoucí regulatorní či administrativní zátěže.

Živnostenský list má ovšem nyní stále takřka 2 045 tisíc osob. To je o 135 tisíc lidí méně než loni koncem roku, tedy o přibližně šest procent méně. Jestliže nyní tedy je o šest procent méně živnostníků, už nezní tak závažným způsobem.

Jestliže je o šest procent méně živnostníků, nemá takový úbytek z makroekonomického hlediska prakticky žádný význam. Navíc je velmi pravděpodobné, že tempo „vymírání“ živnostníků právě nyní vrcholí a v nadcházejících měsících bude polevovat. Takže úbytek živnostníků není a nebude fatální.

Daně online, ilustrační foto

Datovky budou povinné pro právnické osoby. Musejí se připravit na jeden zásadní háček

Funkční datová schránka má celou řadu výhod. A také jednu podstatnou nevýhodu – pokud ji máte zřízenou, jste povinni přes ni posílat krom dalších formulářů také daňové přiznání. A finančák vám neumí zajistit ověřenou kopii přiznání zdarma. Budete si za ni muset zaplatit, upozorňuje komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Přečíst článek

Za vším hledej datovky

Relativně masivní zvýšení tempa rušení živností totiž souvisí předně s povinným zavedením datových schránek pro osoby samostatně výdělečné činné. To je nepříjemnost zvláště pro živnostníky staršího data narození. Vždyť třeba v kategorii lidí, jimž je 65 let a více a žijí mimo hlavní město Prahu, disponuje domácím počítačem necelých 45 procent lidí. Přístup k internetu pak má zajištěn jen necelá polovina z nich.

Pro tyto lidi je povinnost zřídit si datovou schránku zátěží, „zbytečnou novotou“, s níž už i vzhledem k věku nemíní „ztrácet čas“. Tito lidé evidentně zkrátka sází na to, že přejdou do šedé ekonomiky a budou si za své služby nechávat platit hotově a bez dokladu. A bez živnosti. Jedná se často o relativně čerstvé důchodce, jimž zdraví stále slouží, a mohou tak „melouchařit“ jakožto zkušení instalatéři, elektrikáři, topenáři, truhláři či třeba zedníci. Jsou často vybaveni jen starším tlačítkovým mobilem, žádným smartphonem.       

Sedm z deseti živnostníků a firem očekává, že budou muset v příštích měsících zdražovat své výrobky a služby.

Sedm z deseti živnostníků bude muset zdražit, ukazuje průzkum. Přinutí je inflace

Sedm z deseti živnostníků a firem očekává, že budou muset v příštích měsících zdražovat své výrobky a služby. Tempo růstu cen by ale mělo zvolnit a postupně se dostat k deseti procentům. Vyplývá to z průzkumu mezi podnikateli, který zpracovala Hospodářská komora.

Přečíst článek

Daňové přiznání 2023. Co bude letos jinak, shrnuje daňová expertka

Začátek nového roku s sebou obvykle přináší v oblasti daní změny, které se pak promítají do každoroční povinnosti řady lidí vyplnit a podat daňové přiznání. Kromě povinnosti posílat daňové přiznání přes datovou schránku, nebo zvýšení odvodů a případných slev na dani, ale na podnikatele čekají podobné nástrahy jako loni. O jaké změny jde a na co by si lidé měli dát pozor, přibližuje Monika Lodrová, daňová poradkyně společnosti BDO.

Přečíst článek

Reklama

Související

Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Termín pro podání daňového přiznání na papírovém formuláři je dnes. Koho se týká?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme