Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Strach z Fedu dál terorizuje světové burzy

Fed, ilustrační foto
iStock
Kryštof Míšek

Strach z rychlejšího růstu úrokových sazeb ze strany Fedu dál terorizuje světové burzy, ale je možné že už nás čeká to lepší. Takto by se dal ve zkratce charakterizovat uplynulý týden na finančních trzích, kde investoři dál sledovali vývoj na amerických desetiletých vládních dluhopisech (tzv. 10 year Treasury bonds) a jejich dopad směrem k rotaci z technologických akcií. A jaké byly hlavní události uplynulého období?

Reklama

Velmi sledovaná data americké inflace dopadla spíše dle očekávaní. Meziroční růst cen dosáhl ve Spojených státech sedmi procent, což je lehce výš, než byl tržní konsensus. Hlavní jádrová inflace pak meziročně posílila o 5,5 procenta. Vrchol růstu cenové hladiny se nyní očekává kolem poloviny roku 2022. Bude jistě zajímavé sledovat, zda k tomu opravdu dojde. Tato čísla spíše podpoří Fed v názoru, že by tentokrát sazby neměl zvyšovat graduálně, ale spíše akcelerovat utahování měnové politiky.

Lubomír Lízal, ředitel Expobank CZ

Lubomír Lízal: Vysoká inflace pomůže vládě s dluhem, ale jen chvilku

Nízké úrokové sazby jsou špatné pro finanční sektor, teď to bude pro zisky bank a pojišťoven lepší. Centrální banka chce utnout inflační očekávání, která jdou hlavně přes mzdy, říká ex-centrální bankéř a šéf české pobočky Expobank Lubomír Lízal. Banka aktuálně hledá kupce.  

Přečíst článek

Spolu s tím se objevily komentáře některých členů americké centrální banky o snižování bilance a přebujelé rozvahy v řádech bilionů dolarů. Připomenu, že se rozvaha banky v posledních dvou letech zvyšovala nákupem dluhopisů americké vlády nebo MBS. To by mohlo spolu s růstem sazeb mít výrazný dopad na akciové trhy ve světe a lze očekávat, že Fed ve své snaze bude muset být velmi opatrný, aby nějakým způsobem nenarušil probíhající hospodářské oživení. Tipuji, že zatímco zvýšení sazeb může být strmější, tak snižování bilance bude opravdu hodně pomalé.

Jednání o Ukrajině nedopadlo

Hovory mezi zástupci NATO a Ruskem zatím nepřinesly žádný diplomatický průlom ohledně stavu na Ukrajině. Náměstkyně amerického ministra zahraničí Wendy Shermanová ve středu uvedla, že Rusko se po dvou kolech diplomatických rozhovorů v tomto týdnu nezavázalo k deeskalaci na ukrajinské hranici, a přiznala, že stále není jasné, zda Moskva nehodlá využít jednání z tohoto týdne jako záminku k tvrzení, že diplomacie nemůže fungovat.

Zůstává otázkou, jaký mají obě strany prostor zachovat si před voliči a občany tvář a zároveň vyjednat kompromis, který by uklidnil situaci a vyhnul se ozbrojené účasti Ruska na Ukrajině. Bude jistě zajímavé dál tuto věc sledovat a je otázkou času, kdy by mohly události mít významný dopad na dění na trzích.

EDF, francouzská energetická společnost

Akcie francouzské EDF se zřítily. Vláda po ní chce obří slevy na elektřinu

Akcie francouzské energetické společnosti EDF v pátek klesly až o 25 procent, v průběhu dne však už část ztrát smazaly. Děje se tak v reakci na nařízení francouzské vlády, která po podniku ve snaze zkrotit raketový růst cen energií požaduje, aby prodával více elektrické energie s obří slevou. EDF uvedla, že ji tento krok bude stát až 8,4 miliardy eur (205,6 miliardy korun) a zhoršila proto výhled na letošní rok, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Inflace v Česku? Možná až 10 procent

V domácí ekonomice měla největší dopad aktuální vyjádření členů bankovní rady Holuba a Mory. „Inflace v Česku může v úvodu letošního roku atakovat 10 procent. Od druhého čtvrtletí se začne postupně snižovat,“ očekává člen bankovní rady ČNB a ekonom Tomáš Holub. Viceguvernér banky Mora pak v jiném rozhovoru uvedl, že inflaci by zkraje roku odhadoval k devíti procentům, ale nereálné není ani číslo dvojciferné tedy 10 procent růst inflace. Zdražování začne odeznívat na jaře a ČNB se se sazbami bude muset "přehoupnout výrazně přes čtyřku“.

Osobně si myslím, že jsme stále svědky tenzí na dodavatelských řetězcích, které tu s námi ještě budou, vidět to bylo v týdnu na trhu s hliníkem, kde nedostatek tlačí cenu na svá maxima a nic nenapovídá tomu, že by se to mělo hned změnit. Když si vezmu závěr roku a cenové tlaky spojené s plynem a elektřinou, tak si dokážu představit, že odhad konce růstu cenové hladiny v kvartálu 2022 může být ještě naopak velmi optimistický. Možná se budeme muset smířit  se stavem, že tu s námi ještě nějakou dobu „pádivá“ inflace bude existovat.

nákupy, ilustrační foto

Češi čím dál více řeší cenu potravin

Inflace a koronavirus nutí více Čechů dívat se u potravin na cenovku, vyplývá z průzkumu KPMG. Většina lidí neutratí za jídlo více než čtyři tisíce měsíčně.

Přečíst článek

Inflační čísla za prosinec v rámci naší ekonomiky pak překonala odhady trhů na úrovni 6,6 procent meziročně. Analytický konsensus byl nastaven o šest desetin méně. Zajímavější však budou čísla za leden. Kdy každý, kdo vyrábí, bude muset akceptovat ve svých nákladech vyšší náklady a energie a promítnout je do koncových cen svých výrobků. Zaměstnanci ve firmách také budou tlačit na zvýšení mzdy a budou tento kolotoč dále podporovat. Pokud by skok lednové inflace byl méně razantní (rozuměj výrazně méně než hrozivých 10 procent) lze očekávat, že i ČNB nebude na svých zasedáních následně tolik tlačit sazby k pěti procentům.

Multifunkční objekt Sara ve Švédsku

Do šířky i výšky. Ze dřeva se dá postavit všechno

Stejně jako v mnoha dalších oborech jsou i v architektuře dneška zcela zásadní otázky udržitelnosti. A možností, jak stavět s respektem k přírodě, je využití dřeva. Neustálé inovace stavebního procesu také umožňují využití tohoto materiálu i pro gigantické objekty, včetně společenských a kulturních budov.

Přečíst článek

Šanghajský přístav - nejrušnější přístav světa

Zboží jen tak nezlevní. Přístavy v Číně jsou ucpané a lodě mají zpoždění

Nová varianta koronaviru omikron se rapidně šíří mezi čínskými pracovníky v logistice. Pozemní doprava nestíhá přebírat kontejnery a lodě ucpávají přístavy Ta-lien a Tchien-ťin, problémy hlásí také Ning-po, který patří mezi deset největších přístavů světa. Problémy tak mají například Airbus či Volkswagen, pro něž jsou tyto přístavy vstupní branou do Číny, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
Přichází čas hodnotových akcií

Lukáš Kovanda: Armagedon letos nečekejme, ale na investování do akcií je ještě příliš brzy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme