Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zboží jen tak nezlevní. Přístavy v Číně jsou ucpané a lodě mají zpoždění

Šanghajský přístav - nejrušnější přístav světa
Marqueed / Creative Commons / CC BY 3.0
Stanislav Šulc
sta

Nová varianta koronaviru omikron se rapidně šíří mezi čínskými pracovníky v logistice. Pozemní doprava nestíhá přebírat kontejnery a lodě ucpávají přístavy Ta-lien a Tchien-ťin, problémy hlásí také Ning-po, který patří mezi deset největších přístavů světa. Problémy tak mají například Airbus či Volkswagen, pro něž jsou tyto přístavy vstupní branou do Číny, píše agentura Bloomberg.

Reklama

I kdyby mutace omikron nezpůsobila zásadnější problémy v nemocnicích a byla onou „šťastnou variantou viru“, díky níž nakonec celá pandemie covidu-19 skončí, i tak způsobí velké ekonomické problémy. Již nyní se to projevuje v čínských přístavech, které kvůli šíření této varianty přestávají stíhat odbavovat lodě.

Místní úřady začaly masivně testovat zaměstnance v logistice kvůli blížícím se oslavám Čínského nového roku. Firmy musejí povinně testovat ohromné množství zaměstnanců a při zjištění nákazy musejí nařídit karanténu. To se projevilo ve dvou významných přístavech Ta-lien a Tchien-ťin, které jsou podle agentury Bloomberg významným dopravním uzlem pro řadu firem včetně evropských obrů Airbus a Volkswagen. „Kapacity kamionů, které odvážejí zboží z Tchien-ťinu jsou přinejlepším na polovině běžného stavu,“ uvedl Alex Hersham, CEO logistické společnosti Zencargo.

Maersk sestoupil z trůnu největšího dopravce

Maersk po desítkách let přišel o trůn největšího nákladního dopravce

Dosud největší nákladní kontejnerový dopravce na světě společnost Maersk dominoval trhu od roku 1993. Ke konci roku ale i kvůli covidu a s ním související vysoké poptávce po dopravě zboží, kterou lépe využila konkurence, o svůj trůn přišla. Předstihla ji švýcarsko-italská společnost Mediterranean Shipping Company (MSC).

Přečíst článek

Problémy hlásí také přístav Ning-po, který je z hlediska odbavených kontejnerů třetím největším přístavem na světě. Zde v důsledku testování a karantén zkolabovala povrchová doprava.

Tragický dopad na celé odvětví

V důsledku aktuální situace jsou stovky lodí mířících původně do Ning-po přesměrována do Šanghaje, největšího přístavu světa, minoritní část z nich pak míří do přístavu Sia-men. I tyto přístavy však aktuální nápor přestávají stíhat. Podle dat agentury Bloomberg je nyní běžné zpoždění pro příjem lodi zhruba týden.

Přirozeně v důsledku aktuální situace stojí také vývoz z Číny. Například přístav v Šen-čenu přijímá kontejnery na vývoz nejdříve tři dny před naloděním.

Alex Hersham z přepravní společnosti Zencargo se domnívá, že se blíží okamžik, kdy se lodě začnou čínským přístavům vyhýbat.

Situace s omikronem ve spojení s uzávěrami spojenými s oslavami Čínského nového roku budou mít silně negativní dopad na pohyb zboží v aktuálním čtvrtletí,“ potvrzuje Josh Brazil ze společnosti project44, která se věnuje výzkumu v logistice.

Rok 2021 byl rokem nečekaně bujné inflace

Lukáš Kovanda: Inflace stoupá k rekordu z roku 1998, Češi si po delší době „utáhnou opasky“

Inflace v prosinci 2021 vykázala hodnotu 6,6 procenta v meziročním vyjádření. Jedná se o její nejvyšší úroveň od září 2008, kdy dosáhla stejné hodnoty. Loni za celý rok tak inflace vykazuje nejvyšší průměrnou úroveň právě od roku 2008. Stále však jde jen o „zahřívací kolo“ v porovnání s tím, co nás čeká letos.

Přečíst článek

Multifunkční objekt Sara ve Švédsku

Do šířky i výšky. Ze dřeva se dá postavit všechno

Stejně jako v mnoha dalších oborech jsou i v architektuře dneška zcela zásadní otázky udržitelnosti. A možností, jak stavět s respektem k přírodě, je využití dřeva. Neustálé inovace stavebního procesu také umožňují využití tohoto materiálu i pro gigantické objekty, včetně společenských a kulturních budov.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čínští turisté se rozjedou do celého světa

Stanislav Šulc: Pandemie 2.0? Čína zrušila covid a pouští turisty do světa. Mazaní Češi je čekají s otevřenou náručí

Přečíst článek
digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu

Nenechali jste se očkovat? Zaplaťte pokutu. Dvěma milionům Italů přijde „covidová“ složenka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme