Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štěpán Křeček: Česká ekonomika může skončit ve stagflaci

nákupy, ilustrační foto
iStock
Štěpán Křeček

„O tom, že letošní rok bude spojen s vysokou inflací, nikdo nepochybuje. Otázkou však je, jak se bude vyvíjet růst naší ekonomiky. Dobré výsledky z prvního čtvrtletí se budou v následujících čtvrtletích zhoršovat, což může vést až do stagflace,“ komentuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reklama

Statistici zveřejnili předběžný odhad o vývoji české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. Podle aktuálního odhadu došlo k meziročnímu růstu hrubého domácího produktu o 4,6 procenta. V následujících čtvrtletích však může docházet ke zpomalování ekonomiky kvůli vysoké inflaci a negativním dopadům války na Ukrajině.

Našemu hospodářství chyběla silnější zahraniční poptávka. Naopak spotřeba domácností pozitivně přispěla k růstu ekonomiky. Lidé konečně mohli realizovat odloženou spotřebu z doby pandemie, což se příznivě odrazilo na tržbách obchodníků z nejvíce zasažených odvětví.

Zaměstnanost v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 1,2 procenta. Naopak nezaměstnanost se drží na velice nízkých úrovních. Na konci března bylo evidováno pouze 252 873 uchazečů o zaměstnání, přičemž na pracovním trhu bylo hlášeno 360 168 volných pracovních míst.

Škoda Transportation, ilustrační foto

Líp už bylo. Česká ekonomika stoupla meziročně jen o 4,6 procenta

Navzdory vysoké inflaci, přetrvávajícím překážkám v průmyslu a začátku války na Ukrajině česká ekonomika v úvodu roku vzrostla meziročně o 4,6 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,7 procenta, uvádí předběžný odhad Českého statistického úřadu. Čísla jsou lepší, než odhadovali analytici.

Přečíst článek

Reklama

Amazon, ilustrační foto

Americká ekonomika klesla, domácí poptávka ale zůstává vysoká

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla v ročním přepočtu o 1,4 procenta. Ve své předběžné zprávě to uvedlo americké ministerstvo obchodu. Je to překvapivý výsledek a znamená to první pokles od roku 2020, kdy na ekonomiku nepříznivě dolehla pandemie. I tentokrát k propadu přispěly nové případy nákazy covidem-19. Ve čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil v ročním přepočtu o 6,9 procenta.

Přečíst článek

Nový šéf Českých drah Michal Krapinec

Nový šéf Českých drah Krapinec: Náklady rostou neúměrně, miliardy navíc sami nezaplatíme. Chystá se jednání s kraji

Náklady na naftu, elektřinu, stavební práce i opravy vozů rostou neúměrně. Celkem jde o nižší miliardy korun, uvedl nový šéf Českých drah Michal Krapinec.

Přečíst článek

Reklama

Související

Peníze, ilustrační foto

Zlepšená prognóza. Česká ekonomika si polepší, ale stále jde o křehký růst, upozorňují analytici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme