Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štěpán Křeček: Česká ekonomika může skončit ve stagflaci

nákupy, ilustrační foto
iStock
Štěpán Křeček

„O tom, že letošní rok bude spojen s vysokou inflací, nikdo nepochybuje. Otázkou však je, jak se bude vyvíjet růst naší ekonomiky. Dobré výsledky z prvního čtvrtletí se budou v následujících čtvrtletích zhoršovat, což může vést až do stagflace,“ komentuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reklama

Statistici zveřejnili předběžný odhad o vývoji české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. Podle aktuálního odhadu došlo k meziročnímu růstu hrubého domácího produktu o 4,6 procenta. V následujících čtvrtletích však může docházet ke zpomalování ekonomiky kvůli vysoké inflaci a negativním dopadům války na Ukrajině.

Našemu hospodářství chyběla silnější zahraniční poptávka. Naopak spotřeba domácností pozitivně přispěla k růstu ekonomiky. Lidé konečně mohli realizovat odloženou spotřebu z doby pandemie, což se příznivě odrazilo na tržbách obchodníků z nejvíce zasažených odvětví.

Zaměstnanost v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 1,2 procenta. Naopak nezaměstnanost se drží na velice nízkých úrovních. Na konci března bylo evidováno pouze 252 873 uchazečů o zaměstnání, přičemž na pracovním trhu bylo hlášeno 360 168 volných pracovních míst.

Škoda Transportation, ilustrační foto

Líp už bylo. Česká ekonomika stoupla meziročně jen o 4,6 procenta

Navzdory vysoké inflaci, přetrvávajícím překážkám v průmyslu a začátku války na Ukrajině česká ekonomika v úvodu roku vzrostla meziročně o 4,6 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,7 procenta, uvádí předběžný odhad Českého statistického úřadu. Čísla jsou lepší, než odhadovali analytici.

Přečíst článek

Amazon, ilustrační foto

Americká ekonomika klesla, domácí poptávka ale zůstává vysoká

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla v ročním přepočtu o 1,4 procenta. Ve své předběžné zprávě to uvedlo americké ministerstvo obchodu. Je to překvapivý výsledek a znamená to první pokles od roku 2020, kdy na ekonomiku nepříznivě dolehla pandemie. I tentokrát k propadu přispěly nové případy nákazy covidem-19. Ve čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil v ročním přepočtu o 6,9 procenta.

Přečíst článek

Nový šéf Českých drah Michal Krapinec

Nový šéf Českých drah Krapinec: Náklady rostou neúměrně, miliardy navíc sami nezaplatíme. Chystá se jednání s kraji

Náklady na naftu, elektřinu, stavební práce i opravy vozů rostou neúměrně. Celkem jde o nižší miliardy korun, uvedl nový šéf Českých drah Michal Krapinec.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme