Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Českou ekonomiku nakopli spotřebitelé. Už ale bude jen hůř

nákupy, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Hrubý domácí produkt České republiky letos v první čtvrtletí stoupl meziročně o 4,6 procenta. Překonal tak drtivou většinu očekávání. Mezinárodní analytici oslovení agenturou Bloomberg předpokládali ve střední hodnotě svých odhadů růst pouze o 4,3 procenta. Za svižným růstem ovšem z podstatné části stojí také citelně ponížená srovnávací základna loňského prvního čtvrtletí, kdy byla ekonomika stále v sevření silných protipandemických opatření.

Reklama

Nad všechna očekávání však letos v prvním čtvrtletí dopadla mezičtvrtletní dynamika. Mezi posledním kvartálem loňska a prvním čtvrtletím letošním tuzemská ekonomika přidala hned 0,7 procenta. Analytici přitom v souhrnu čekali jen 0,4 procenta.

Ekonomiku letos v prvních třech měsících roku nečekaně silně „nakopli“ spotřebitelé z řad domácností. Lidé byli po uvolnění protipandemických opatření lační po utrácení. Navíc měli z čeho utrácet, neboť si během takřka dvou let pandemie nastřádali úspory, jak z důvodu opatrnosti, tak kvůli nemožnosti utrácet za celou řadu zboží a zejména služeb, jak byli zvyklí.

V zbytku letošního roku je však třeba se na rozdíl od prvního kvartálu připravit spíše na nepříjemná překvapení. Hořký koktejl rapidní inflace, dopady války na Ukrajině a opětovné šíření covidu v Číně zásadně přidusí i českou ekonomiku, takže ta letos přidá jen 1,5 procenta, a to ještě z velké části jen kvůli snížené základně loňska. Pokud dojde k vleklejšímu přerušení dodávek ruského plynu do EU, propadne se Česko už letos do recese.

Škoda Transportation, ilustrační foto

Líp už bylo. Česká ekonomika stoupla meziročně jen o 4,6 procenta

Navzdory vysoké inflaci, přetrvávajícím překážkám v průmyslu a začátku války na Ukrajině česká ekonomika v úvodu roku vzrostla meziročně o 4,6 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,7 procenta, uvádí předběžný odhad Českého statistického úřadu. Čísla jsou lepší, než odhadovali analytici.

Přečíst článek

nákupy, ilustrační foto

Štěpán Křeček: Česká ekonomika může skončit ve stagflaci

„O tom, že letošní rok bude spojen s vysokou inflací, nikdo nepochybuje. Otázkou však je, jak se bude vyvíjet růst naší ekonomiky. Dobré výsledky z prvního čtvrtletí se budou v následujících čtvrtletích zhoršovat, což může vést až do stagflace,“ komentuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Přečíst článek
Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme