Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americká ekonomika klesla, domácí poptávka ale zůstává vysoká

Amazon, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla v ročním přepočtu o 1,4 procenta. Ve své předběžné zprávě to uvedlo americké ministerstvo obchodu. Je to překvapivý výsledek a znamená to první pokles od roku 2020, kdy na ekonomiku nepříznivě dolehla pandemie. I tentokrát k propadu přispěly nové případy nákazy covidem-19. Ve čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil v ročním přepočtu o 6,9 procenta.

Reklama

Ministerstvo uvedlo, že se v prvním čtvrtletí snížil vývoz i například výdaje vlády. Zvýšil se naopak dovoz. V relativně dobré kondici jsou ale spotřebitelé, kteří v prvním čtvrtletí dál utráceli, stejně jako firmy.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že růst ekonomiky zpomalí na 1,1 procenta. Jejich odhady se ale značně lišily - ten nejoptimističtější počítal s růstem o 2,6 procenta, nejpesimističtější naopak s propadem o 1,4 procenta.

Čerstvá statistika ale podle analytiků vykresluje zavádějící obraz celkového stavu ekonomiky, protože domácí poptávka vykazuje solidní odolnost. Výrazně se také zvýšil objem firemních investic do nového vybavení.

Vzhledem k vysoké inflaci se americká centrální banka (Fed) chystá pokračovat ve zvyšování základní úrokové sazby. Ta je nyní v pásmu 0,25 až 0,50 procenta, ale šéf centrální banky Jerome Powell už avizoval, že bude nutné tempo zvyšování urychlit. Analytici proto očekávají, že příští týden se základní úrok zvýší o 50 bazických bodů, tedy do pásma 0,75 až 1,00 procenta.

Potravinová banka v USA

Reportáž: Američané přestávají mít peníze na jídlo. Stále víc jich musí spoléhat na potravinové banky

Potraviny jsou ve Spojených státech dražší než v Evropě dlouhodobě, ale nyní budou muset Američané sáhnout ještě hlouběji do kapsy.  

Přečíst článek

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Korunu nečeká růžová budoucnost, shodují se ekonomové. ČNB se zapotí

Vysoké devizové rezervy České národní banky jsou skvělý nástroj, jak udržovat kurz na současné výši navzdory razantní inflaci. Potvrdili to ekonomové na konferenci Quo vadis, CZK?, kterou pořádala investiční společnost EMUN a jejíž mediálním partnerem byl byznysový server newstream.cz. Dlouhodobé držení eur však začíná mít i negativní dopady. „Koruna se kvůli tomu chová maniodepresivně a ČNB stojí velké úsilí ji kočírovat,“ uvedl jeden ze speakerů konference a přední český odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance.

Přečíst článek

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Připravte se, plná nádrž může stát nehorázný balík

Polsko, Bulharsko přichází o ruský plyn. Další na řadě je pravděpodobně Itálie. Pokud se celá EU odpojí od ruského plynu, bude litr benzinu či nafty v Česku stát minimálně 60 korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Fed

Týden tradera: Nižší růst HDP v USA má pozitivní dopad na akciové trhy

Přečíst článek
Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme