Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Líp už bylo. Česká ekonomika stoupla meziročně jen o 4,6 procenta

Škoda Transportation, ilustrační foto
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Navzdory vysoké inflaci, přetrvávajícím překážkám v průmyslu a začátku války na Ukrajině česká ekonomika v úvodu roku vzrostla meziročně o 4,6 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,7 procenta, uvádí předběžný odhad Českého statistického úřadu. Čísla jsou lepší, než odhadovali analytici.

Reklama

„K meziročnímu růstu HDP pozitivně přispěly zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností a tvorba hrubého kapitálu. Naopak přetrvával negativní vliv zahraniční poptávky,“ komentoval čísla ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. 

„Meziroční číslo je příznivější než to minulé, avšak o trendu HDP samo o sobě nic nevypovídá,“ komentuje statistiku Petr Dufek, hlavní ekomon banky Creditas. Výrazný meziroční nárůst ekonomiky podle něj totiž dán především nízkou srovnávací základnou minulého roku

„Ve srovnání se závěrem roku jde jen o poměrně symbolické zpomalení, které se nijak nepodepsalo na soustavně se zvyšující zaměstnanosti v českém hospodářství. Podle statistiků má zásluhu na velmi dobrém výsledku HDP za první čtvrtletí především stavebnictví a po covidu restartovaná odvětví služeb, která de facto vykompenzovala slabší čísla z průmyslu,“ dodal Dufek.

Čínský export, ilustrační foto

Čínská ekonomika rostla ve druhém kvartálu rychleji, než se čekalo. Zbytek roku už tak růžový nebude

Hrubý domácí produkt Číny se v prvním čtvrtletí v meziročním srovnání zvýšil o 4,8 procenta proti růstu o čtyři procenta v předchozím čtvrtletí. Oznámil to čínský statistický úřad. Růst je vyšší než 4,4 procenta, s nimiž počítali analytici. Podle nich se ale zároveň zvýšilo riziko prudkého zpomalení ekonomiky v příštích měsících, a to kvůli omezením v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru a kvůli válce na Ukrajině.

Přečíst článek

Česká ekonomika podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška svým výkonem v letošním prvním kvartálu zřejmě dosáhla maxima možného. S tím souhlasí i Dufek. „Předběžný výsledek je dobrým startem do letošního roku. Na druhou stranu je téměř jisté, že se ve druhém čtvrtletí bude jen stěží opakovat,“ dodal.

„Pokud dnešní odhad potvrdí detailní čísla, bude to znamenat, že k návratu na někdejší předcovidovou úroveň ze čtvrtého čtvrtletí roku 2019 jí zbývá vyrůst o 1,3 procenta. Česko tímto výsledkem sice zaostává za většinou svých partnerů v EU, rozdíl se ale podle všeho během prvního kvartálu snížil, když některé země, kupříkladu Francie, mezičtvrtletně stagnovaly či dokonce propadly,“ dodal Sobíšek.

Za růstem české ekonomiky podle něj stála ve velké míře setrvačnost. Domácnosti byly přes rostoucí ceny vcelku ochotné utrácet, k čemuž přispěly jejich úspory akumulované během předchozích dvou let a uvolňování covidových restrikcí.

Amazon, ilustrační foto

Americká ekonomika klesla, domácí poptávka ale zůstává vysoká

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla v ročním přepočtu o 1,4 procenta. Ve své předběžné zprávě to uvedlo americké ministerstvo obchodu. Je to překvapivý výsledek a znamená to první pokles od roku 2020, kdy na ekonomiku nepříznivě dolehla pandemie. I tentokrát k propadu přispěly nové případy nákazy covidem-19. Ve čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil v ročním přepočtu o 6,9 procenta.

Přečíst článek

Dopady Ruskem vyvolané války se do české ekonomiky v tomto období projevily spíš pozitivně – v podobě vývozu služeb na pomoc uprchlíkům a zvýšených nákupů pohonných hmot domácnostmi před jejich dramatickým zdražením.

„Nedávná data o spotřebitelské náladě navíc jednoznačně ukazují, že se Češi začínají o svou ekonomickou budoucnost obávat, což povede ke snaze šetřit. Problémy budou pokračovat i v průmyslu, kde se k post-pandemickým výpadkům dodávek přidávají drahé energie, nedostupnost některých vstupů z Ruska a Ukrajiny, a v neposlední řadě je rizikem i neuspokojivá epidemická situace v Číně, která hrozí opět vyostřit napětí v dodavatelských řetězcích,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil. 

Od druhého kvartálu podle ekonomů převáží negativní dopady války a navíc se vyčerpá efekt loňské nízké základny.

„Velkou neznámou pro průmysl zůstává dostupnost některých strategických surovin (plyn, železná ruda) směrem k druhé polovině roku. I proto mohou být podniky opatrné ve svých investicích,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„Citelné zpomalení zaznamenají také investice firem i veřejného sektoru. Situace přitom nevypadá, že by se měl ekonomický šok vyčerpat během jediného kvartálu. Výsledkem tedy pravděpodobně bude technická recese, která sníží letošní celoroční růst HDP na úroveň kolem 1,5procenta a negativně ovlivní i výsledek roku 2023,“ dodal Sobíšek.

Přesto podle analytiků existuje stále velká šance, že celoroční růst ekonomiky nezpomalí pod dvě procenta. Rizikem dál zůstává vysoká inflace a dostupnost vstupů do průmyslu, který představuje největší část naší ekonomiky i největšího zaměstnavatele.

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Korunu nečeká růžová budoucnost, shodují se ekonomové. ČNB se zapotí

Vysoké devizové rezervy České národní banky jsou skvělý nástroj, jak udržovat kurz na současné výši navzdory razantní inflaci. Potvrdili to ekonomové na konferenci Quo vadis, CZK?, kterou pořádala investiční společnost EMUN a jejíž mediálním partnerem byl byznysový server newstream.cz. Dlouhodobé držení eur však začíná mít i negativní dopady. „Koruna se kvůli tomu chová maniodepresivně a ČNB stojí velké úsilí ji kočírovat,“ uvedl jeden ze speakerů konference a přední český odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme