Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Proč Fialova vláda zvyšuje daně? Ostatní řešení by byla bolestivější

Premiér ČR Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura
ČTK
Stanislav Šulc

Blíží se 1. leden a spolu s ním také největší změny v daních za poslední dekádu. Důvodů pro to má vláda opravdu dost. Nicméně fakt je i ten, že měnit daně je oblíbená disciplína všech vlád. Přitom právě daně by měly být stabilním základem fungování společnosti.

Reklama

Můžeme začít takovým malým vtipem. Vždycky, když do firmy nastoupí nový šéf a chce se předvést, nechá po chvíli rozkoukávání změnit logo společnosti a její vizuální identitu. Je to rychlá a viditelná změna. Zdánlivě nic nepřinese, ale přitom jde o radikální zásah do toho, jak bude společnost vnímaná klienty. A tam může nastat velký problém.

Bohužel ze stejné logiky vychází většina polistopadových českých vlád. Po nástupu a chvíli „rozkoukávání“ snad všechny přistoupily k tomu, že nějak proměnily daně. Daně přitom jsou skutečně tím nejdůležitějším, čím se stát identifikuje. Svým občanům daněmi naceňuje svou službu, potenciálním investorům jimi dává najevo, jak moc o ně stojí.

Český premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Fiala se pořád neprobudil ze svého snu o úspěšné vládě

Premiér Fiala přednesl své vánoční poselství.V něm opět předvedl, že víc než schopným kapitánem, který umí provést zemi těžkými časy, je spíše snílkem, který žije ve světě velkých myšlenek a iluzí, ale všední realita společnosti mu uniká.

Přečíst článek

I proto by daně měly být stabilní. Měly by jasně definovat, o jaký stát se jedná. Chceme být malým státem otevřeným investorům? Chceme jasně říkat, o jaké investory nám jde? Chceme být státem, který občanům nabízí jen základní potřeby, nebo naopak bujícím státním aparátem, který „se postará“? To všechno může stát definovat právě daněmi.

Daně jako mocenský nástroj

A vlastně to i dělá. Problém je, že to každé čtyři roky definuje pořád znovu. A rozhodně neplatí dovětek „a lépe“. Nejde o to principiálně mít co nejnižší daně, protože na to jednak v současnosti není vhodná doba, navíc v myslích daňových poplatníků daně nikdy nebudou „nízké“. A to snad i ty nulové.

Jde ale o to, že se v české politické realitě daně jsou především mocenským nástrojem. A hlavním prostředkem politického boje. Když k tomu připočteme fakt, že se v současnosti všechny volby definují jako „ty nejdůležitější v našich životech“, kde o pekelný koktejl.

Znamená to totiž, že každá nová vláda již předem avizuje, že bude měnit daně. A to pro stabilitu společnosti nevěstí nic dobrého.

Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Fiala slibuje konec zdražování, jež však nenastane

Ve svém vánočním projevu se premiér Fiala poměrně výrazně věnoval také ekonomickým tématům. Z nich se zaměřil zejména na inflaci. „Příští rok skončí neustálé zdražování,“ slibuje premiér. To ovšem není pravda. Zdražování bude pokračovat, jen pomalejším tempem než letos nebo loni. A sice – nejpravděpodobněji – tempem zhruba třetinovým v porovnání s letoškem a přibližně pětinovým v porovnání s loňskem.

Přečíst článek

Fiala a spol.

Aktuální vládu tato situace doběhla snad nejflagrantněji ze všech vlád od roku 2000. Většina stran vládní koalice se označuje za středo-pravicové, v politické kampani tedy o růstu daní nemohla být řeč. Ekonomické realitě navzdory.

Fialu a spol. však ekonomická realita doběhla a nejen, že nemohou daně snížit, jak by si jistě přáli. Oni je dokonce musejí zvyšovat. A to radikálně. Tedy „musejí“. Samozřejmě že nemusejí, ale pokud chtějí zachovat stávající státní aparát a službu, tak jim nic jiného nezbývá. V aktuální situaci tak i největší změna v daňovém řádu od Topolánkovy vlády je vlastně to méně radikální tah než jakákoli alternativa.

Na stát si sáhnout nedáme

V nastalé ekonomické situaci by totiž alternativy byly poměrně bolestivé pro celou řadu lidí. Pardon, voličů. Musela by se snížit ona státní služba, která sice není nijak přesně definovaná (kromě všemi zákony státu), ale zároveň je brutálně nárokována.

Fiala: To nejhorší má Česko za sebou

Příští rok nabízí podle premiéra Petra Fialy (ODS) naději, že bude mnohem lepší než roky předcházející. To nejhorší má Česko za sebou, řekl Fiala ve svém vánočním projevu. Inflace se vrátí v roce 2024 k hodnotám obvyklým před třemi roky, skončí neustálé zdražování a reálné mzdy začnou růst, dodal. Za dobrou zprávu označil, že se podařilo i díky konsolidačnímu balíčku dostat pod kontrolu zadlužování země a deficit veřejných financí klesne pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Přečíst článek

Chceme „bezplatné“ školství a zdravotnictví, stovky kilometrů dálnic, železnic, jistotu, že nás na ulici nikdo nezastřelí, důchody, sociální dávky, funkční samosprávy, funkční infrastruktury. Jak se svět zesložiťuje, udržet v chodu všechny tyto věci je zkrátka stále nákladnější. A to se s nízkými daněmi vylučuje.

Je to tak velký paradox vlády Petra Fialy, která by jako „konzervativní“ měla snižovat daně. Jenomže pak by byla vlastně nejprogresivnější vládou za posledních třicet let a vyhnala by statisíce lidí do ulic. Samozřejmě lze vytáhnout oblíbený „argument Thatcherová“. Přesně to totiž legendární britská premiérka udělala. Jenomže ruku v ruce s tím docházelo k razantní proměně britské ekonomiky. A o té se u nás zatím ani nesní, když se náhodou spí.

Budova projde rekonstrukcí.

Architekt: Hlavák je jedinečný. Takové nádraží nemá žádné evropské město. Proto jsme ho chtěli zachovat

„Hlavní nádraží v Praze je jedinečné, jeho postmoderní brutalistní architektura spoluvytváří identitu města,“ říká spoluzakladatel architektonického ateliéru re:architekti Ondřej Synek. Projekt, na němž spolupracovali v pražské kanceláři s italskými architekty ze studia baukuh, se umístil na třetím místě soutěžního dialogu na podobu Nového Hlaváku.

Přečíst článek

Koh-i-noor Hardtmuth

Ceny energií a inflace zaúřadovaly. Firma Koh-i-noor Hardtmuth hlásí pokles zisku

Firma Koh-i-noor Hardtmuth, která vyrábí školní a kancelářské potřeby, měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží téměř 615 milionů korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Mojmír Hampl: Důchody požírají třetinu státních výdajů. Příští vláda nesmí snížení valorizací rušit

Mojmír Hampl: Důchody požírají třetinu státních výdajů. Příští vláda nesmí snížení valorizací rušit

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme