Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Je na čase znovu nainstalovat Tečku

Stanislav Šulc: Je na čase znovu nainstalovat Tečku
ČTK
Stanislav Šulc

Smartphony byly natolik chytré, že v průběhu měsíců nečinnosti nám asi téměř všem odinstalovaly aplikaci Tečka. Při pohledu na oficiální data ministerstva zdravotnictví a poslechu covidových příběhů z blízkého okolí začíná být čím dál zřejmější, že je na čase si Tečku zase nainstalovat. Určitě se brzy bude hodit a snad nabídne i nějaké nové smysluplné funkce. 

Reklama

Pamatujete na Tečku? Byla to taková ta aplikace, která měla jednak udělat tečku za covidovou pandemií a která nám pak alespoň na chvíli ulehčila život v tom, že nám povolila vstup jinak zapovězený. Třeba do restaurace nebo do fitka. 

Ale byla natolik kontroverzní, že ji nová vláda tak úplně nepřijala za svou. Většinu opatření, pardon, omezení, tak kabinet Petra Fialy zrušil a žádná vlastní nezavedl, ani když epidemické statistiky povážlivě rostly. Jenomže bylo léto a náhodné testování vlastně nic neznamenalo, protože nemocnice byly v klidu

Není se tak čemu divit, že chytré telefony byly natolik chytré, že nám aplikaci Tečka samy odinstalovaly a ponechaly ji jen v cloudu. 

Chrchlající populace 

Jenomže teď už přišel zase podzim, udeřil s překvapivou razancí (ostatně jako vždy) a populace se opět rozchrchlala. A chrchlá všude. V kancelářích, dopravních prostředcích, v restauracích. „Ale ne, to není covid, dělal jsem si test, v klidu…“ začíná být téměř povinná věta. 

Společnost Pilulka zvýšila tržby téměř o polovinu.

Pilulka expanduje do Maďarska. Do pár týdnů chce být už i v Rakousku

Pilulka vstoupila na maďarský trh. Začne v on-linu, tamní trh bude zásobovat ze Slovenska. Obdobnou strategii zaujme v případě Rakouska, kam by měla expandovat v řádu týdnů.

Přečíst článek

A on to samozřejmě covid být skutečně nemusí. Epidemiologové upozorňují, že letos podle projekcí bude větším problémem než covid chřipka, která se dva roky populaci docela dobře vyhýbala. A mutovala. 

Nicméně covid nezmizel, ačkoli to tak skoro může vypadat. Naopak spíše sílí. A neukazují to jen statistiky ministerstva zdravotnictví, ale také osobní příběhy, které nejspíš kolem sebe všichni vnímáme. „Špatná zpráva pro všechny, se kterými jsem se tento týden viděl. Vyšel mi pozitivní PCR test. Raději vám to říkám hned, abyste se mohli zařídit,“ přišlo mi onehdá. 

A co je horší, covid tedy zatím rozhodně nezmutoval do podoby prosté virózky, kterou za den vypotíme. Z provozu vyřazuje spolehlivě i docela ostřílené sportovce. Byť, ano, zatím žádné tragické příběhy úmrtí se nešíří. 

Parmiggiano Regiano, sýr parmazán

Biohacking: S vápníkem je to celkem alchymie. Brát ho samotný nemá smysl

Po vitamínu C se další díl seriálu Biohacking věnuje vápníku a jeho vstřebávání v těle. U vápníku totiž platí, že vše nejde vyřešit jednou pilulkou.

Přečíst článek

Tečkou vpřed 

Je docela pochopitelné, že vláda momentálně žádnou další krizi rozhodně řešit nebude, nechce a nesjpíš ani nezvládne. Takže dokud statistiky nedosáhnou snad až nepředstavitelných čísel, žádný pandemický alarm vláda vyhlašovat nebude.  

Ale jedno by přeci jen mohla. Zcela střízlivě, snad až nenápadně by mohla oprášit Tečku, dodělat jí různé funkce, které jsou v obdobných aplikacích v jiných zemích dostupné.  

My bychom si zase mohli aplikaci klidně nainstalovat a třeba až bude opravdu špatně, mohli bychom všichni ty moderní technologie využít ke zvládnutí té asi sedmnácté vlny koronavirové pandemie. 

Hongkong

Letenky za euro? Hongkong jde ještě dál. Turistům je dá zadarmo

Přes dva roky trvající přísná opatření proti šíření nemoci covid-19 si vybrala svou daň na hongkongské ekonomice. Turisté se asijskému centru obloukem vyhnuli. Místo desítek milionů jich dorazily jen stovky tisíc. Podpořit cestovní ruch má ale nová nákladná kampaň letenek zdarma.

Přečíst článek

Reklama

Související

Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se vrátily na Západ

Spalničky, syfilis, dna, lepra a malárie. Pět nemocí z viktoriánské éry, které se kradmo vrátily na Západ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme