Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šílenství přijímaček vrcholí. Chudáci děti, hlavně ty v Praze

Šílenství přijímaček vrcholí. Chudáci děti, hlavně ty v Praze
Profimedia
Petra Jansová

Den D nastal. Více než půlroční snažení a zásadní průvan v peněženkách rodičů snad budoucích středoškoláků se chýlí ke svému konci. První kolo státních přijímaček dnes odstartovalo.

Reklama

Kolik jste měli nejvíc? Asi nejčastější otázku uplynulých týdnů už díky bohu neuslyšíme. O co v ní jde? No přece o body. Nejvíc jich může ratolest dosáhnout 50 z češtiny i matiky. Patříme asi k těm šťastnějším. Drezurou, která začala už v září, se nám podařilo dostoupat do hvězdných výšek 48 bodů, z obojího. Snad se to teď podaří i naostro! Zelených obličejů před budovou gymnázia bylo vidět víc než dost.

Přijímací zkoušky na střední školy (čtyřleté i víceleté), které proběhly minulý týden, mnoha rodičům způsobily totální deziluzi z našeho státu i samospráv. A dětem rovněž.

David Ondráčka: Traumatizované děti a rozčarovaní rodiče. Takové jsou výsledky přijímaček na střední školy

Přijímací zkoušky na střední školy (čtyřleté i víceleté), které proběhly minulý týden, mnoha rodičům způsobily totální deziluzi z našeho státu i samospráv. Nebyl to hezký pohled na nervózní fronty vystresovaných dětí a rodičů před pražskými gymnázii, kde se tlačily stovky dětí zelených strachem před zkouškami. Byla to bezmocná obžaloba neschopnosti našeho systému, který spíš odrazuje, než by vtahoval.

Přečíst článek

„Když k tomu připočteme body za vysvědčení (máme samé jedničky) mohlo by to někde vyjít,“ strachovala se dcera už od konce ledna. Příprava obnášela kurzy a chození na tzv. zkoušky na nečisto. Každý týden 800 korun. Cenu kurzů snad raději zapomeneme.

Příprava na přijímačky je dost drahá

Otázkou je, zda si takové sumy může dovolit každá rodina. I když v té zase možná budou nadaní počtáři. My jsme se totiž s matikou doma trápili. S některými příklady měli problém i starší sourozenci, studenti gymnázia, či absolventi vysokých škol, kteří logiku i matematiku využívají denně. O večerní zábavu v posledním měsíci měli budoucí gymnazisté i jejich rodiče postaráno.

Elektronický systém přihlášek na SŠ se kvůli problému s přílohami spustí později

Studenti musí čekat. Elektronický systém přihlášek na střední školy má problémy, spustí se později

Elektronický systém pro přihlášky na střední školy, který se měl ve čtvrtek po půlnoci poprvé otevřít uchazečům, bude kvůli problémům s nahráváním příloh spuštěn později. Organizace Cermat oznámila, že i když problém v programu už odstranila, musí systém znovu otestovat z hlediska bezpečnosti. Spustí ho pravděpodobně v pátek večer, řekl ředitel organizace Miroslav Krejčí. Problémy měly v minulosti i další projekty související s digitalizací státní správy.

Přečíst článek

Jistě, existují talentované a geniální děti, které to zvládnou bez zásadnější přípravy, moje dítě zkrátka patří jen k tomu lepšímu průměru. Má samé jedničky, hodně čte, na filmy se dívá zásadně v angličtině a kdysi se bavila tím, že vydávala dětský časopis. Za mě jde o studijní typ. Bohužel narozený v silném ročníku. Na střední školy se i letos hlásí rekordní množství dětí, potomků těch Husákových.

Od loňska se změnilo jediné, mohli jsme se hlásit elektronicky, i z toho nakonec ale byla kovbojka, a školám jsme dávali priority. Naprosto strategicky, po zkušenostech z loňska, všichni rodiče volili takzvanou záchytnou trojku. Tedy školu, kam sice dítě úplně nechce, ale má alespoň nějakou šanci, že ho přijmou a vyhne se tak dalším kolům, která loni připomínala davové šílenství. Tedy v Praze.

Letos se na střední školy v metropoli hlásí něco kolem 18 tisíc teenegarů, pro tři a půl tisíce z nich ale není místo. Vybaveni ale brněnským slangem, ano i na oblíbených hantec jsme v testech narazili, to v druhém kole zkusíme jinde. Hlásit se na střední je zkrátka v Praze dokonalá hokna.

Učitelé papouškují staré osnovy

Dalibor Martínek: Kdy vládl Vratislav I.? Učitelé papouškují staré osnovy a cpou do dětí nepotřebné věci

Dcera, účastník čtvrté třídy základní školy, přinesla domácí úkol. Naučit se a popsat české Přemyslovce. A kruciš. To je docela těžká úloha i pro dospělého, ti čeští Přemyslovci. Kdo z vás to zná?

Přečíst článek

Reklama

Související

Digitální systém přihlašování na SŠ zatím zvládá zátěžové testy

Digitální systém přihlašování na SŠ zatím zvládá zátěžové testy. Zátěž registrů se ale ověřit nedá

Přečíst článek
Lék na tristní způsob přijímání studentů do škol. Teenageři budou moci podat více přihlášek

Lék na tristní způsob přijímání studentů do škol. Teenageři budou moci podat více přihlášek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme