Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Studenti musí čekat. Elektronický systém přihlášek na střední školy má problémy, spustí se později

Elektronický systém přihlášek na SŠ se kvůli problému s přílohami spustí později
iStock
 ČTK

Elektronický systém pro přihlášky na střední školy, který se měl ve čtvrtek po půlnoci poprvé otevřít uchazečům, bude kvůli problémům s nahráváním příloh spuštěn později. Organizace Cermat oznámila, že i když problém v programu už odstranila, musí systém znovu otestovat z hlediska bezpečnosti. Spustí ho pravděpodobně v pátek večer, řekl ředitel organizace Miroslav Krejčí. Problémy měly v minulosti i další projekty související s digitalizací státní správy.

Reklama

Přihlášky na střední školy mohou žáci, respektive jejich rodiče, podávat do 20. února, do spuštění digitálního přihlašování zatím jen papírovou formou. Termín by se podle Krejčího měnit neměl. Ministerstvo školství i zástupci škol doporučili rodičům, aby zachovali klid a vyčkali na spuštění elektronických přihlášek.

„Spuštění elektronického podání přihlášek na střední školy (DiPSy) bylo odloženo z důvodu komplikací s nahráváním příloh. Jakmile Cermat problém vyřeší, bude systém znovu otestován z hlediska bezpečnosti. Za vzniklé komplikace se omlouváme. O dostupnosti systému budeme informovat,“ sdělila mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. Ve 13:00 se k situaci na briefingu vyjádří ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který se už ráno na síti X omluvil za komplikace a poprosil rodiče i žáky o trpělivost. Uvedl, že bezpečnost dat a celého systému má přednost.

Krejčí řekl, že kvůli problémům s nahráváním některých příloh a následnému ověření bezpečnosti nebylo možné systém spustit dnes v noci, jak bylo v plánu. Během dneška se proto zopakují takzvané penetrační testy, které prověří bezpečnost systému. Přesný termín spuštění elektronických přihlášek podle něj záleží na kapacitě externí firmy, která testy provádí. Doufá v to, že systém se podaří spustit v pátek večer, nejpozději v noci na sobotu.

Chyba s nahráváním příloh se podle Krejčího objevila při posledním testování večer před dnešním plánovaným spuštěním. „Byla to specifická chyba, která se objevovala jenom někdy a bohužel se při žádném předchozím testu neobjevila,“ řekl v rozhovoru pro Deník N. Vzhledem k napjatým termínům podle něj Cermat a jeho programátoři neměli dostatek času na testování. Systém ještě není kompletně hotový, dodal. Je potřeba ho ještě doplnit o algoritmus, který 1. března určí, kdy a na jaké škole bude uchazeč skládat jednotné přijímací zkoušky.

Prestižní ocenění světové budovy roku vyhrála střední škola Chuej-čen z Číny

Světovou stavbou roku je čínská střední škola, která chce ulevit studentům od stresu

Čínská internátní škola Chuej-čen v přístavním městě Ning-po získala prestižní ocenění na Světovém festivalu architektury (WAF) v Singapuru. Její nový kampus, který se pyšní například střešním parkem, byl jmenován světovou budovou roku 2023.

Přečíst článek

Na webových stránkách Digitálního přihlašovacího systému, který připravil Cermat, se ráno zájemcům ukázala jen informace, že elektronické podání přihlášek na střední školy bude spuštěno 1. února 2024. Později přibyla omluva a informace, že spuštění systému bylo odloženo kvůli opravě funkční chyby a „potřeby opakovaného prověření bezpečnosti kvůli většímu zásahu do systému“. Původní informaci, že přihlašování začne fungovat pravděpodobně v pátek večer, nahradila věta, že systém bude spuštěn po provedení testů.

Přihlášky bude možné kromě elektronického způsobu podávat také takzvanou hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně zůstat stejně jako v předchozích letech u papírové formy. Žáci si budou nově moci podat tři přihlášky místo dvou a určí na nich, na jakou školu chtějí nejvíce. Uchazeči budou do oborů přijati na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky, která se uskuteční v dubnu, a svých priorit. Nový systém má zjednodušit celý proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho v minulých letech provázel. Oproti předchozím rokům odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláním.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Přijímačky na střední školu

David Ondráčka: Peklo přijímaček aneb Budoucnost mladé generace v rukou strejdů z Hospodářské komory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme