Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

A je to tady. Některé školy spletly pořadí uchazečů, Cermat hledá řešení

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí
Profimedia
 ČTK

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, řekl ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. Udělat nové počítačové seřazení uchazečů je podle něj vyloučené. Seřazení trvá několik sekund, ředitelé ale mají zákonnou lhůtu čtyři dny na kontrolu, uvedl Krejčí. Výsledky přijímacího řízení se mají zveřejnit ve středu 15. května v systému DiPSy a na veřejně přístupném místě ve škole.

Reklama

Podle mluvčí ministerstva školství Terezy Fojtové se jedná o drobné chyby, které se ředitel Cermatu snaží opravit.

„Dokud nezanalyzujeme dopady na jednotlivé uchazeče, tak neumíme říct, jak se to bude řešit, protože nové seřazení je vyloučené, to bychom ve středu nevyhlásili pořadí,” řekl Krejčí. Posunout vyhlášení výsledků přijímacích zkoušek podle něj nepřipadá v úvahu.

Jednotné přijímací zkoušky se konaly v dubnu. Podle posledních dat zveřejněných ministerstvem školství se na střední školy včetně těch s výučním listem i bez něj letos hlásí do všech forem studia  zhruba 157 000 lidí, z toho do denní formy studia téměř 152 000. 

„Až zjistíme, jaké udělali chyby, tak zjistíme, jaké jsou alternativní možnosti, co s tím udělat,” řekl Krejčí.

Reklama

Přijímačky na střední školu

David Ondráčka: Peklo přijímaček aneb Budoucnost mladé generace v rukou strejdů z Hospodářské komory

Přijímačky Cermatu spolu s dlouhodobě nedostatečnou kapacitou všeobecných škol jsou obrovskou ostudou této země a opravdovým zločinem na mladé generaci, píše ve svém komentáři bývalý ředitel Transparency International ČR a analytik David Ondráčka.

Přečíst článek

Fatální chyby ředitelů

Cermat již uchazeče rozdělil minulý čtvrtek, v pátek ale výsledky stáhl a rozřazení uchazečů udělal znovu, informoval Deník N. Důvodem byly podle serveru chyby některých škol. „Několik desítek ředitelů špatně stanovilo pořadí uchazečů. Šest ředitelů udělalo fatální chybu, kdy nastavili více než tisíci uchazečům, že nesplnili kritéria přijímacího řízení, ačkoliv je splnili. Ti všichni pak nebyli přiděleni na školu, kam mohli být přijati,” řekl v pátek Deníku N Krejčí.

Krejčí o víkendu Radiožurnálu řekl, že se v prvním kole přijímacího řízení dostalo na školu přes 90 procent uchazečů. Jednalo se podle něj o uchazeče v denním studiu bez uchazečů o víceletá gymnázia. Na šestiletá gymnázia se hlásí zhruba 7800 dětí, na ta osmiletá asi 19 500 žáků.

David Ondráčka: Cermat a No Future. Připravujeme děti na svět, který už zmizel

Přijímací testy vytvořené státním Cermatem zaspaly dobu. Spíš než schopnosti dítěte hodnotí ochotu rodičů věnovat čas individuální přípravě a zaplatit přípravné kurzy, píše ve svém komentáři David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Digitální systém přihlašování na SŠ zatím zvládá zátěžové testy

Digitální systém přihlašování na SŠ zatím zvládá zátěžové testy. Zátěž registrů se ale ověřit nedá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme