Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky? Ale kdeže

Jiří Paroubek
profimedia.cz
Jana Havligerová

Fialův kabinet sice nemá s inflací mnoho společného, to ale premiérovi nezabránilo, aby si rychle přisvojil nečekaně dobrý lednový výsledek. Petr Fiala okamžitě ohlásil „konec zdražování, stresu a strachu z budoucnosti“. Odvážné tvrzení. Nejen proto, že leccos dál zdražuje. Hlavně proto, že nižší růst inflace neznamená zlevňování, nýbrž pouze pomalejší zdražování. Navíc, Murphyho zákon praví: “Když se něco může pokazit, pokazí se to.“

Reklama

Jiří Paroubek se vrací. Někdejšího předsedu vlády si do čela aklamací zvolila ČSSD. Tedy Česká suverenita sociální demokracie. Spolek, který se ujal zkratky, kterou opustili socialisté z Lidového domu. Expremiér, který vede už třetí politickou formaci, zbrojí především na parlamentní volby a do roka hodlá najít dost odborníků, z kterých by mohl složit vládu. Zn.: Kdo má chuť, ať se hlásí.

Michal Hašek, souputník Paroubka a bývalý jihomoravský hejtman je taky zpátky v politice. O místo v europarlamentu hodlá bojovat v triku strany PRO Jindřicha Rajchla. Politika, jak říká, ho baví a Rajchlova partaj podle něj „není proruská, není ani proamerická nebo probangladéšská,“ Z politiky Hašek před lety odešel poté, co lhal o své schůzce s Milošem Zemanem. Jde mu to pořád.

Bývalý premiér Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Pozor na Babiše, Havlíčka a Betynu

Babiš zůstává v čele ANO. Že post předsedy neobsadí nikdo jiný, potvrdil sněm hnutí. Nedivte se, stávající šéf neměl protikandidáta, tak co mu zbývalo. Musel to vzít. I když politika, jak tvrdí, pro něj nikdy nebyla cílem života ani vrcholem kariéry, nikdy ho neživila a živit nebude. A když už je ten předseda, tak chce být i volební lídr a premiér. Tečka. Je to jasný, Havlíčku?

Přečíst článek

Vít Rakušan

Politický diář Jany Havligerové: Politici bez cenzury

Ministr Rakušan jezdí na „Debaty bez cenzury“, a pouští si při nich hubu na špacír. Ještě aby cenzuroval sám sebe… V Sokolově to minulý týden pořádně rozjel. Vláda prý jedná o privatizaci ČEZ. Holt „musíme naši politiku (rozuměj Starostů) přitvrdit a důrazně dělat jen to, co je správný“. Chybička se ale vloudí. Zatímco při debatě tvrdil, že současný kabinet privatizaci elektrárenské společnosti stihne, vzápětí na síti X napsal, že vláda nic nepodniká: „Žádné takové kroky neprobíhají“. Rakušan je zkrátka aktivní. A co jeho aktivitu změřit dozimetrem. Pro sichr.

Přečíst článek

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Inflace v Česku klesá. Fialovi se podařilo po Babišovi „uklidit“ poměrně rychle

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Reálné mzdy porostou. Navýšení ale požerou vyšší daně a odvody

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Fiala se pořád neprobudil ze svého snu o úspěšné vládě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme