Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Co myslíte – kňučí Andrej Babiš, nebo jeho psi?

Politický diář Jany Havligerové: Co myslíte – kňučí Andrej Babiš, nebo jeho psi?
ČTK
Jana Havligerová

Andrej Babiš připustil, že se mu tisková konference po prvním kole voleb nepovedla. Ohradil se ale proti tomu, že by „kňučel“, jak byl jeho povolební výstup označen. „Tiskovka se mi nepovedla, to je pravda, ale určitě jsem nekňučel. Já určitě nekňučím, naši psi kňučí.“ Tak dobře. Nekňučel, nýbrž kňoural, fňukal, kvílel, bědoval… Může si vybrat, pan předseda. Doufejme, že se žádné takové zvuky nebudou pravidelně ozývat z Hradu. Bylo by o strach tam chodit.

Reklama

Hnutí ANO se těšilo, jak z hlasování o nedůvěře vlády udělá parádní protivládní kampaň na podporu prezidentské kandidatury svého předsedy. Nepovedlo se. Babiš dva dny sliboval, že se do sněmovny dostaví na závěrečné hlasování. Nepřišel. Podle šéfky poslanecké frakce Schillerové bojoval s virózou a vzhledem k náročnému programu v předvolební kampani nakonec odpočíval. Babiš večerní nepřítomnost vysvětlil tím, že už „byl v pyžamu, měl v sobě tři vaječné koňaky a neměl řidiče". Co neprozradil: zrovna taky nevěděl co na sebe a chyběly mu peníze na taxíka.

Babišova rodina má strach o život. S dramatickým oznámením vystoupil expremiér v sobotu na mimořádné tiskovce. Ráno mu prý ochranka předala obálku adresovanou ženě Monice, v níž byl ostrý náboj a anonymní vzkaz plný urážek. Zásilka dorazila ve čtvrtek. V den, kdy Babiš večer v poklidu léčil virózu vaječným koňakem. V pátek Babiš v pohodě absolvoval další část prezidentské kampaně. Do Liberce, Jablonce nad Nisou a Děčína ho doprovodila jeho žena. To už byla inkriminovaná zásilka doručená dva dny. Tady něco nesedí. Chyba ochranky nebo dramaturgie?

Politický diář Jany Havligerové: Finále prezidentské volby je za dveřmi, atmosféra houstne

Vláda bude deset dnů před druhým kolem prezidentské volby čelit vyslovení nedůvěry. Mimořádnou schůzi sněmovny si vyžádalo hnutí ANO. Že je to součást kampaně na podporu Babiše, šéfka frakce Schillerová důrazně odmítá. Samozřejmě. Bude to jen drtivá kritika Fialova kabinetu a pění oslavných ód na schopnosti a úspěchy vůdce hnutí. O návrhu programu schůze se při vyslovení důvěry či nedůvěry vládě nehlasuje. Je to předem prohraný pokus – vládní koalice má v dolní komoře většinu. Bude to ale mnohahodinová debata. A to se hodí.

Přečíst článek

Jana Havligerová: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Politický diář Jany Havligerové: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Jestli se ještě sami sebe ptáte, komu dát hlas v prezidentské volbě, tak už máte na rozhodnutí jenom pár dní. Kdo bude mít v pátek třináctého (a samozřejmě následující sobotu) smůlu, se ale zdá skoro jasné. Favorité prvního kola jsou s velkým náskokem Pavel, Nerudová a Babiš – alespoň podle průzkumů. A ty se prý tentokrát u prezidentské volby nezmýlí. Ale do pátku se ještě budou dít věci. Řečeno s klasikem, bude se to řezat.

Přečíst článek

Reklama

Související

V sobotu ve dvě se zavřou volební místnosti. A pak se začne počítat.

V sobotu ve dvě zazní výstřel startéra. Praha nerozhodne, přesto závod strhne ciferníky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme