Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Jan Bureš

Jan Bureš

Je hlavní ekonom Patria Finance a seniorní ekonom KBC/ČSOB. V roce 2020 působil v Ekonomickém poradním týmu při krizovém štábu vlády. Dříve také jako člen poradního sboru ekonomů při ministerstvu financí hodnotícím dopady přijetí eura na ekonomiku ČR. Je spoluautorem ekonomického podcastu MakroMixér Jana Bureše a Roberta Břešťana.

články autora

ČNB

Jan Bureš: Pro jestřáby z ČNB nemusí být vládní konsolidační balík dost dobrý

Vládou představený úsporný balíček může být ve finále jedním z důležitých argumentů, proč na červnovém zasedání bankovní rady nakonec mohou zůstat úrokové sazby stabilní, píše ve svém komentáři Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance. Z posledního zasedání bankovní rady totiž vyplynulo, že trojice jestřábů hlasujících pro vyšší sazby (shodně s poslední prognózou) nepředpokládala, že se vláda k přijetí výraznějšího úsporného balíčku odhodlá.

Přečíst článek
guvernér ČNB Aleš Michl

Jan Bureš: Inflace bude odeznívat delší dobu. Michl nasadil lehce jestřábí rétoriku

Centrální banka podle očekávání ponechala beze změny jak úrokové sazby, tak závazek bránit korunu proti “nadměrným výkyvům”. Pro stabilní sazby na úrovni sedm procent hlasovalo pět členů bankovní rady, zatímco dva členové zvedli ruku pro růst sazeb o 50 bazických bodů.

Přečíst článek
Hlavní budova České národní banky

Jan Bureš: Tři důvody, proč dnes ČNB opět razantně zvýší sazby. Základní úrok až na sedm procent

Co máme dnes čekat od zasedání bankovní rady ČNB? V prvé řadě další výrazné zvýšení úrokových sazeb, píše ve svém komentáři Jan Bureš, hlavní ekonomi Patria Finance.

Přečíst článek
Česká národní banka v Praze

Jan Bureš: ČNB uvažuje o zvýšení sazeb až k osmi procentům

Česká národní banka zvýšila sazby o 75 bazických bodů na 5,75 procenta – o něco více než jsme očekávali my i trh, který odhadoval nárůst o půl procentního bodu. Relativně holubičí komentáře posledních dní tedy nakonec na dnešním zasedání přebilo velmi jestřábí vyznění květnové prognózy, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Jan Bureš: Vrchol inflace teprve přijde. Může být až kolem 15 procent

Česká inflace láme nové rekordy. Spotřebitelské ceny rostly v březnu o 12,7 % meziročně, což je 2,9procentního bodu nad poslední zimní prognózou centrální banky (a 0,4procentního bodu nad naším odhadem), a to zdaleka nebude ještě inflační vrchol.

Přečíst článek
Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Jan Bureš: Rusnok se bojí o hospodářský růst, jestřábí politika zařadí zpátečku

Guvernér Jiří Rusnok během víkendu načrtl velmi pochmurnou vizi pro českou ekonomiku v tomto roce. V ČT hovořil o tom, že v důsledku války na Ukrajině „...na konci roku budeme rádi za černou nulu“. I když zdůraznil, že se jedná o jeho soukromý názor a neopírá se o novou prognózu, jeho výroky poměrně jasně ukazují, jak vnímá rizika spojená s ruskou invazí na Ukrajinu.

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

Jan Bureš: ČNB brání korunu intervencemi, palebnou sílu má obrovskou. Růst sazeb je až druhý krok

ČNB zahájila intervence na podporu české koruny. Ta v posledních několika dnech velmi citlivě reagovala na eskalaci napětí mezi západem a Ruskem. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu koruna ztratila skoro sedm procent.

Přečíst článek
Burza, ilustrační foto

Jan Bureš: Burzy v tenzi. Zaplavila je nová vlna strachu z omikronu

Akciové trhy se před Vánoci opět otřásají v základech. Důvodem je kromě obav z inflace především nová varianta covidu. Poslední zprávy ukazují na velice rychlé šíření omikronu napříč Evropou a dostupné studie zatím nasvědčují tomu, že ochrana vakcínou nebo prodělanou nemocí je výrazně nižší, než se původně zdálo.

Přečíst článek
Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Jan Bureš: Inflační rizika sílí. Sazby ČNB ještě porostou, až o 75 bazických bodů

Vyšší listopadová inflace, která se zastavila na hranici šesti procent, je pro centrální banku bezesporu dalším argumentem pro rychlejší růst úrokových sazeb. Ale nejen ta. Silné proinflační tlaky se množí.

Přečíst článek
Omikron, mutace covidu, ilustrační smínek

Jan Bureš: Omikron na trzích nastartoval extrémní výkyvy

Nová varianta covidu označovaná jako omikron na trhy přináší extrémní nejistotu a tím pádem i volatilitu, která je velmi dobře patrná na výkonu akciových trhů. Jasno, jakým směrem se trhy vydají, nebude dříve než za deset dní, až dojde k ověření účinnosti vakcín vůči této mutaci.

Přečíst článek
kontrola bezinfekčnosti v restauracích a kavárnách

Jan Bureš: Českou ekonomiku čeká těžký konec roku

Další vlna koronavirové pandemie udeřila a vší silou zasáhla střední Evropu v čele s Rakouskem a Českem. Raketový nárůst počtu nakažených dohromady se zprávami z českého průmyslu nevěští pro českou ekonomiku na konci roku nic dobrého.

Přečíst článek
Německo, ilustrační foto

Německo čeká „virem prolezlá" zima, ekonomicky půjde dolů a Česko s ním

Pandemická situace v Česku a v Německu se dál zhoršuje. V Česku přibývá denně kolem 13 tisíc nově nakažených - týdenní průměr nově nakažených na 100 tisíc obyvatel přesáhl 85. To je nejrychlejší přírůstek od března letošního roku. Situace se dramaticky zhoršuje také v Německu - největší evropské ekonomice.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Inflace opět překvapila, je nejvýše od roku 2008

Dnešní inflace opět překvapila rychlejším růstem, když vyskočila na 5,8% - nejvyšší úrovně od roku 2008.

Přečíst článek
Volby v Německu, debata kandidátů

Volby rozhodnou, zda Německo opustí tábor rozpočtového konzervatismu

Víkendové volby v Německu zůstávají těsně před startem stále velmi otevřenou hrou, na jejímž konci bude zřejmě mnohem fragmentovanější parlament. A možná také mnohem méně rozpočtově konzervativní vláda.

Přečíst článek

News box

Neznámý člověk se dnes podle televize CNN 🔥 zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Informace o muži v plamenech byla zveřejněna téměř ve stejnou chvíli, kdy byl dokončen výběr 12členné poroty a šesti náhradníků.
Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme