Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypoteční boom a nižší náklady na rizika zvedají bankám zisky, až o polovinu

ČSOB
Dušan Kütner / Newstream

Čtveřice největších tuzemských bank ohromuje skokovým nárůstem ziskovosti. K lepším výsledkům jim vyjma nižších nákladů na rizika, jež vedly k rozpouštění rezerv vyčleněných na problémové úvěry, pomohla i robustní produkce nových úvěrů, nárůst objemů je patrný zejména u hypoték.

Reklama

Čtveřice největších bank v Česku (ČSOB, České spořitelně, Komerční bance a Unicredit Bank) za tři čtvrtletí letošního roku vydělala 36,7 miliardy korun, což je proti stejnému období loni nárůst o 50 procent. Vyplývá to z aktuálních výsledků bank. Růst ziskovosti je experty připisován hlavně na konto nižších nákladů na rizika.

„Zdaleka nejpodstatnějším faktorem je citelný pokles rizikových nákladů. Ten je důsledkem rozvolňování rezerv v souvislosti s významným zlepšením makroekonomického prostředí ve srovnání s rokem 2020,” uvedl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Bankám podle něj pomohl i hypoteční boom.

„Zisk rostl zejména díky vysoké kvalitě portfolia úvěrů. Jejich objem stoupl v souvislosti s přetrvávající poptávkou po hypotékách,“ potvrzuje například komentář generálního ředitele ČSOB John Hollows k aktuálně zveřejněným výsledkům banky. 

průmyslová výroba, ilustrační foto

ČBA: Česká ekonomika letos poroste jen o 2,6 procenta. Příští rok zrychlí na 3,9 procenta

Přetrvávající problémy v dodavatelských řetězcích spolu s energetickou krizí a rozjetou inflací brzdí post-pandemický restart české ekonomiky. Oživení bude pomalejší, shodli se ekonomové České bankovní asociace (ČBA). V nové makroekonomické prognóze tak snížili odhad růstu tuzemské ekonomiky jak pro letošní, tak příští rok. Letos český hrubý domácí produkt (HDP) poroste jen o 2,6 procenta, příští rok zrychlí na 3,9 procenta. Ještě v srpnové prognóze přitom asociace počítala letos s růstem HDP o 3,4 procenta a příští rok o 4,5 procenta.

Přečíst článek

Tyto trendy jsou patrné i v datech České spořitelny (ČS). Více než třetinový nárůst zisku u ČS byl podle banky ovlivněný nižší tvorbou opravných položek na rizika. „Spořitelně pomohlo oživení ekonomiky v posledních měsících spolu s nízkou nezaměstnaností, která se projevila rostoucí poptávkou domácností, a to jak v oblasti úvěrů, tak i vkladů,” uvedl člen představenstva ČS Ivan Vondra.

Za první tři čtvrtletí letošního roku poskytly banky hypotéky za 323,35 miliardy korun, což je proti loňskému rekordnímu roku nárůst téměř o 90 procent. Podle analytika Jiřího Sýkory je jisté, že se letošek stane nejúspěšnějším rokem co do objemu poskytnutých hypotečních úvěrů.

Alena Schillerová (ANO), ministryně financí

A bude hůř, řekl rezort financí. HDP zpomalí, inflace překoná šest procent

Hrubý domácí produkt v letošním roce poroste pouze o 2,5 procenta, v příštím roce o 4,1 procenta. Aktuální odhad ministerstva financí je tak horší než při poslední prognóze ze srpna, kdy letos mělo HDP stoupnout o 3,2 procenta a příští rok o 4,2 procenta. Téměř dvojnásobně pak rezort Aleny Schillerové (ANO) zvýšil odhad inflace pro rok 2022 – v srpnu počítala s 3,5 procenta, nyní by to mělo být 6,1 procenta. „Zrychlující se inflace se stává významným makroekonomickým problémem,“ uvedlo ministerstvo.

Přečíst článek

„Už v polovině roku bylo jasné, že rekordní hranice bude překonána a spíše se začalo hovořit o tom, zda se podaří překonat i hranici 400 miliard korun. A s ohledem na to, že poslední čtvrtletí patřila v minulosti vždy mezi ty silnější, tak i přes již nastartovaný pokles zájmu o hypotéky se dá očekávat, že hranice padne, nebo se alespoň k této hranici velmi přiblížíme,“ uvedl Sýkora.

Agresivní utahování politiky ČNB se do bankovních profitů v prvních třech čtvrtletích zatím příliš nepromítlo. Pfeiler očekává, že tento efekt bude patrný teprve v následujících čtvrtletích. Výhled finančních domů zůstává optimistický. „Nicméně některá rizika zůstávají na obzoru. Zejména stále nejistý vývoj pandemické situace a inflační tlaky, které snižují koupěschopnost domácností a teoreticky by mohly promluvit do nárůstu podílu problémových úvěrů,” podotkl.

peníze, ilustrační foto

Úroky na spořicích účtech rostou, inflaci ale zdaleka nestačí

Zvýšení sazeb ze strany České národní banky (ČNB) o 125 bazických bodů překvapilo celý trh, který očekával, že ČNB přikročí ke zvýšení maximálně o 75 bazických bodů. Nejodvážnější odhady hovořili o 100 bazických bodech. Národní banka se obává rostoucí inflace, která už nyní výrazně přesahuje dvouprocentní inflační cíl.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme