Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Michaela Šojdrová: Děti jsou budoucností Ukrajiny a tu jí Rusko chce vzít

Žena u rozbombardovaného domova
ČTK
Michaela Šojdrová

Ruská invaze na Ukrajinu trvá již více než pět měsíců. Celá Evropa se semknula v duchu solidarity, mnozí přijímají prchající ukrajinské rodiny do svých domovů a sledujeme i úspěšnou integraci dětí do vzdělávacích systémů. Stále častěji se však objevují nové informace o situaci ukrajinských dětí, které jsou jako váleční rukojmí násilně unášeny do Ruska nebo zažívají jiná válečná traumata. Takovému utrpení nelze přihlížet. V Evropském parlamentu proto žádáme o mezinárodní o pomoc, píše v komentáři pro Newstream europoslankyně Michaela Šojdrová.

Reklama

Během války platí děti a mladí lidé vždy tu nejvyšší daň – a to jak z hlediska obětí, tak z hlediska dlouhodobých následků na psychické a mentální zdraví. Válka bere dětem bezstarostné dětství, bezpečí rodného domu školy a další. V případě války na Ukrajině tomu není jinak.

Příběhy násilně deportovaných dětí se v médiích pravidelně objevují již od roku 2014. Vzhledem k tomu, že je velmi těžké ověřit konkrétní čísla, zaujímaly mezinárodní organizace doposud spíše zdrženlivý postoj. 

Děti jako váleční rukojmí 

Nacházíme se ve válečném konflikt a je proto logické, že ne všechna data a informace mohou být okamžitě ověřeny. Dostupná svědectví však zaznamenávají dokonce používání dětí jako „lidských štítů“ ruskými vojáky, aby se vyhnuli palbě. Podle ukrajinské ombudsmanky pro lidská práva používali ruští vojáci ukrajinské děti jako lidské štíty v oblastech Sumy, Kyjeva, Černihiva a Záporoží. Jen proto, že tyto informace nelze okamžitě ověřit, neznamená, že o nich máme mlčet. 

hřivny

Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, pomůže to exportérům

Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, kvůli válce s Ruskem se chce soustředit na ochranu svých devizových rezerv. Centrální uvedla, že kurz vůči dolaru oficiálně stanovila na 36,5686 hřivny. Dosavadní kurz činil 29,25 hřivny, kde jej banka držela posledních pět měsíců.

Přečíst článek

Podle poradkyně prezidenta Zelenského pro práva dětí, Darii Gerasymchuk, bylo již 900 tisíc Ukrajinců násilně deportováno do Ruska, z toho čtvrt milionů dětí. Doposud se podařilo navrátit pouze 46 deportovaných dětí z Ruska zpět do Ukrajiny. 

Ruská média mezitím informují o „evakuaci“ 350 tisíc ukrajinských dětí. Stejný narativ jsme mohli slyšet od mluvčí ministerstva zahraničních věcí Ruské federace, Marije Zakharové, která deportaci označila za dobrovolné opuštění Ukrajiny s cílem ochrany života. Důkazy však prokazují pravý opak.

V Rusku také začaly vznikat tzv. „filtrační“ tábory. Jejich rolí je bohužel jasná indoktrinace a rusifikace Ukrajinců, a to včetně dětí. V těchto táborech je deportovaným odepřen jakýkoli kontakt s okolním světem, jsou jim zabaveny jejich dokumenty a jsou hodiny vyslýcháni. Zde také často dochází k separaci dětí od svých rodičů, které už nemusí nikdy spatřit. 

Existence filtračních táborů není žádnou domněnkou. K dispozici jsou svědectví těch, kterým se podařilo uniknout. USA již identifikovaly 18 takových táborů na ukrajinsko-ruské hranici. 

Cílená snaha Ruska o likvidaci ukrajinského národa je patrná také na počtu poškozených vzdělávacích institucích a systematické revizi vzdělávacích osnov. Doposud 2129 vzdělávacích institucí utrpělo bombardování a ostřelování a 216 z nich bylo zcela zničeno. Takové číslo nelze přece vysvětlovat jako „vedlejší škody“.

Současně sledujeme kroky Ruska k výuce „správné“ historie v okupovaných územích. Kreml nově nabízí značný finanční obnos učitelům, kteří by v okupovaných částech vyučovali v místních školách podle ruského vzoru. Podle posledních informací se k této misi rusifikace v okupovaných regionech přihlásilo již téměř 250 učitelů. 

I v době války se obyvatelé Kyjeva chtějí scházet s přáteli, i natruc Vladimiru Putinovi.

Kyjev ožívá „nočním” životem. S ostychem, ale natruc Putinovi

V posledních týdnech je v Kyjevě stále snadnější najít nějakou taneční párty, i když se kvůli nočnímu zákazu vycházení konají ve dne. Lidé začali chodit do kaváren nebo jen posedět u řeky s přáteli, i s vědomím, že se na nebi může objevit další ruská raketa. Někteří se trochu stydí, přece jen „bavit” se uprostřed války… je to vůbec etické? Ale po dvou letech proticovidových omezení a téměř půlroční válce se mnozí shodují, že je to pro ně spíše psychoterapie a zároveň vzkaz Putinovi, že se nepoddají, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Masakr v Buči ukázal hrůzy, kterých je ruská armáda schopna a znamenal zlomový bod pro vnímání situace. Odstrašujícím příkladem bylo nalezení mučící místnosti v místním dětském sanatoriu. 

Mnozí političtí představitelé začali označovat zločiny Ruska za „genocidu“. Úmluva o zabránění a trestání zločinu genocidy z roku 1948 tyto zločiny definuje jasně a patří mezi ně cílené zabraňování rození dětí a násilné převádění dětí z jedné národní, etnické, rasové nebo náboženské skupiny do jiné, v tomto případě z Ukrajiny do Ruska.  

Nesmíme jen přihlížet

Jde o porušování Ženevské úmluvy, Úmluvy o právech dítěte, ale především jde o zločiny proti lidskosti. Ukrajinské děti jsou využívány Ruskem jako rukojmí války. Požádala jsem zástupce mezinárodních organizací, včetně Evropské komise, o jednání, které by mělo vést ke konkrétní pomoci těmto dětem.

V rámci Skupiny pro práva dětí jsem iniciovala setkání na vysoké úrovni, kterého se zúčastnili zástupci Evropského parlamentu, místopředsedkyně Komise Dubravka Šuica, představitelé ukrajinské vlády i neziskového sektoru, a otevřeli zásadní debatu, jaká je reálná situace dětí a mladistvých na Ukrajině a uprchlíků v členských zemích. 

film Účastníci zájezdu

Dalibor Martínek: O kolik zdraží na podzim život? Užijme si léto, nemysleme na to. Bude to masakr

„Táta hypoték“ Jan Sadil, nyní člen představenstva ČSOB, kdysi uvedl příměr, že jedno procento na úrokové sazbě dělá asi tisíc korun měsíčně na milion půjčených korun. Jelikož se Sadil v branži pohybuje čtvrt století, budu jeho názor brát jako „bernou minci“.

Přečíst článek

Cílem setkání tak bylo upozornit na bezpráví a násilí, které se děje ze strany Ruska na ukrajinských dětech a kterému nemůžeme přihlížet. Výstupem je společný dopis a žádost směrovaná na mezinárodní organizace UNHCR a UNICEF. Touto situací a konkrétními opatřeními se bude zabývat také Evropský parlamentu na svém nejbližším zasedání. 

Ruská propaganda vůči svým vlastním občanům má za následek, že si většina lidí v Rusku není vědoma krutostí a zločinů, které Rusko páchá. Věřím, že pokud by Rusové, a obzvláště pak ženy a matky, věděly o násilně unášených dětech z jejich domovů, tak by válečné zločiny Putina nemohly nadále podporovat a mlčet. Jsem přesvědčená, že se nám podaří mobilizovat mezinárodní společenství a snad i otevřít oči ruských občanů. 

Ruský rubl

Ruská ekonomika se hroutí. Navzdory tomu, co tvrdí Putin

Pokud jako důkaz dopadů západních sankcí na ruskou ekonomiku nestačí fakt, že rozlohou největší země světa poprvé od bolševické revoluce nezaplatila svůj zahraniční dluh, zpráva o sociálně-ekonomické situaci Ruska nenechá už nikoho na pochybách. Ruská ekonomika se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek.

Přečíst článek

Reklama

Související

Na Ukrajině probíhají nelegální a násilné deportace dětí do Ruska. Kvůli těmto zločinům byl vydán mezinárodní zatykač na Vladimira Putina a Mariji Lvovovou-Bělovovou (oba na snímku), kteří jsou hlavními strůjci těchto zvěrstev proti dětem.

Zabraňme dalším únosům ukrajinských dětí do Ruska, vyzývá europoslankyně Šojdrová pro návratu z Ukrajiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme