Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Vláda trestá zodpovědné. Až statisícová pokuta za předčasné splacení hypotéky je nemravná

Lukáš Kovanda: Vláda trestá zodpovědné. Až statisícová pokuta za předčasné splacení hypotéky je nemravná
ČTK
Lukáš Kovanda

Pokuta za předčasné splacení hypotéky je nemravná, může činit i stovky tisíc korun. Vláda se rozhodla trestat zodpovědné jednání v podobě včasného splácení dluhu, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Kdo od příštího roku splatí hypotéku v době fixace dříve, než mu určuje řádně sjednaný splátkový kalendář, dočká se pokuty. Pokuta bude činit až dvě procenta z předčasně splacené části celkové výše úvěru. Pokuta tak může činit třeba i stovky tisíc korun, místo nynějšího administrativního poplatku maximálně jen několika stovek korun.

Dalibor Martínek: Nájemní bydlení budoucnosti? Rodiny s dětmi, zapomeňte

Dalibor Martínek: Nájemní bydlení budoucnosti? Rodiny s dětmi, zapomeňte

V Česku jako neslavné houby po dešti přibývají projekty nájemního bydlení. Neslavné proto, že slovní spojení houby po dešti je strašně otřepané slovní klišé. Faktem však je, že se celý trh bytové výstavby přepnul do módu výstavby nájemních bytů. Trend je jasný, nájemní bydlení, za každou cenu, míní komentátor newstream.cz Dalibor Martínek.

Přečíst článek

Banky už od roku 2016, od kdy platí stávající znění zákona o spotřebitelském úvěru, vždy vystupovaly proti faktické nemožnosti pokutovat klienta za předčasné splacení hypotéky. Právě novela zákona o spotřebitelském úvěru, jež vstoupila v platnost před sedmi lety, jim pokutování klientely zapovídala. Některé banky přesto zákaz obcházely, za což byly leckdy pokutovány pro změnu ony – Českou národní bankou (ČNB).

Bankám se vrací snadný zdroj příjmů 

Poslanci budou návrh legislativy dávající bankám možnost klienty pokutovat, který již schválila vláda, projednávat zřejmě příští týden.

Hypoteční trh mírně ožívá, meziročně je stále v hlubokém propadu

Hypoteční trh mírně ožívá, meziročně je stále v hlubokém propadu

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 miliardy korun, což je proti dubnu nárůst o 17 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování nepatrně stoupla z dubnových 5,89 na 5,9 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

Banky kvůli nemožnosti pokutovat přicházely o snadný zdroj příjmů. Jenže pokuta za předčasné splacení hypotéky je nemravná, protože klienti jsou vlastně penalizováni za to, že se chovají zodpovědně a svědomitě a že včas platí své dluhy. V dnešní době, kdy se neustále připomíná, jak je Česká republika dušena dluhy, exekucemi atp., by přece politici měli spíš ty, kteří své dluhy platí včas, dávat za vzor, podporovat je a vyzdvihovat, a ne je ještě penalizovat.

Jenže pokuta za předčasné splacení hypotéky je nemravná, protože klienti jsou vlastně penalizováni za to, že se chovají zodpovědně a svědomitě a že včas platí své dluhy," míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

To, že pokuta za předčasné splacení není možná, je správné. Žádné zdražování hypoték, kterým banky kdysi hrozily, kvůli nemožnosti pokutovat nenastalo.

Banky v souboji s ČNB

Některé z bank se však se situací nesmířily. A dále nepozorným klientům účtovaly pokuty v řádu vyšších desetitisíců. Využívaly přitom ne zcela jednoznačné legislativy, kterou si vykládaly po svém, v rozporu s jejím duchem, ale také v kolizi s morálními a etickými principy. Právě proto je pak v řadě případů pokutovala ČNB.

Co zabíjí výkonnost britské ekonomiky? Množí se hlasy, že banky a hypotéky.

Co zabíjí výkonnost britské ekonomiky? Množí se hlasy, že banky a jejich posedlost hypotékami

Velká Británie se po odchodu z EU potácí v ekonomických potížích. Experti tvrdí, že rodiště průmyslové revoluce nutně potřebuje inovace. Jenže tomu podle kritiků stojí v cestě zásadní překážka: banky zatížené hypotékami, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Kulturu dluhu bychom měli v Česku odbourávat, ne pobízet k jejímu zbytnění. To platí i pro banky, které pochopitelně z dluhu do značné míry žijí. Dluh má existovat vždy jen ten, jenž je nutný pro rozvoj ekonomiky.

Pokuty ztíží přechod k levnější hypotéce 

V nadcházející době bude postupně klesat průměrná úroková sazba hypoték, takže mnozí klienti předčasně splatí hypotéku u jedné banky, přičemž si současně vezmou hypotéku u banky jiné, na nižší úrok.

Hypoteční sazba se drží na vrcholu, průměrná splátka za dva roky stoupla o 7500 korun

Hypoteční sazba se drží na vrcholu, průměrná splátka za dva roky stoupla o 7500 korun

Průměrná sazba hypoték na počátku června nepatrně klesla na 6,30 procenta z květnových 6,32 procenta. Vrátila se tak na dubnovou úroveň. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek

Toto takzvané refinancování má chystaná legislativa ztížit právě pokutou za předčasné splacení. I v tomto případě je pokuta nefér, protože je proti principům zdravé konkurence. Banky mezi sebou mají konkurovat tím, jak nízkou umí klientovi sazbu hypotéky nastavit, a nikoli výší pokut.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Konec krize s bydlením se blíží. Připravujeme se na další boom

Největší developer v Česku Dušan Kunovský, jeden z nejbohatších Čechů, má jasno. Loňský propad podeje bytů, šlo o pád o šedesát procent, končí. Už se to podle něj nebude opakovat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hypoteční trh se propadl deset let zpátky. To nejhorší je ale za námi, doufají insideři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme