Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Vítězem střetu mezi Západem a Ruskem je... Čína

Chrám nebes v Číně
Pixabay
Lukáš Kovanda

Ruská ropa – typu Ural či Sokol – se obchoduje třeba o s třetinovou slevou oproti severomořské ropě Brent, jejíž cena představuje světový standard. A Čína nyní proto zahájila s Ruskem jednání o odkupu jeho zlevněné ropy. Tou zamýšlí doplňovat své strategické rezervy dané suroviny a mírnit svou vlastní inflaci. Vítězem souboje mezi Západem a Ruskem tak může být právě Čína.

Reklama

Čína a Rusko jednají o nákupu ropy na mezivládní úrovni, jen s malým přímým vlivem jednotlivých petrochemických firem a podniků, uvádějí zdroje agentury Bloomberg. To svědčí o tom, že Peking utužuje svoji energetickou vazbu s Moskvou.

Ruská ropa se v historicky mimořádné slevě ocitla v důsledku západních sankcí vůči Rusku. Západní svět včetně EU postupně ukončuje svůj dovoz ruské ropy a ropných produktů, učiní tak letos a v příštích dvou letech.

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Řidiči snížení spotřební daně na naftu a benzin ani nepoznají

Benzín dramaticky zdražuje, za poslední tři dny o skoro korunu na litr. Řidiči tak červnové snížení spotřební daně o 1,50 koruny na litr nemusí vůbec poznat.

Přečíst článek

To vytváří tlak na růst cen ropy z oblastí mimo Rusko, po níž je nyní větší sháňka, neboť pochopitelně slouží jako náhražka ropy ruské. Zdražující pohonné hmoty jsou na Západě, včetně EU a Česka, klíčovým zdrojem nejrapidnější inflace za posledních několik desítek let. Čína ale naopak nyní může těžit z nákupu levné ruské ropy a vytvářet citelný tlak na zmírňování inflace u sebe doma. Vítězem střetu mezi Západem a Ruskem tak i proto může být právě ona.

Čína oficiálně nezveřejňuje objem svých strategických rezerv. Odhady prováděné například pomocí satelitních snímků indikují, že má kapacitu disponovat více než miliardou barelů kombinovaných státních a komerčních rezerv. Pro srovnání – státní strategické rezervy USA mají maximální kapacitu mírně přesahující 700 milionů barelů.

Autor je hlavním ekonomem Trinity Bank

Gazprom

Brusel ustupuje Putinovi. Nad platbou za plyn v rublech zřejmě přivře oči

Evropská komise v těchto hodinách završuje svoji snahu vypracovat vodítko firmám a státům EU stran toho, jak mají platit za ruský plyn. Podle informací agentury Bloomberg vodítko precizuje takovým způsobem, že evropští odběratelé budou moci nadále nakupovat ruský plyn, aniž by přitom porušovali protiruské sankce. Ty EU zavedla v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin.

Lukáš Kovanda: Hra o ropná pole v Libyi. Putin upevňuje vliv, Západ povážlivě ztrácí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme