Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: EU bere Rusku „trumf“ z ruky. Dohoda o snížení spotřeby plynu je tu

Gazprom
iStock
Lukáš Kovanda

Země EU se v úterý dohodly na patnáctiprocentním snížení spotřeby zemního plynu, jež má platit pro nadcházející topnou sezonu. Ministři zemí EU zodpovědní za energetiku posvětili návrh na dobrovolnou redukci spotřeby plynu v příštích měsících. Důvodem poměrně rychlého rozhodnutí – Evropská komise připravila svůj návrh příslušného opatření teprve minulý týden – je „plynová válka“, kterou s EU vede Rusko. EU se tak tím spíše hodlá připravit i na krajní scénář úplného odstřižení ruských plynových dodávek.

Reklama

Ruský státní plynárenský gigant Gazporom od zítřka dramaticky sníží dvé dodávky plynu do EU potrubím Nord Stream 1. A to ze 40 procent jeho kapacity na pouhých 20 procent. K redukci přepravovaného objemu suroviny má podle včerejšího vyjádření podniku dojít od středy. Potrubím tak bude proudit pouze 33 milionů metrů krychlových plynu denně.

Důvodem je podle ruské strany nutnost odeslat další plynovodní turbínu k servisní opravě. Přitom za to, že nyní proudí plynovodem plyn pouze ze 40 procent jeho kapacity může údajně to, že jiná, již opravená turbínu je stále na cestě do Ruska. O víkendu ji její přepravce nemohl naložit na plavidlo spojující Německo s Finskem, neboť prý Gazprom nedodal potřebné dokumenty. Ruský podnik ovšem uvádí, že k prodlevě došlo naopak proto, že potřebné dokumenty nezískal on od „servisáka“ turbíny, společnosti Siemens Energy Canada.

Nord Stream 1

Turbína pro Nord Stream 1 visí v Německu. Rusové ji nechtějí

Společnost Siemens Energy, která má opravenou turbínu nainstalovat zpět do systému plynovodu Nord Stream 1, si stěžuje, že termín dokončení není zcela v její moci. Skoro to vypadá, že Rusové turbínu již ani nechtějí, komentoval patovou situaci německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Přečíst článek

Podle včerejšího odpoledního vyjádření německé vlády jde o zástupné problémy. Berlín nespatřuje žádný technický důvod, který by nutně musel vést k plánovanému snížení objemu dodávek ze 40 na 20 procent.

Zdá se tak, že se naplňují varování mnohých, že Kreml bude dále vytvářet různé umělé překážky, aby nemusel dodávat plyn v plném rozsahu kapacity plynovodu. Pro Rusko je taková situace nejvýhodnější. Protože udržuje EU v nejistotě. A nejistota je svým způsobem horší než „špatná jistota“.

Pokud by Kreml nyní v létě své dodávky plynovodem zcela zastavil, EU bude mít o to silnější pohnutky se na topnou sezónu připravit a dostatečně předzásobit. Pokud plyn proudí jen částečně a kolísavě, pohnutky jsou nutně slabší. Zároveň však Gazprom nedodává plný objem plynu, takže tím státům EU předzásobení ztěžuje.

Redukce spotřeby plynu v EU o uvedených patnáct procent he tak důležitým signálem Bruselu vůči Kremlu, že EU počítá i právě se scénářem úplného vypnutí plynu. Čímž by měla tento „trumf“ alespoň částečně z ruských rukou vzít.

Nord Stream 1

EU se před Putinem nesklonila. Členské země se shodly na pravidlech omezení spotřeby plynu

Státy Evropské unie se kvůli očekávanému omezení dodávek plynu z Ruska dohodly na pravidlech omezení spotřeby této suroviny pro nadcházející topnou sezonu. Po první části jednání unijních ministrů energetiky o tom informovalo české předsednictví Rady EU. Ministři jednali o upraveném návrhu Evropské komise (EK), který počítá s dobrovolnými úsporami ve výši 15 procent. Jeho součástí je i možnost vyhlášení plynové nouze, v níž budou úspory povinné. Řada států si z původního návrhu vymohla ústupky.

Přečíst článek

Plyn, vytápění

Megawatthodina plynu stojí poprvé od března víc než 190 eur

Tok ruského plynu do Německa potrubím Nord Stream 1 před středečním očekávaným snížením dodávek slábne. Cena plynu pro evropský trh s dodáním v srpnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku poprvé od března přesáhla 190 eur (4673 korun) za megawatthodinu (MWh).

Přečíst článek

Další názory Lukáše Kovandy čtěte zde 

Reklama

Související

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dodávky ruského plynu do EU letos klesly o třetinu. Putin hrozí, že Evropu odstřihne úplně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme