Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Čeští poslanci mají jít příkladem a platy si zmrazit

Lukáš Kovanda: Čeští poslanci mají jít příkladem a platy si zmrazit
ČTK
Lukáš Kovanda

Čeští poslanci jsou vzhledem k průměrné mzdě placeni lépe než třeba poslanci němečtí nebo rakouští. To však není hlavní důvod, proč by si měli platy zmrazit. Jde o symboliku, když žádají šetření a úspory po zbytku společnosti, nechť jdou příkladem.

Reklama

Platy českých politiků se nezdají být podhodnocené ve vztahu k situaci v dalších zemích EU. Například průměrná mzda v Německu je čistě nominálně zhruba 2,7krát vyšší než v Česku. Pokud by tomu měl odpovídat i základní plat řadového poslance – pokud by tedy český poslanec měl mít 2,7krát nižší plat než v základu jeho německý kolega –, musel by český poslanec brát přibližně 90 tisíc korun. Místo toho má přes 102 tisíc. Vzhledem k výši průměrné mzdy v dané zemi tedy čeští poslanci berou více než jejich němečtí kolegové.

Vůči průměrné mzdě berou více nejen než jejich němečtí kolegové, ale třeba i než ti rakouští. Rakouská průměrná mzda je zhruba 2,5krát vyšší než ta česká. Takže pokud by takový měl být rozdíl také mezi platem rakouského a českého poslance, musel by ten český mít plat zhruba 88 tisíc korun. Místo toho má o 14 tisíc korun více. Čeští poslanci jsou vzhledem k průměrné mzdě v dané zemi placeni lépe nejen než němečtí poslanci, ale i ti rakouští.

České veřejné zadlužení loni narostlo nejvíce v historii

Nárůst veřejného dluhu překonal nárůst z obou pandemických let. Nastal i přesto, že obce a kraje vykázaly – na rozdíl od vlády – přebytek, a to třetí největší v historii.

Přečíst článek

Politici mají jít příkladem

Čeští poslanci by si platy měli zmrazit. Ne proto, že jsou vzhledem k průměrné mzdě placeni v rámci EU nadprůměrně. Měli by si platy zmrazit i přesto, že z hlediska snahy o ozdravení veřejných rozpočtů to přímo moc ničemu nepomůže. Jenže platy politiků mají obrovskou symboliku. Ta z milionů dělá desítky miliard. Když žádají šetření a úspory po zbytku společnosti, nechť jdou příkladem. Ostatně, činí tak celá EU. Byť v jiné, ale o to závažnější oblasti – boji s klimatickou změnou.

Vždyť EU přijímá nejvíce omezující legislativu na světě, týkající se například emisních norem automobilů, aby tak šla celému světu vzorem, jak sama říká. I pokud budou v EU všechna auta na elektropohon, stejně se globální, celosvětové emise nijak významně nesníží. Přesto je EU ochotna tuto oběť přinést. Věří, že tím inspiruje opravdu velké znečišťovatele v čele s Čínou. Pokud i ti by emise skleníkových plynů výrazně omezili, boj s klimatickou změnou již má šanci na úspěch.

Karel Kotoun, poradce pro banky a pojišťovny z Accenture

ESG je sázka Evropy na to, že ji zbytek světa bude následovat. Nemusí jí to vyjít, říká expert

Evropská unie si pod taktovkou předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové určila, že bude lídrem v přechodu světa k udržitelné ekonomice. Jako každá sázka se ani tato nemusí vyplatit. „Pokud ostatní země nadále pojedou uhelnou hru, tak Evropa může být znevýhodněna,“ říká v rozhovoru pro Newstream Karel Kotoun, Banking & Insurance Consulting Lead ve společnosti Accenture. Na přechod k udržitelným investicím kromě EU tlačí také velcí institucionální investoři. Jak se banky chystají na novou, udržitelnou budoucnost? A přijmou Češi udržitelné investování za své? Nejen na tyto otázky odpovídá poradce pro banky a pojišťovny.

Přečíst článek

Analogie platí v oblasti českých veřejných financí. Pokud si čeští poslanci zmrazí platy a budou na sebe přísní, veřejné finance tím sice neozdraví. Mohou ale inspirovat ostatní ve společnosti – miliony lidí, včetně důchodců –, aby i oni byli ochotni se omezit a přistoupit třeba na pomalejší navyšování mezd, platů, penzí či sociálních dávek a tím skutečně účinně, protože celospolečensky, bojovat nikoli s klimatickou změnou, ale s mimořádně vysokou inflací a výrazně narůstajícím zadlužením celé České republiky – se zadlužováním budoucích generací.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde 

Reklama

Související

Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Inflace je mírně vyšší, než trh čekal. Koruna proto zpevnila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme