Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České veřejné zadlužení loni narostlo nejvíce v historii

České veřejné zadlužení loni narostlo nejvíce v historii
iStock
Lukáš Kovanda

Nárůst veřejného dluhu překonal nárůst z obou pandemických let. Nastal i přesto, že obce a kraje vykázaly – na rozdíl od vlády – přebytek, a to třetí největší v historii.

Reklama

Veřejné zadlužení České republiky loni narostlo v nominálním vyjádřením nejvíce v historii, a to o 430,4 miliardy korun. Nárůst zadlužení tak překonal nárůsty z pandemických let 2020 a 2021, které činily zhruba 413, resp. 417 miliard korun.

Na růstu zadlužení se podílela hlavně ústřední vláda, neboť obce a kraje loni vykázaly přebytek, a to dokonce třetí nejvyšší v historii. Tento přebytek, odpovídající, 32,8 miliardy korun, na němž se z poloviny podílí přebytek metropole Prahy, 15,5 miliard korun, tak poněkud vylepšuje celkový stav českého veřejného zadlužení, který je však i tak již třetí rok v řadě neutěšený. Důvodem přitom není ani tolik samotná výše zadlužení, které je v poměru k HDP v rámci EU stále citelně podprůměrné, ale tempo jeho nárůstu.

Magistrát hlavního města Prahy

Lukáš Kovanda: Praha se jen tváří jako dobrý hospodář. Málo investuje

Kraje a obce hospodařily loni s velkým přebytkem, metropole Praha s druhým největším v historii. Ale i proto, že Praha málo investuje, na což upozorňují i ratingové agentury.

Přečíst článek

Inflace z dluhů ukrajuje

Ukazatel veřejného zadlužení v poměru k HDP podle údajů ČSÚ z konce roku stoupl ze 42 procent na 44,1 procenta HDP, což je stále přijatelný údaj, nacházející se takřka jedenáct procentních bodů pod úrovní odpovídající takzvané dluhové brzdě. Při jejím dosažení by vláda dle platné legislativy měla přistoupit k uskutečnění mimořádných opatření za účelem stabilizace veřejných financí. Deficit veřejných financí tak klesl na 3,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z předloňských 5,1 procenta.

Nutno však říci, že k udržení poměrně přijatelné úrovně ukazatele veřejného zadlužení v poměru k HDP výrazně přispěla loňská mimořádná inflace. Ta pomohla citelně navýšit ukazatele nominálního hrubého domácího produktu. Jeho růst pak snížil hodnotu poměrového ukazatele o 4,2 procentního bodu, na uvedených 44,2 procenta. 

NKÚ: Důchody jsou časovanou bombou. Bez reforem je ozdravení veřejných financí nemožné

Hlavním makroekonomickým problémem Česka je prohlubující se strukturální deficit státního rozpočtu daný růstem povinných výdajů a také nárůst zadlužování. Tuzemská inflace, která je pátou nejvyšší v EU, výrazně snižuje životní úroveň obyvatel, konstatuje zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu za loňský rok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Stanjura a Fiala

Lukáš Kovanda: Fialově vládě se daří stabilizovat veřejné finance, ratingové agentury tleskají

Přečíst článek

Učitelé berou téměř 50 tisíc, skoro o pětinu více než je průměrná mzda v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme