Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Je na čase říct Síkelovi: Máte padáka

Jozef Síkela
ČTK
Jana Havligerová

Premiér Fiala musí odvolat ministra průmyslu Síkelu. Nejpozději den poté, co skončí české předsednictví Evropské unie. Možnost, že předseda vlády chce během této mise zachovat dekórum, je velmi chabá, ale jakž takž přijatelná omluva.

Reklama

Možná, že Síkela, jak tvrdí, má „vynikající kvalifikaci“, protože jeho klienty v bankéřské éře byli i významní hráči energetického trhu. Pak by se ovšem měl držet svého kopyta a vrátit se do bankovnictví. Jistě o něj bude rvačka.

Rakušan, stranický šéf Síkely, brání ministra průmyslu s tím, že pracuje dobře a v mantinelech daných mu vládou. Jen výsledky nešikovně prezentuje. Mnohem blíže pravdě je fakt, že to, co se povedlo, je výsledek týmové práce, nikoliv úspěch jednoho sólisty.

elektroměr, elektřina

Síkela: Zastropování cen energií u domácností nebude limitováno spotřebou

Stanovení maximálních cen energií nebude u domácností v Česku limitováno spotřebou. U malých a středních firem budou v pátek jednat evropští ministři zodpovědní za energetiku o návrhu, který by jim pomohl zavedením cenového stropu do výše 80 procent nejvyšší spotřeby za posledních pět let. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Přečíst článek

Sebestředný sólista Síkela naopak důvěryhodnost Fialova kabinetu nabourává. Premiérova nechuť prosadit odvolání ministra průmyslu mimo jiné nejspíš pramení i z obavy, že by mohl nabourat křehkou konstrukci pětikoaliční vlády.

Jeho nečinnost se ale dá už jen těžko chápat jako politická prozíravost. Hraničí s leností vést složitá jednání, ne-li se zbabělostí. Sebestředný sólista Síkela škodí nejen Fialovu kabinetu. Svými chaotickými nástiny řešení energetické krize ohrožuje duševní zdraví obyvatel Česka. Je na čase, aby budově ministerstva průmyslu a Strakově akademii ukázal záda.

Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Karel Havlíček: Plyn nakonec bude, to si Německo pohlídá. Otázkou je za kolik

Rozhovor s Karlem Havlíčkem, místopředsedou sněmovny a korunním princem v ANO, jsme vedli v pátek velmi brzy ráno. Brzy proto, že Havlíček, jak známo, nikdy nespí. Jelikož je workoholikem. Debatovali jsme tedy ještě před volbami, ve kterých ANO nakonec solidně uspělo. Výsledek jsme samozřejmě v té brzké hodině ještě netušili. Věnovali jsme se energetice, Havlíček byl za minulé vlády vicepremiérem a měl na starost průmysl. Jak se následně při volbách ukázalo, ceny energií se staly klíčem k výsledku.

Přečíst článek

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Síkela zvažuje rozšíření opatření EU na boj s drahými energiemi

Do návrhu souboru opatření Evropské komise proti vysokým cenám energií by mohlo ještě přibýt prodloužení dočasného krizového rámce pro velké firmy a jednat se ještě bude i o změně způsobu stanovení cen elektřiny V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN). O návrhu opatření mají v pátek jednat evropští ministři zodpovědní za energetiku. Podle Síkely by se do něj do té doby mohla ještě některá opatření zapracovat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jozef Síkela: Státy EU se neshodly na cenovém stropu pro plyn

Dalibor Martínek: Vláda nezvládá boj s drahou energií. Má špatné rádce, teď ji vypakovali i v Bruselu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme