Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Zavadilová: Googlizace bankovnictví ještě chvíli nehrozí

Původní záměr globální daně mířil na technologické giganty, návrhu se proto přezdívalo GAFA, podle počátečních písmen největších internetových hráčů (Google, Amazon, Facebook a Apple).
ČTK
Tereza Zavadilová

Že Big Tech firmy jako Google, Facebook či Amazon a spol stále bohatnou, rozdrtily lecjakou konkurenci i dokonce celá odvětví, o tom není sporu. Znají to i bankéři, kteří v posledních letech nespali z toho, že na jedné straně jim byznys ničí stále ostřejší regulace a z druhé strany jim lezou do zelí technologické firmy s fintechovými vychytávkami. 

Reklama

Google včera oznámil, že snahu o své bankovní služby s názvem Googleplex vzdává. Stalo se tak těsně před spuštěním služby, jejíž podstatou měl být bankovní účet propojený s platebním systémem Google Pay - jednoduché digitální konto pro převody i investice včetně fyzické platební karty, něco jako nabízí Revolut. V pořadníku už na tuto službu čekaly statisíce zájemců. Google systém vyvíjel dva roky a už zveřejnil některé jeho vychytávky - měl umět třeba vyhledat nejbližší benzinovou stanici či restauraci a automaticky objednávku zaplatit, scanovat účtenky, sdružovat se pro P2P půjčky... Partnerem měla být Citbank. 

Místo toho gigant oznámil, že od snahy spouštět vlastní finanční platformu upouští a bude se spíše soustředit na to, jak nabídnout co nejlepší infrastrukturu pro bankovní platby. 

Netflix, ilustrační foto

Analýza: Big Tech firmy chtějí do herního průmyslu. Zatím jim to moc nejde

Netflix koupil první herní studio a Amazon konečně vydal svou očekávanou onlinovku Nový svět. Naplní se konečně predikce, že Big Tech firmy začnou vydělávat na herní branži?

Přečíst článek

Apple je jedinou výjimkou mezi technologickými hráči, jemuž se s Apple Card celkem daří - byť ji ve spolupráci s Goldman Sachs nabízí jen ve Spojených státech. Vlastní platební systém podle CNBC prozkoumával i Amazon a Uber, ale nijak se to nematerializovalo. Facebook se zatím zabývá svým projektem kryptoměny, kterou zatím stihl přejmenovat, ale také ještě není na světě. 

Americká média spekulují, proč Google takto drahý projekt vzdal. Buď podlehl lobby ostatních velkých bank, které byly proti tomu. Nebo jde o lapidárnější důvod - před pár měsíci z Google odešel manažer Googleplexu Ceasar Sengupta a založil si vlastní firmu...

Ať tak či tak, bankéři si mohou oddechnout. Říkalo se, že když se Google rozhodne nabízet bankovní služby, zničí to odvětví podobně jako Uber taxislužby. A to se minimálně v dohledné době nestane. Tradiční finance jsou evidentně i pro technologické giganty oříšek. Nebo mají banky prostě dobré zastání. 

rodina Lobkowicz
video

Na Hradě startuje obří výstava digitálního umění. Pořádají ji Lobkowiczové

Šlechtický rod Lobkowiczů, který vlastní několik významných nemovitostí a mimořádnou sbírku umění, sází na takzvaná NFT. V sobotu proběhne největší konference o tomto fenoménu u nás.

Přečíst článek

Rodinný dům v Radvanicích je jedním z nominovaných projektů České ceny za architekturu.

Plechový dům vzbuzuje rozporuplné reakce. A bojuje o prestižní cenu

Rodinný dům v Radvanicích na Ostravsku na první pohled zaujme nejenom svým tvarem, ale i fasádou z plechu. Objekt navržený ateliérem ti2 architekti je dalším, který se uchází o prestižní ocenění Česká cena za architekturu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Přečíst článek

Banky se musí přiučit od fintechových firem. Jinak přijdou o klienty, ukazuje průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme