Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plechový dům vzbuzuje rozporuplné reakce. A bojuje o prestižní cenu

Rodinný dům v Radvanicích je jedním z nominovaných projektů České ceny za architekturu.
Česká cena za architekturu/Martin Grobař
Petra Jansová
pej

Rodinný dům v Radvanicích na Ostravsku na první pohled zaujme nejenom svým tvarem, ale i fasádou z plechu. Objekt navržený ateliérem ti2 architekti je dalším, který se uchází o prestižní ocenění Česká cena za architekturu.

Reklama

Rodinný dům se nachází na úzkém a velmi svažitém pozemku, jehož terén ovlivnil i koncept architektů Tomáše Kozla a Kamila Měrky (ti2 architekti). 

„Úzká a dlouhá figura domu přirozeně kopíruje stávající terén. Částečně podsklepený přízemní objekt má tři výškové úrovně podlahy,” přibližují architekti v autorské zprávě. Projekt se dostal do užšího výběru odborné poroty letošního ročníku České ceny za architekturu, kterou již pošesté vypsala Česká komora architektů.

Pozemek se svažuje k severu, kde má křivolakou hranici. Na jihu jsou pozůstatky někdejšího ovocného sadu. Rostlé stromy na zahradně, kde do budoucna bude stát i garáž a přístřešek, zůstaly. 

„Sousední domek reprezentuje současný český standard,“ popisuje autorská zpráva. A možná i právě proto novostavba, kterou si pro sebe nechal v energetickém standardu postavit doktorský pár, vzbuzuje rozporuplné reakce. 

Fasáda cihlové domu je z trapézového plechu v bílé barvě. Podle architektů jde o odolný materiál s estetickou hodnotou, jehož barva je navíc vhodným nástrojem proti přehřívání interiéru. Ve výsledku má dům industriální charakter, který podtrhuje už samotný tvar kvádru. Střecha je téměř plochá s minimálním sklonem.

>>>>>>Zajímáte se o architekturu? Novinky i trendy sledujte zde<<<<<<

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Babiš nebývale zchudl. Klesl v žebříčku miliardářů

Premiér Andrej Babiš během svých premiérských přišel o 43 miliard korun. V žebříčku miliardářů sestavovaným týdeníkem Euro se propadl až na 6. místo.

Přečíst článek

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Kvůli cenám energií může být inflace dlouhodobý jev, říká bankéř Růžička

Repo sazba České národní banky by podle očekávání trhů měla vystoupat z aktuálních 0,75 procenta na 2,5 procenta. „Dostat bychom se tam mohli zhruba za osm měsíců, tedy koncem května,” uvádí šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dům s výhledem na Dyji a Znojemský hrad navrhlo studio Kuba & Pilař architekti.

Zelená střecha a výhled na hrad. Dům ve Znojmě boduje v prestižní soutěži

Přečíst článek
Rodinný dům ve Zlíně navrhl architekt Petr Janda.

Jako skleněný šrapnel. Dům ve Zlíně bojuje o Českou cenu za architekturu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme