Reklama

David Ondráčka: Orbán hraje s Evropou vabank

Viktor Orbán
ČTK
David Ondráčka

Orbán je protřelý politický praktik a cynik, z Maďarska si postupně udělal oligarchickou autokracii. Zničil právní stát a dělbu moci, stát de facto obsadil na všech úrovních, vytvořil si pro svou stranu výhodná volební pravidla, podmanil justici a média, opozici ostřeluje vládními kampaněmi za veřejné peníze, všechny pojistky demokracie marginalizoval – no a účty mu zatím platí Evropa, píše ve svém komentáři David Ondráčka, bývalý ředitel Transparency International ČR.

Reklama

EU fondy chápe Orbán jako bankomat, který pořád dává peníze. A teď navíc Evropu vydírá, pokud mi sáhnete na dotace, tak budu všechno destruktivně vetovat (pomoc Ukrajině, rozšíření NATO o Finsko a Švédsko). Orbán se prostě rozhodl hrát v Evropě politický vabank a jít do ostrého střetu.

Evropa - už dost vydírání, Viktore

Evropa na to říká, tak už dost, přetáhl jsi strunu, chlapče. Už nebudeme Maďarsku donekonečna ustupovat, nenecháme se vydírat hrozbou vetování některých rozhodnutí. Komise prostě navrhla hlasovat o zmrazení části EU fondů Maďarsku (princip podmíněnosti a ochrany rozpočtů EU). Je celkem jasné, být v EU znamená členství v klubu, kde se musí hrát podle pravidel. Pokud je záměrně některý stát ignoruje, fondy nedostane, dokud to nenapraví. A proto nyní přichází klíčový moment, kdy je možné vynutit změnu, hlasovat budou státy ještě v prosinci.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Orbánův experiment s levným benzinem zkrachoval. Maďarsku došly pohonné hmoty

Maďarsko od úterních 23:00 nouzově ukončuje zastropování cen pohonných hmot. Orbánovu vládu k tomu dohnal kritický nedostatek paliv v zemi.

Přečíst článek

Co Fialova vláda?

A co česká vláda, která má teď předsednictví? Zatím nic, žádný jasný a principiální postoj od ní nepadl. Snaží se hrát onoho „honest broker“ během předsednictví, čili svolávat a organizovat jednání, hledat kompromisy, ale nemuset vyjadřovat jasný postoj. Premiér Fiala přitom často mluví o hodnotách v politice, a teď má skutečnou možnost prokázat, že to jeho vláda to myslí vážně. Jako prioritu svého předsednictví si dala „posilování odolnosti institucí, které mají zásadní vliv na udržování a rozvoj hodnot demokracie a právního státu v EU”. Tak kdy jindy, než teď. A bylo by krásné, kdyby vláda svůj principiální postoj odehrála i otevřeně vůči veřejnosti.

Visegrad – mrtvý kůň

Rozhodování a vyjednávání je samozřejmě politicky citlivé i kvůli členství Česka ve Visegrádské čtyřce. Ale je to i příležitost, jak postupně ukončit tuto naši slepou jízdu na tomto mrtvém koni. V4 měla svou historickou roli, ale dnes je mrtvá a Česko to jen brzdí. Být v klubu s autokratem Orbánem a zapšklým Kačinským není v českém národním zájmu. Musíme hledat jiné partnery a spojence, tohle nám škodí.

Orbánova výhra v energetické loterii? Maďaři našli u Budapešti ropné ložisko

Orbánova výhra v energetické loterii? Maďaři našli u Budapešti ropné ložisko

Na předměstí Budapešti došlo k objevu významného naleziště ropy. Zprávu zveřejnil maďarský petrochemický podnik MOL, jehož pracovníci naleziště objevili v hloubce 2100 metrů v obci Vecsés. Obec se nachází v aglomeraci metropole Budapešti, v její jihovýchodní části. Oznámení přichází v době, kdy stovkám čerpacích stanic v Maďarsku hrozí nedostatek zásob pohonných hmot, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Další komentáře Davida Ondráčky čtěte zde

Reklama

Související

Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme