Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Začněme plést svetry. Už i premiér Fiala tuší, že levný tarif bude fiasko

Dalibor Martínek: Začněme plést svetry. Už i premiér Fiala tuší, že levný tarif bude fiasko
iStock
Dalibor Martínek

Máme tu dvě mediální vystoupení vlády na téma drahé energie krátce po sobě. Nejdříve ministerstvo průmyslu oznámilo, že až bude docházet plyn, nechá ho stát průmyslovým podnikům. A vypne ho domácnostem. Že prý lidé, aby mohli chodit do práce, musejí mít kam chodit. Jinými slovy, fabriky nezavřeme, doma budete mít zimu.

Reklama

To je poněkud jiné vyjádření, než znělo celé jaro. Kdy nás ministr Síkela neustále ubezpečoval, že je situace s plynem nadmíru výtečná. Zatímco mu mezi prsty unikalo jakékoliv řešení problému kolem šíleně zdražujících energií.

Krátce na to nám premiér Fiala oznámil, že nenechá nikoho padnout, že „nadměrné“ náklady na energie bude stát kompenzovat všem. Což je opět poněkud jiné vyjádření, než které po celou dobu této „úsporné“ vlády slyšíme. Dosud byl jen příspěvek na bydlení pro chudé, o který se musí složitě žádat.

Petr Fiala

Kovanda: Premiér Fiala udělal kiks. Příspěvek na bydlení má limity

Premiér Petr Fiala se při včerejší tiskové konferenci dopustil zásadního „kiksu“. Slíbil totiž proplácet náklady na bydlení nad hranici třetiny příjmů domácnosti.

Přečíst článek

Takže jak je to s drahými energiemi?  Pro lidi už nebudou, nebo je stát všem zaplatí? Zdá se, že se tato vláda pomalu začíná zamotávat do energetické smyčky, s kterou si přes všechna svá tvrzení neví rady. Bohužel, výsledek bude špatný pro každého z nás. Pro vládu až následně. Premiér Fiala se pořád může opírat o svých 108 poslanců, takže se evidentně pádu vlády nebojí. Tím, kdo padne na bradu, budou občané této země.

Fiala mezi jiným prohlásil, že stát zkontroluje, zda dodavatelé energií nefixlují a skutečně po státním příspěvku, který se nazývá levný tarif, něco uleví spotřebitelům. Těžko se takovému tvrzení věří. Stát totiž neumí něco takového zkontrolovat. Jde o miliony faktur měsíčně. Chtěl bych vidět toho úředníka, který nad nimi sedí, v zásadě jim nerozumí, a něco kontroluje. Je to mediální bublina vlády.

Jak to bude doopravdy? Dovolím si odhadnout, že peníze od státu, letos vyčleněných 23 miliard korun, si dodavatelské firmy nechají, aby nezkrachovaly. Musejí totiž draze nakupovat elektřinu i plyn. Domácnosti se žádné slevy nedočkají. Stát dodavatelům rozdá miliardy, ale domácnosti budou platit jako dosud. Tedy násobně více než před rokem. A nakonec nebudou mít plyn.

Fiala se svým ministrem průmyslu, kdy oba nemají v energetice žádné kompetence, vydávají jenom zvuky, prázdná gesta. A věří, že jim to vydrží co nejdéle.

Síkela nebyl schopen za tři čtvrtě roku svého vládnutí ministerstvu průmyslu zajistit dodávky plynu pro Česko. Nejdříve se tvářil, že se nic neděje, že má všechno pod kontrolou. S veřejností prakticky nekomunikoval. Když mu někdy na jaře došlo, že se blíží průšvih, udělal si hezký výlet do Kataru. Výsledek? V zimě nám vypne plyn. A ještě se u toho dokáže tvářit, že pro nás udělal první poslední.

Premiér Fiala ekonomice nerozumí. Kdyby tomu tak bylo, takový Síkela, čert ví, kde ho korupcí prolezlé hnutí STAN našlo, už by ve vládě dávno nebyl. Místo toho premiér Síkelu svými vyjádřeními kryje.

Žádné dobré zprávy o energiích a jejich cenách již patrně nemůžeme v letošním roce očekávat. Jak jsme před dvěma roky šili roušky, můžeme nyní začít plést svetry.

Plyn, ilustrační foto

Německé zásobníky plynu se nepodaří naplnit podle plánu. Šetřete, zní ze všech stran

Německo pravděpodobně nesplní listopadový cíl, který vláda stanovila ohledně úrovně skladování plynu, aby se vyhnula energetické krizi. Portálu t-online to řekl Klaus Müller, šéf regulátora síťových služeb Bundesnetzagentur. Müller zároveň varoval, že největší evropskou ekonomiku čekají nejméně dvě těžké zimy.

Přečíst článek

Další komentře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Česko stojí na rozcestí. Přimknout se k Německu, nebo upadnout do nicoty?

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Eurostat vysvětlil, proč se v Česku plní náměstí. Už neříká, proč je česká vláda zticha

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme