Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi hledají plyn v Norsku, Kataru i Nizozemsku. Vše je křehké, vlastně spíš tajné

LNG
iStock
Dalibor Martínek

Kde vezme Česko zemní plny na příští sezonu? Zase z Ruska? A co v případě, že Putin plyn Evropě vypne? Pokud by se tak stalo, byl by to ekonomický kolaps Česka. Na ruském plynu jsme zcela závislí.

Reklama

Vláda proto začala vyvíjet aktivitu. Ministerstvo průmyslu podle informací newstream.cz rozjelo konkrétní vyjednávání. Nyní se podle prvních výsledků nejlépe jeví jednání o dodávkách plynu z Norska. A vstupu do plynového terminálu v Nizozemsku.

Situace je však daleko složitější. Kupodivu, na Čechy nikdo nečeká s miliony krychlových metrů plynu. Diplomacie kolem plynu je nyní velmi citlivá. Do války na Ukrajině se Česko o alternativní dodávky vůbec nezajímalo. Nyní začali čeští úředníci cestovat. Výsledek jednání však vůbec není jistý. Na kontinentu je příliš mnoho vlivnějších hráčů.

Jako nejnadějnější cesta se ministerstvu nyní jeví ta norská. Delegace z průmyslu už v Norsku byla vyjednávat. Výsledek je nejasný, informace jsou nejenom důvěrné, ale dokonce tajné. „Tyto informace nejsou veřejné,“ sdělil náměstek ministra průmyslu René Neděla.

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pokud se EU odpojí od ruských energií, benzín bude v Česku za šedesát

Německo spadne do recese, pokud dojde k odpojení dodávek ruského plynu, ropy a uhlí do Evropské unie. Jeho ekonomika by se letos propadla o takřka dvě procenta. Vyplývá to z včera zveřejněných propočtů Bundesbanky. Cena ropy Brent by podle ní v případě zastavení dodávek vylétla až nad 170 dolarů za barel. Takže pohonné hmoty by se v Česku prodávaly minimálně za 60 korun na litr. Před úplným odpojením EU od ruské ropy dále varuje americká ministryně financí Janet Yellenová. Jak moc je scénář odpojení nyní reálný?

Přečíst článek

Hlavní potíže jsou údajně spíše technologické, tedy kapacita přenosové soustavy.

Druhá rovina jednání vede přes podíl Česka v nějakém terminálu zkapalněného plynu, LNG. Nejčastěji se v minulosti hovořilo o Německu, které však více terminálů teprve bude budovat. Což zabere spíše roky než měsíce. Majetkový podíl by zemi teoreticky umožnil přístup ke zkapalněnému plynu z jiných zemí. Jako mnohem pravděpodobnější se nyní jeví přístup k nizozemskému terminálu v Rotterdamu. První jednání podle informací newstream.cz již proběhla, a vypadají dobře.

Ministerstvo průmyslu však zapřísahá novináře, aby o jednáních příliš neinformovali. Rozhovory jsou údajně v počátcích, a jsou velmi křehké.

V květnu se zástupci vlády s účastí několika ministrů podle informací newstream.cz chystají do Kataru. Češi si tam chtějí zajistit dodávky zkapalněného plynu. Které by v ideálním případě do Česka plynuly právě přes nizozemský terminál. Ministerstvo průmyslu nechce žádnou z těchto informací oficiálně komunikovat.

Leonhard Birnbaum

Embargo na ruský plyn může být labutí písní Evropské unie, říká šéf koncernu E.ON

Pokud by přišlo embargo na ruský plyn, má nejen Německo, ale celá Evropa velký problém. V sázce by mohla být i samotná existence Evropské unie. Hospodářskému deníku Handelsblatt to zopakoval šéf energetického koncernu E.ON Leonhard Birnbaum. Zároveň vyloučil návrat k jaderné energetice v Německu, nebrání se ale prodloužení životnosti německých uhelných elektráren.

Přečíst článek

Jediná oficiální informace, kterou k tématu dodávek plynu do Česka ministerstvo průmyslu poskytlo, zní: „Vláda zkoumá možnost získat podíl na některém ze stávajících či připravovaných terminálů LNG, takových, z nichž by bylo reálně technicky možné zajistit dopravu plynu až do tuzemského plynárenského systému. Z logistických důvodů jde prioritně o terminály, které se chystá vybudovat například Německo na pobřeží Baltského moře. Vzhledem k tomu, že nejaktuálnější německé projekty v oblasti terminálů LNG jsou plánovány v oblasti Severního moře, zaměřuje ČR svůj zájem i na blízké Nizozemí, kde by mělo v následujících letech dojít k rozšíření kapacity Gate LNG Terminalu v Rotterdamu.“

Vše nyní vypadá, že nizozemská varianta je mnohem nadějnější než německá. O citlivosti současných vyjednávání o plynu svědčí i fakt, že se k němu nechtějí vyjadřovat ani zástupci Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dopravy nebo oborových energetických organizací. „To je věc vlády“, zní stanovisko zástupců průmyslu. Viceprezident Svazu průmyslu Radek Špicar přitom před pár dny veřejně varoval, že v důsledku výpadku dodávek plynu by v Česku zkrachovala spousta průmyslových podniků.

Česko až do roku 2016 částečně využívalo plyn z Norska. Od roku 2011 však začal být norský plyn vytlačován levnějším ruským, který začal do Evropy proudit první fází projektu Nord Stream. Kvůli přepravním kapacitám by však norský plyn dokázal pokrýt asi jen třetinu české spotřeby. Další zdroje budou nutné.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Dalibor Martínek: Jaký bude svět po ruské porážce na Ukrajině?

Rozpoutat válku, na kterou nejsem připraven, nemám žádnou strategii, nemám schopné velení, a vlastně ani nevím, proč tu válku vedu, to vyžaduje skutečně velkou dávku nerozumu. Svědčí to spíše o mentálním selhání. Selhání lídra, kterého v posledních, samozřejmě zmanipulovaných volbách, volilo 77 procent Rusů.  

Přečíst článek

topení

Jak přispět k boji proti Rusku? Méně topte a jezděte pomaleji, vyzývá EU

Snížit či přímo zrušit ekonomickou závislost na ruské ropě a plynu řeší vlády evropských zemí i Evropská unie. Podle Bruselu se na tom ale mohou podílet i běžní obyvatelé EU – tím, že omezí svou spotřebu benzínu či teplo ve svých domovech, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Dodávky ruského plynu do EU letos klesly o třetinu. Putin hrozí, že Evropu odstřihne úplně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme