Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německé zásobníky plynu se nepodaří naplnit podle plánu. Šetřete, zní ze všech stran

Plyn, ilustrační foto
Richard Gillin / Creative Commons / CC BY-ND 2.0
 ČTK

Německo pravděpodobně nesplní listopadový cíl, který vláda stanovila ohledně úrovně skladování plynu, aby se vyhnula energetické krizi. Portálu t-online to řekl Klaus Müller, šéf regulátora síťových služeb Bundesnetzagentur. Müller zároveň varoval, že největší evropskou ekonomiku čekají nejméně dvě těžké zimy.

Reklama

Německá vláda už v červnu kvůli problémům s dodávkami plynu z Ruska vyhlásila stav výstrahy, což je druhý ze tří varovných stupňů krizového plánu pro dodávky plynu. Rusko od poloviny června drasticky snížilo toky plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 a v současné době dodává pouze 20 procent dohodnutých objemů. Uvádí, že jsou na vině technické problémy. Evropské země mají ale za to, že tento krok je politicky motivovaný.

Německo už splnilo svůj první cíl, tedy aby byly zásobníky k 1. září plné ze 75 procent. Další metou je jejich naplnění na 85 procent k 1. říjnu a na 95 procent k 1. listopadu.

topení

Lukáš Kovanda: Německo bije s plynem na poplach, Česko přizvukuje. V nouzi omezí teplo do domácností

Pokud Rusko zcela přeruší dodávky, Německu v zimě vystačí plyn na necelé tři měsíce. Průšvih to bude i pro Česko. V krizovém scénáři dojde v obou ekonomikách na omezení tepla pro domácností.

Přečíst článek

„Neočekávám, že dalších cílů v oblasti skladování dosáhneme tak rychle jako toho prvního,“ řekl portálu t-online Müller.

„Ve všech našich scénářích průměrné úrovně naplnění 95 procent do 1. listopadu nedosáhneme. Toho budeme sotva schopni, protože jednotlivé systémy skladování začínaly na velmi nízké úrovni,“ dodal šéf Bundesnetzagentur.

Němci by podle něj měli šetřit plynem, protože se v několika příštích letech mohou v tomto ohledu potýkat s problémy. „Nejde jen o jednu zimu, ale nejméně o dvě a příští zima může být ještě těžší,“ řekl.

Jaderná elektrárna

Energetická krize nedovoluje Němcům odstavit jaderné elektrárny

Německo kvůli energetické krizi neodstaví své poslední tři jaderné elektrárny a nechá je prozatím v provozu i po konci letošního roku, kdy Berlín zastavení výroby energie z jádra plánoval, napsal list The Wall Street Journal, který se odvolává na tři nejmenované německé vládní představitele. Ponechání jaderných elektráren v provozu bude pro Německo přelomovým rozhodnutím, neboť v zemi až do ruské invaze na Ukrajinu panovala jasná a široká politická shoda na odklonu od nukleární energetiky.

Přečíst článek

Jozef Síkela

Síkela: Při nedostatku plynu očekávám solidaritu domácností

Udržet ekonomiku v chodu je podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) v zájmu každého. Stát nebude podle něj při nedostatku plynu preferovat průmysl před domácnostmi, v určité fázi je ale možné, že bude potřeba i jejich solidarita a částečné omezení. Upozornil na to, že lidé jsou zaměstnanci firem a zároveň jejich produkci využívají.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme