Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Učitelé budou dávat vysvědčení. Řada z nich by zasloužila pětku

Škola v době pandemie
ČTK
Dalibor Martínek

Hospodští, hoteliéři nebo třeba majitelé kin. To jsou poražení posledních dvou let s covidem. Samozřejmě, že i další, třeba piloti, cestovní kanceláře. Jak přiznal bývalý superministr Karel Havlíček, státní náhrady za zavírání a omezování dosáhly v průměru padesáti až šedesáti procent bývalých příjmů. Takže propad na polovinu. Žádný růst.

Reklama

Na druhém konci pomyslné škály vítězů a poražených covidu stojí, pro někoho možná překvapivě, učitelé. Samozřejmě vedle policajtů, hasičů, a obecně všech státních zaměstnanců. Učitelé měli méně práce, víc volného času, a dostali víc peněz, o které si tak neodbytně dokážou říkat. Děti přitom museli vzdělávat rodiče.

Do startupu Edhance investovali celkem 4,5 milionu andělští investoři Michal Dědek a Karel Janeček.

Dědek a Janeček dají miliony do českého vzdělávacího startupu Edhance

Šéf investiční skupiny SFG a takzvaný andělský investor Michal Dědek a miliardář Karel Janeček podpoří český vzdělávací startup Edhance. Firma vyvíjí vzdělávací platformu pro školy, ve které učitelé mohou organizovat virtuální nebo běžnou výuku a mohou žákům zadávat testy a cvičení. Dědek poskytl 1,3 milionu korun, Janeček 3,2 milionu.

Přečíst článek

V pondělí budou učitelé rozdávat vysvědčení. Tedy, pouze žákům, které pustí do školy. Protože s omikronem začalo další kolo karantén, při kterém se řada pedagogů, patrně unavená, už ani neobtěžuje s on-line výukou. Dají vysvědčení i těm, které za pololetí téměř neviděli. Kdyby byli hodnoceni oni, řada z nich by přitom zasloužila pětku.

Před covidem, v roce 2018, bylo v Česku podle údajů Českého statistického úřadu 130 tisíc učitelů, od mateřských škol až po střední.

Počet učitelů se za dva covidové roky nezměnil. Na rozdíl od pracovníků v cestovním ruchu či pohostinství. Průměrný plat učitele přitom příjemně stoupal. V současnosti je kolem 45 tisíc korun, jak uvádí expert na školství Daniel Münich. Pamatuji si, jak mi před pár lety ředitelka jednoho pražského gymnázia při besedě o školství vykládala, že na chudáka nastupujícího učitele má jenom 26 tisíc korun. Považte, na vysokoškoláka! Situace se asi změnila.

Mileniálové i generace Z promlouvají do světa investic

Čeští středoškoláci investují do kryptoměn. Baví je výnosy, rizika moc neřeší

Čtvrtina českých středoškoláků investuje do kryptoměn, zjistil průzkum Garančního systému finančního trhu (GSFT). Lákavá jsou kryptoaktiva však až pro polovinu z nich. Hlavním tahákem je zejména rychlý a vysoký výnos. Naopak rizika spojená s investováním obecně studenti nevnímají, nebo podceňují.

Přečíst článek

Naposledy učitelům přiřkla tříprocentní přidání krátce před svým koncem na ministerstvu Alena Schillerová. V roce 2021, uprostřed řádění covidu, se pedagogickým pracovníkům podle údajů ministerstva školství zvedly platy o devět procent. Ministerstvo se dokonce chlubilo, že plní svůj závazek, a platy učitelů jsou oproti roku 2017 na úrovni 150 procent. „Průměrné nárokové nadtarify vzrostou o tři tisíce korun,“chválil se úřad.

Ano, učitelé za covidu hodně trpěli. Školy byly víc zavřené než otevřené, ale někteří z nich dokonce museli během dopoledne vést on-line výuku. Jiní se s výmluvou, že to neumějí, nepřihlásili.

Ani nespočítám týdny a měsíce za ty poslední dva roky, kdy byla dcera doma. Mailem chodily stránky učebnic, které je potřeba se naučit. Že se dcera naučila číst a psát, je malý zázrak, naštěstí je chytrá.

číšník, ilustrační foto

Hospodští i taxikáři mají těžký leden, třetině hrozí krach

Lidi nechodí, nejezdí. Číšníci dříve pivo roznášeli, dnes jej rozvážejí. Taxikáři v lepším případě místo pasažérů vozí boxy s jídlem. Ekonomikou se táhne strach z inflace.

Přečíst článek

Současná vláda skočila učitelům na krk. Protože ta minulá nehorázně utrácela na dluh budoucích generací, současná začala řezat. Učitelům od ledna zvedá platy o pouhá dvě procenta. Snad z toho nebude stávka učitelů. I když, v současné době by ji asi nikdo ani nezaznamenal. Možná už probíhá?

Na lidi, kteří musejí být neustále s dětmi doma, když jsou školy zavřené, si jejich šéfové brousí nože. Nikdo nemá rád zaměstnance, který musí být doma s dítětem. Přichází do práce později, dřív odchází. Život v permanentním profesním ohrožení. A překvapivě, žádný růst platu. Ani dvě procenta.

Dceru za vysvědčení určitě pochválím, asi to budou jedničky. Ale byl bych raději, kdybych neustále nemusel suplovat práci učitelů. Této podle jejich proklamací neustále přehlížené a trpící části společnosti.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Stanjura má kde škrtat. Vnitro se určitě obejde bez cukrárny

Nová vláda je pod tlakem. Musí hledat úspory naléhavěji než jakákoli jiná před ní v novodobé historii země. Důležitější než hon za letošními škrty ve výši 80 miliard však bude rozvážná a odvážná proměna rozpočtu na rok 2023.

Přečíst článek

Olympiáda v Pekingu 2022, v čase covidu

Dalibor Martínek: Čína nám dala covid. My si tam pojedeme pro zlato

V Číně začínají příští pátek Olympijské hry, o medaile se tam pojede utkat i rekordně početná česká výprava. Počítám, že na rozdíl od Australian Open, kde se víc než výsledky zápasů řeší covidové aféry tenistů, Čína zaujme odlišnou taktiku. Ostatně, už to dělá. Záměrně před mezinárodním společenstvím tutlá data o nakažených. Lže.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr školství Mikuláš Bek (v popředí) a premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Školáci dostávají vysvědčení. Stát si za vzdělávání ale opět vysloužil pětku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme