Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Tři důvody, proč nemám rád přímou volbu

Stanislav Šulc: Tři důvody, proč nemám rád přímou volbu
ČTK
Stanislav Šulc

Přímá volba prezidenta je hodně ošementná záležitost. Proč? Tady jsou tři hlavní důvody, které byly zřejmě ještě před samotným uzákoněním přímé volby. Výsledkem bude vždy rozdělená společnost.

Reklama

1. důvod: Většina prohrává 

Matematika je neúprosná. Přímá prezidentská volba je nastavena tak, že většina vždy prohraje. Nebo opačně řečeno: tím, že se volby nezúčastním, jsem členem největšího klubu, tedy klubu těch, kdo vítěze nevolil. 

Nevěříte? Nerozumíte? Tak si vezměme prostou matematiku. 

Obyvatel České republiky je cca 10,7 milionu lidí. Voličů je cca 8,5 milionu, tedy už 2,2 milionu lidí z volby eliminujeme. A můžeme počítat dál. Volby se v optimistickém případě zúčastní 70 procent z oprávněných voličů, tedy další dva a půl milionu lidí odpadává, to už máme 4,7 milionu lidí, kteří budou poraženi. 

A nyní jdeme do prvního kola, kde je poraženo minimálně 60 procent z těch, kdo se zúčastní. Tedy opět více než 2,5 milionu lidí, ve druhém kole část nepřijde, část vsadí na vítěze, část na poraženého. 

Miloše Zemana zvolilo cca 2,7 milionu lidí. Tedy drtivá menšina občanů Česka. A přesto na Hradě své jednání legitimizoval většinovou podporou lidí. Lež, ale vlastně pravda. 

Česko volí prezidenta. Sledujte speciál Newstreamu

2. důvod: Rozdělená společnost 

Z tohoto vyplývá druhý zásadní problém přímé volby. To je pokračující rozdělování společnosti. Všechny volby v Česku dostávají punc katarzní události, kdy bude zlo poraženo a zvítězí dobro. Nakonec sice opět zvítězí jen obyčejný člověk a nikoli mesiáš, v lidech však roste deprivace, zklamání a další negativní emoce. 

Propast mezi vítězi (tedy podporovateli konečného prezidenta či prezidentky) a těmi ostatními se prohlubuje. Neprojevuje se to jen v abstraktním politickém střetu idejí, tento problém se propisuje do každodenních zkušeností, doslova k rodinnému stolu. 

Možná to bylo doposud dáno nízkou kvalitou kandidátů i konečných vítězů, možná se skutečně může někdy objevit kandidát, který spojí. Jako kdysi Václav Havel (a podívejte se, jak je dnes „milován“). Ale zatím se toto prostě nedaří a prezidentské volby zatím za sebou nechávají zem spálenější, než byla před nimi. 

pět minut po otevření volebních místností se tvoří před některými z nich fronty.

PREZIDENTSKÉ VOLBY ON-LINE: Pavlovi vyjádřili podporu Nerudová, Fischer, Hilšer i premiér Fiala

První kolo přímé volby prezidenta ČR skončilo, začalo sčítání hlasů. Po sečtení hlasů ve třech čtvrtinách okrsků vede bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se 37 procenty hlasů. Na druhém místě byl generál ve výslužbě Petr Pavel se 33,49 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního serveru ČSÚ. Na třetím místě je zatím bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová se 13,77 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je senátor Pavel Fischer se 6,56 procenta hlasů. Zisk ostatních kandidátů se pohyboval pod pěti procenty. Volební účast činila 67,48 procenta.

Přečíst článek

3. důvod: Česko nehledá prezidenta, ale krále a superstar 

A konečně třetí důvod souvisí s jednoduchou věcí: přímá volba neplodí kvalitní kandidáty. A opět – není to chyba, je to vlastnost té volby. Je to její nedílná součást. 

Je potřeba si uvědomit, v jakém klimatu se přímá volba odehrává. Na straně voličů jde o svět sociálních sítí, vyhrocených, ale krátkodobých emocí, v nichž se dobře šíří bludy, které jsou vzdálené maximálně na jeden klik. 

Kvůli tomu pak na straně kandidátů je volba velmi náročnou disciplínou. Dokonce možná pro „normální“ smrtelníky nesnesitelnou. Ten tlak je prostě enormní. Veřejnost (různě motivovaná) projde kompletní historii všech kandidátů, vytáhne se na ně veškerá špína, ale pramálo dobra. Už to samo o sobě je téměř nemožné ustát. 

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo

Dalibor Martínek: Babiš jako hlavní soupeř? Omyl, všichni ho milují

Hlavní číslo show může začít. Nejmarkantnější to bylo ve středeční „superdebatě“ na Primě. Generál Pavel očekávaně nepřítomnému Babišovi přinesl dárek v podobně červené kšiltovky. Měl to být asi vtip, chtěl ho popíchnout, zesměšnit. I v jeho nepřítomnosti. Nicméně ukázal, jak moc je pro něj Babiš důležitý. Potřebuje ho. Kdyby nebyl Babiš, nemohl by se proti nikomu vymezovat. Zbyla by mu jen jeho fešná tvář.

Přečíst článek

K tomu jsou kandidáti zkoumáni ze všech úhlů pohledů, musejí zaujmout stanovisko ke stovkám „problémů“, přičemž ne vždy jde o férové podmínky, kdy by si mohli kandidáti nejprve promyslet odpověď. Čelit konsekvencím svých slov je také pro mnohé těžko snesitelné. 

A konečně: aby mohli uspokojit poptávku z desítkek protichůdných stran, musejí být spíš vyprázdněnými osobnostmi. Spíše histriónské osobnosti, které naplňují okolní dramata, než pevné charaktery. 

Generál Pavel je pro bookmakery favoritem, naopak Danuše Nerudová ztrácí.

Favoritem je Pavel, den před volbou Nerudová u bookmakerů ztratila

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel je i den před začátkem volby prezidenta sázkovým favoritem. Po středeční debatě na TV Prima a CNN Prima News si pozici upevnil a jeho kurz je na hodnotách 1,45:1 až 1,52:1. Naopak si pohoršila ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která měla v pondělí kurz na výhru 5:1 a aktuálně stoupl na 10:1 až 14:1. Další z kandidátů na hlavu státu, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš zůstává podle bookmakerů druhým favoritem s kurzem okolo 3,4:1. Vyplývá to z informací sázkových kanceláří na jejich internetových stránkách.

Přečíst článek

Reklama

Související

Andrej Babiš uznal porážku ve volbách

Stanislav Šulc: Volby přinesly novinku. Raněnou šelmu jménem Babiš. Jak se zachová?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme